I znowu sezon truskawkowy :)- jak cudnie! Ja lubię najbardziej takie prosto z krzaczka. W dzieciństwie jadłam chleb z masłem i połówkami truskawek. To było takie
Gotuj Sam!Lubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie
Kolizje SmakówZapraszam na pyszne sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia KasiLubicie naleśniki ? Ja bardzo. Staś na słodko z dżemem jabłkowym, najlepiej podsmażone na maśle, chrupiące. Mmm pychotka. Z przepisu, którym chce się z Wami podzielić korzystam
Niebieski kubek z kawaDzisiaj na śniadanie serwuję sobie swoje ulubione placki - pełnoziarniste na jogurcie , podane z szybkim sosem owocowym. Prosto, szybko, smacznie. Taki comfort food. Piszę tu do was
tost z dżememciepłe miejsce. Do mieszaniny drożdży, mleka i cukru dodajemy: 580 g mąki pszennej 2 jaja 60 g masła w temperaturze pokojowej bądź roztopionego łyżkę soku z cytryny łyżkę oleju rzepakowego pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska z Piątnicy Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się nieco kleiło, nie dosypujemy mąki, wtedy stracą na puszystości. Z ciasta tworzymy kulkę(...)okrągły placek. Potrzebujemy jeszcze: 40 g masła małe jajko ziarna sezamu amarantus ekspandowany, u mnie z Piątnicy (do kupienia TUTAJ ) Każdy placek smarujemy masłem i zawijamy jak naleśnik. Zawijamy końce do siebie tworząc księżyc. Układamy w dużych odstępach, bardzo rosną. Odkładamy do wyrośnięcia, około pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy
MamaOskarkaJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi naleśnikami to zachęcam do wypróbowania przepisu na naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym. Podczas zapiekania naleśniki staną się puszyste
UgotowaćKolejny przepis na moje ukochane naleśniki!Bo jak wiecie naleśniki wielbię pod niebiosa ;)Mocno waniliowe , dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii … delikatne … puszyste … a do
Ostra na Słodkonastępnie pokroić na 7 cm kawałki. Szparagi przyprawić solą i odrobiną soku z cytryny. Cebulę przekroić na pół, a następnie w cienkie piórka. Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć do miękkości. Następnie dodać cukier, przesmażyć do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, gotować do zredukowania wina, około 7 minut, sos powinien zrobić się gęsty, następnie dodać dżem(...)przenieść go na deskę do krojenia. Nakładanie składników zaczynamy od: rukola, kiełki, marchew, papryka, łosoś, liście botwinki, szparagi, listki mięty i kiełki lucerny. Zawijamy, tak jak naleśniki na krokiety. Podajemy z sosem cebulowo - winnym. Smacznego! Notes Do wody do namaczania papieru ryżowego dodaję ocet i cukier, aby nadać delikatny smak, bo sam papier jest bez smakowy
SprawdzonaKuchnia.pltłusty ser powinien być omijany szerokim łukiem, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Z drugiej jednak strony właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu mascarpone może zastąpić w niektórych sytuacjach oleje, masło lub śmietanę kremówkę. Co zatem można z tego mascarpone? Ano cuda można :) Lody Można dodać do mrożonych owoców i zmiksować super lody, które niczym nie będą ustępowały kalorycznym odpowiednikom(...)smaku. Krem Jeśli owoce nie będą mrożone, to zamiast lodów uzyskamy krem do ciasta. Można dodać do chudego twarogu, dodać do tego banana i uzyskać smaczne nadzienie do do naleśników. Kremowa kasza Dowolną kaszę ugotowaną bez soli można połączyć z dowolnymi owcami i 1-2 łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji
KucharzycaZdecydowanie nie jestem fanką kupowania gotowych wyrobów jedzeniowych typu pierogi, naleśniki, lasagne etc. Zawsze unikam takich produktów, bo tak naprawdę nie wiadomo co się w nich znajduje i jak było przetwarzane. Jednak niekiedy mamy ochotę na jakieś konkretne danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie(...)koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak
Kolizje SmakówJak przygotować ciasto naleśnikowe na krokiety Jak przygotować ciasto naleśnikowe na krokiet Kto z nas nie ma problemu żeby przygotować idealne ciasto na krokiety, aby na
Podstawy GotowaniaDzisiaj drugi przepis na placuszki. Tym razem polecam Wam coś na jutrzejsze śniadanie. Będą to placuszki z dodatkiem jabłek i z cukrem pudrem. Polecam! Składniki
Magiczne Życie MartyKrokiety z kurczakiem, mozzarellą i warzywami Chrupiące krokiety, wypełnione pysznym farszem i polane domowym sosem czosnkowym to świetny pomysł na pyszny i niecodzienny obiad. Polecam!
Blog z ApetytemBardzo proste placuszki z kiwi, które prezentują się dużo lepiej niż zwykłe placuszki. Moja siostra nazywa je ciasteczkami do szkoły, a tak na prawdę są w
Niezły Młynek