Zapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do sody szczypta soli olej do smażenia Farsz: 100 g wędzonego łososia w plastrach 250 g serka mascarpone kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 100 g gęstej kwasnej śmietany
Gosia gotujemusem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.Mój jest następujący:Składniki:2 szklanki mąki,1 szkl.mleka,1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana)2 jajka,1 łyżka cukruszczypta soli,olej do smażenia mus jabłkowy lub inne nadzienieWykonanie: Jajka ubijamy cukrem i solą, dodajemy
Walijskie Pichcenieszklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody Cukier(jeśli chcemy naleśniki na słodko)/szczypta soli Wszystkie składniki dobrze zmiksować,aby pozbyć się grudek(trzeba też sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste).Smażyć z dwóch stron; najlepiej na oleju roślinnym lub małej ilości masła.Do dekoracji,użyłam świeżych owoców i ziarenek Cynamonowy Raj,które
Chocolate Stop TemptingMąkę przesiałam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, cukier i kurkumę. Wlałam wodę oraz olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często (kiedy
Kulinarny PamiętnikZ barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie! Składniki ok. 8 dużych naleśników o średnicy 30cm Składniki na farsz Kapusta kiszona 700g Pieczarki 300g Cebula
Kulinarne Przebojemąki z kasztanów - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka kakao - 2 łyżeczki orzeszków piniowych - 2 łyżeczki rodzynków - 1 łyżka alkoholu, na przykład koniaku lub brandy - 175 g wody - olej (do smażenia) Krem z wegańskiej ricotty (w wersji wegetariańskiej można oczywiście zrobić krem z ricotty z cukrem pudrem, wanilią i kilkoma łyżkami mleka) - 1/2 szklanki nasion słonecznika - 1/2 szklanki nerkowców(...)Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze od ciasta na naleśniki. Odstawiamy na chwilkę i zajmujemy się przygotowaniem ricotty. 3) Nerkowce i słonecznik (bez wody) przekładamy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki. 4) Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na patelnię łyżką. Smażymy z obu stron przez około
Roślinożerni urlopowicze140g) 1 szklanka mleka zwykłe lub roślinne 1 jajko Opcjonalnie 1 łyżeczka słodzidła – ja nie słodzę Olej do smażenia Przygotowanie: Kasze manną zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Dodać jajko. Wymieszać. Do ciasta możecie dodać około 2 łyżki oleju lub smarować za każdym razem patelnię tłuszczem za pomocą pędzla. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej(...)świeże lub mrożone) 1 łyżka wody Opcjonalnie 1 łyżeczka słodzidła Przygotowanie: Maliny wrzucić do rondelka z wodą i dusić aż się rozpadną. Na koniec opcjonalnie dosłodzić do smaku. Polać naleśniki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówRewelacyjne urozmaicenie tradycyjnych krokietów. Mięciutki i aromatyczny kurczak w asyście grzybów, cebuli, natki pietruszki i szczypiorku. Całość podana z żółtym serem. Jednakże pierwsze skrzypce grają grzybowe naleśniki. Polecam na pyszny obiad. Farsz: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 2 cebule 150 g pieczarek 100 g podgrzybków, borowików 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 łyżki szczypiorku (świeżego(...)Sól Pieprz Dodatkowo: 2 jajka (do panierowania) Bułka tarta (do panierowania) Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dokładamy mięso z kurczaka oraz wszystkie grzyby. Całość dusimy
VioletoweKucharzenieNaleśniki to prosta i niezwykle pyszna propozycja na śniadanie, deser, kolację, albo na każdą porę dnia Pojawiają się w każdym domu i na każdym stole. Lubi je chyba każdy. Najlepiej, wg mnie, smakują z kubkiem kawy zbożowej Składniki: 2 szklanki mleka 1 szczypta soli 3 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru albo ksylitolu 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)czasie rozpuszczam czekoladę w 1/4 szklance mleka. Na rozgrzaną patelnie wlewam chochelkę ciasta naleśnikowego i smażę z dwóch stron. Na usmażony naleśnik nakładam powidła śliwkowe (najlepsze oczywiście domowe). Całość polewam czekoladą. Smacznego Artykuł Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentszczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki smietany 18. Gotowe ciasto odstawić. Przygotować nadzienie szpinakowe. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dodać starty ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki dobrze sie połączyły. Następnie usmażyć naleśniki z wcześniej przygotowanego ciasta
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI: • 4 jajka • łyżka cukru • 1 cukier waniliowy • 40 g roztopionego masła • 1 szkl. mleka • 1,5 szkl. mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta sody • 2 szczypty soli • olej do smażenia lub masło klarowane SOS: • 1 serek homogenizowany naturalny • 1/2 małego jogurtu naturalnego • łyżka cukru • dowolne owoce do dekoracji Wszystko razem mieszamy (oprócz owoców). PRZYGOTOWANIE: Żółtka ucieramy z cukrem(...)proszkiem i sodą, miksujemy, na końcu dodajemy szczyptę soli i ubitą na sztywno pianę, dokładnie mieszamy, smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor, smażymy na małym gazie, bo naleśniki szybko się mogą przypiec, podajemy polane sosem i udekorowane owocami lub z ulubioną konfiturą
KUCHNIA POLSKAszklanki mąki 1 szklanka wody (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka oleju 1 szczypta soli (dałam 1/3 łyżeczki; w innych przepisach nawet 1 cała) Druga warstwa: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody (w temp. pokojowej) 2 łyżki cukru pudru Pierwsza warstwa: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę, olej oraz sól. Całość wymieszać i odstawić na około 10 minut(...)Całość: Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (jeśli jest taka potrzeba). Na całym dnie patelni rozprowadzić cienką warstwę pierwszego ciasta i smażyć około 1 minuty. Na to wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta. Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej
Di gotujełyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe. Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Naleśniki, gofry, placuszki , SŁODKO Tagged: drożdże
https:KKuchniaMniamNa piątkowy obiad miałam pyszne a zarazem lekkie naleśniki. Pomyślałam sobie, że może i Wy zechcielibyście takich spróbować, więc ten wpis poświęcony będzie postnemu jedzonku
Tylko pysznieSkładniki 375 ml słodkiego mleka 125 ml wody 2 jaja 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka cukru olej kokosowy do smarowania patelni – lub
mojej kuchni