Nie bardzo lubię smażyć placuszki, gdyż zajmują dużo czasu, ale jak mam chwilę wolnego to sięgam po najzdrowsze składniki oraz patelnię i działam! Placuszki z kaszy
Truskawkowa FiestaTo jest pomysł na wykorzystanie klopsów. czasami zrobimy za dużo i nie chcemy kolejny dzień jeść z ziemniakami. Fajny pomysł na kolację lub lunch do pracy
Kuchnia PokoleńDziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo,
magiczna kuchnia KasiJedne z najbardziej lubianych placków w naszym domu. Tradycyjne, domowe, chrupiące z zewnątrz, miękkie i gorące w środku. Podane najczęściej ze śmietaną i jogurtem lub posypane
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI: 10 naleśników 500 g mięsa mielonego z indyka 3 marchewki 6pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 lyżki koncentrat pomidorowych 3 łyżki ketchupu pikantnego Przyprawy
Gotowanie PatkiOsobiście nie znam dziecka, które by nie lubiło naleśników. Ale takie kolorowe szaszłyki z owocami znikną z talerzy jeszcze szybciej. Zielone ciasto uzyskamy dodając zmiksowane na
Obiad gotowyNalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Składniki: 40 dag mąki razowej 30 dag mąki pszennej 2-3 jajka 2 łyżki(...)wody gazowanej ½ litra mleka Składniki na farsz na jeden naleśnik: 1 plasterek szynki 1 jajko 1 plasterek sera żółtego Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę wbić
Tradycyjna KuchniaCo prawda sezon zbierania grzybów powoli zbliża się ku końcowi jednak w mojej kuchni po grzyby sięgam cały roku. Dzisiaj bardzo fajna propozycja krokietów
Niezły MłynekMam dla Was pyszną propozycję na leniwe weekendowe śniadanie. Puszyste pancake’i (czyli takie nasze racuszki), które po przekrojeniu (lub ugryzieniu) odkryją przed Wami słodką
CiastkozercyWczoraj pancakes, dzisiaj pancakes może jutro też pancakes? :) Bo kiedy je jeść jak nie teraz kiedy jeszcze są pyszne owoce sezonowe. Do tego syrop klonowy
DefinicjaSmakuMoże to nie to samo co oryginalne amerykańskie pancakes miksowane z maślanką, ale moje z braku laku też wypadły dobrze, pomimo, że z mlekiem. Zrobiłam z
Kuchenne aromaty100 g mąki pszennej220 ml jogurtu naturalnego1 jajko100g płatków owsianych2 jabłkaszczypta soliDzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe, znaczy nie smaczne. W przypadku tych
Świat Domowej KuchniSkładniki na naleśniki (na ok. 6 sztuk):1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka1 jajkoSzczypta soliOlej rzepakowy Rapso do smażeniaSkładniki na farsz:1 kulka mozzarelli7
Emcia Pichcigofry i truskawki, to i miód. Dobrego miodu nie może zabraknąć nigdy na moich kuchennych półkach. Słodzę nim kawę, koktajle, domowe napoje, ciasta, gofry, podaję go do naleśników, placków, placuszków. To też wspaniały składnik marynat do mięsa czy sosów. My kochamy i cenimy miód <3 Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Ostatnio wraz z rodziną zajadamy(...)przepis na gofry. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżeczki miodu – użyłam miodu lipowego Królewskie Miody 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka klasy M mała szczypta soli Dodatki: truskawki, cukier puder trzcinowy, miód do podania Przygotowanie: Dobrze rozgrzewamy gofrownicę. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem (w mojej gofrownicy starczy jak zrobię
Słodkie okruszkimąki pszennej (550) 340 g mąki krupczatki 7 łyżek oleju płaska łyżeczka soli 360 ml wrzącej wody Oba gatunki mąki mieszamy w misce razem z solą. Dolewamy olej. Następnie wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór choćby odwrócony do góry dnem talerz. Patelnię z nieprzywierającą powłoką, może być specjalna do smażenie naleśników, dobrze rozgrzewamy. Na średnim palniku i średnim ogniu na suchej patelni smażymy placki. Po około 15 sekundach placek powinien już swobodnie przesuwać się po patelni i być bledziutki, wtedy
Pichceniomania