maślanki 2 jajka 2-3 łyżki cukru* 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oleju Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą(...)dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują w lodówce do dnia następnego. Placuszki zazwyczaj smażę na patelni do naleśników, beztłuszczowo. Moim zdaniem placuszki wychodzą najsmaczniejsze smażone na minimalnej mocy palnika (u mnie na 1,5 przy 5 stopniowej mocy palnika). Ciasta na placuszki nie powinno mieszać się zbyt
Smaki Na Talerzukażdą porę roku. Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe(...)domu. Książkę można nabyć w księgarni internetowej W TYM MIEJSCU! WARTO! Nigdy bym nie przypuszczała, że jest tak prosta w wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka
Z Kuchni Do Kuchnijakiegoś tygodnia delektuję się najpyszniejszym, dziadkowym dżemem, który wzruszył mnie prawie do łez. Brakowało mi jednak czegoś z czym mogłabym ten dżem zajadać. Placki mi się znudziły, w naleśnikach dżem zwyczajnie by zginął. Padło więc na dyniowy chlebek. Chleb jadam bardzo rzadko, ale gdy już jadam to jest to albo chleb czystoziarnisty z SAM’a (lub ich nowy(...)potarcie dyni. Jeśli jest ona dla Was za twarda, to możecie ją lekko upiec (byle nie za mocno, bo nie będzie się dało jej zetrzeć!). Składniki 80 ml rozpuszczonego oleju kokosowego 60 ml mleka roślinnego 2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana, kasztanowa, jaglana) 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 suszone morele (naturalne, ciemne)* 2 duże jajka szczypta soli 2 łyżki
Fill The Bowltakie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka(...)cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną
Słodkie PrzyjemnościJeśli nie ma się pomysłów na obiad - przygotowuje się naleśniki albo placki! :) Pierwszy raz robiłam z botwinki i od razu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi.Składniki:2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić)1 cukiniaspory pęczek botwiny (liście i łodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2(...)Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną
Bon Appetit MałgorzatyZapiekane faszerowane naleśniczki Nie da się ukryć, że jestem wielką fanką zapiekanych naleśników, czego z resztą nie trudno się domyślić obserwując ilość przepisów na nie zamieszczonych
Blog z ApetytemJak najlepiej rozpocząć Nowy Rok? Proponuję od czerwonych naleśników – danie, które symbolizuje zdrowie, prostotę i smak. I mam nadzieję, że taki będzie właśnie ten nowy
365 dni dookoła kuchniParę razy mignęły mi "w internetach" naleśniki z farszem takim jak na ruskie pierogi. Postanowiłam i ja takie zrobić. Moje są zapiekane w pomidorach i posypane
Stare GaryAromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe
Rodzinka w kuchniGotowi na prawdziwą ambrozję wiosennych poranków? Przed Wami ekspresowe naleśniki z proszku budyniowego! Są bardzo elastyczne, delikatne i wspaniale komponują się z twarożkowo-malinowym farszem. Przyznaję
Kuchnia EllieTakie naleśniki to bardzo smaczny i syty pomysł na obiad. Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku. Przyprawiłam go przyprawami: ziołami prowansalskimi , przyprawą śródziemnomorską i
IzabelawkuchniIdealne śniadanie na leniwe, weekendowe poranki ;) Och, uwielbiam takie :) Placuszki są bardzo puszyste, delikatne, u mnie z truskawkami i borówkami, ale możecie użyć naprawdę dowolnych owoców
Domowa cukiernia EwyNietypowe placki, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację :) Pysznie smakują z ziołowym sosem z koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Nareszcie wiosennej zieleniny jest pod dostatkiem
Posadzone i zjedzonePo raz pierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego. Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i
Kuchnia w czekoladziehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Idealna propozycja na syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł
Di gotuje