garnuszka wlewamy olej, rozgrzewamy. Ręką formujemy małe kuleczki, kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron, ostudzone oprószamy cukrem pudrem. Do wykonania swoich pączuszków użyłam Mąki Szymanowskiej uniwersalnej, typ 480. Jest to uniwersalna mąka, po którą sięgam przy okazji smażenia naleśników, placuszków, racuszków, pączków, a nawet ciast. Świetny wybór za nieduże pieniądze. A fajne łatwe
Z Majeczką w kuchniząbki czosnku sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej dodatkowo : 2 jajka 2 szklanki bułki tartej W misce rozrabiamy ciasto jak na naleśniki , tylko sporo rzadsze , oczywiście z mąki , soli i wody , nic więcej Smażymy cieniutkie, naleśnikowe placki , jak najcieńsze się da Odstawiamy do wystygnięcia . Pieczarki , cebulę , kiełbasę siekamy i podsmażamy(...)oczkach , dodajemy śmietanę , musztardę i pieprz w lubianej ilości . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy . Każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w krokiety . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej , najlepiej dwukrotnie . Na godzinę chowamy do lodówki , nie będą się rozpadać podczas smażenia . Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor . Serwujemy po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku . Koniecznie
Ogrodnik w podróżygotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 szklanki posiekanego w kostkę chorizo 2 małe cebule (drobno posiekane) 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) Puszka całych pomidorów 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka kuminu 2 liście laurowe Szczypta gałki
Niedzielny kucharzgotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 szklanki posiekanego w kostkę chorizo 2 małe cebule (drobno posiekane) 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) Puszka całych pomidorów 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka kuminu 2 liście laurowe Szczypta gałki
Niedzielny kucharzznalezienia odpowiednio dużego naczynia Składniki (na 8 naleśników): 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka stopionego masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody Na farsz: 150g szynki 150g mrożonego zielonego groszku 200g kremowego serka twarogowego, np. Ulubiony mały pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka(...)złocisto, po czym dodajemy mrożony groszek. Wszystko jeszcze razem smażymy, aż groszek lekko zmięknie – maksymalnie 5 minut, często mieszając. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. W międzyczasie pieczemy naleśniki – na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta – mniej więcej połowę chochelki, i smażymy rumiane naleśniki. Upieczone odstawiamy do chwili składania. Przygotowujemy sos beszamelowy
Smaczna Stronamieszamy porządnie, żeby nie było grudek. Jeśli trzeba, można dolać trochę więcej mleka albo wody ale nie za dużo - ciasto ma być dość gęste, nie takie lejące jak na naleśniki; coś w rodzaju gęstej śmietany. UWAGA: Można użyć również samej wody, bez mleka (czyli całego kubka wody) - wychodzą równie świetne. Gotowe ciasto można smażyć od razu a można zostawić(...)inaczej najpierw jeszcze szykujemy jabłka - najlepiej, żeby były miękkie i słodkie. Obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki i teraz można zacząć smażenie placków. Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę ciasta, wciskamy do niego 2 plasterki jabłka, rozkładamy kolejne placki na patelni (na mojej mieszczą się 4 na raz) i właściwie od razu przekładamy pierwszy placek na drugą stronę, potem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając(...)wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką do naszego sosu naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy SMACZNEGO
Luźna KuchniaChocotella firmy EPROTEIN . Oto kilka informacji: Chocotella jest to w 100% naturalny krem orzechowo-czekoladowy. 1. W 100% naturalny 2. Niesamowity smak 3. Bez zbędnych dodatków 4. Bez oleju palmowego 5. Bez dodatku soli 6. Bez dodatku cukru 7. Słodzony stewią i ksylitolem 8. Wysoka zawartość białka, która wynika z zawartości orzechów 9. Wysoka zawartość kwasów Omega(...)Idealne do deserów, naleśników, placków, owoców czy też konsumpcji solo :) JA zdecydowałam się na podanIe z banalnie prostymi plackami bananowymi Składniki: 2 jajka 80g dojrzałego banana 20g odżywki białkowej KULTURYSTA 100% Whey Protein jako dodatek krem Chocotella Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej olejem kokosowym, na małym ogniu podajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość1 jajko 500 ml mleka 500 ml wody mąka szczypta soli 2 łyżki cukru pół szkl oleju Jajko rozmieszać rózgą z cukrem i solą, dodać mleko
Gotowanie jest łatwebulionu (lub wody) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju- do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra, świeża bazylia *** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci(...)zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Na końcu danie posypujemy posiekaną świeżą bazylią i odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ – 6-7 sztuk *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu, rzadki sos przyda nam się później do polania potrawy *** *** Naleśniki
Blog z Apetytemtłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad. Składniki: 180 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru pudru 200 ml maślanki lub kefiru 2 jaja L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 100 ml przecieru malinowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjęłam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje mięsa i wykładałam na patelnię, lekko je rozsmarowując i nadając im kształt płaskich kotlecików. Kotleciki smażyłam kilka minut z obu stron, aż nabrały ładnego złocistego koloru. Usmażone naleśniki wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z ziemniakami, frytkami
Waniliowe ImprowizacjeTakie placki są wprost idealne na weekendowe śniadanie. Składniki (8 dużych naleśników): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko
Healthy food explorerdrobniutko . Składniki na ciasto łączymy ze sobą . Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki . Jeśli jest zbyt lejące ,dodajcie więcej mąki , jeżeli jest zbyt zwarte , dolejcie więcej piwa . Plastry karkówki obtaczamy w mące , a następnie w cieście , dokładnie z obu stron . Smażymy na dość głębokim oleju , mocno rozgrzanym , aż do uzyskania złocistego kolorku . Podajemy koniecznie na gorąco
Ogrodnik w podróżyBiałka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do jabłek, dodajemy też mleko, cukier, olej. Powoli mieszamy rózgą lub łyżką. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do masy i mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Smażymy na patelni do naleśników lub innej beztłuszczowej, nakładając porcje ciasta
Życie zaczyna się w kuchni