Ostatnio naleśniki coraz częściej pojawiają się na śniadanie, obiad lub kolację. W wersji śniadaniowej oczywiście na słodko, na obiad i kolację - na wytrawnie (ze
Poranek na słodkoosobiście tortilla jest obojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak. Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotowe placki, lecz jakiś czas temu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne(...)krupczatką) 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 160-170 ml gorącej wody (**) Opcjonalnie: ulubione zioła W większej misce należy wymieszać mąkę z solą (oraz ew. z ziołami) i dodać olej. Całość wyrabiać za pomocą dłoni - stopniowo dolewając gorącą wodę. (Idealne ciasto nie może być zbyt gęste, ani luźne - a miękkie i elastyczne.) Gotowe ciasto
Di gotujeNaleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje na obiad. Ostatnio staram się, by mój budżet domowy się zbyt szybko nie ukrócił i staram się wykorzystać składniki, które już mam w domu. Postanowiłam wszystko zużywać na bieżąco, by uniknąć sytuacji kiedy(...)dziś. Dzięki temu mniej jedzenia zmarnuję i w kieszeni może zostanie parę groszy więcej. Na ciasto naleśnikowe ( na około 10-12 sztuk ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ( typ 650 ) szklanka mleka 3/2% szklanka wody 2 jajka łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/3 szklanki oleju Mleko, wodę, jajka, cukier i sól zmiksować, dodać mąkę i ponownie zmiksować, na koniec dolać
Niebieski kubek z kawaKiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy
talerz przyjemnościHej :-)). Ostatnio krążą po internecie te właśnie naleśniki, mój młody jak o nich usłyszał, to nic tylko zrobić i tyle. Ja też w sumie miałam ochotę
kruche babeczkiTen dzisiejszy dzień niczym nie nastraja do optymizmu :-( no po prostu niczym... jedyne co mnie dziś trzyma w pionie to myśl, że jeszcze tylko cztery dni
Czary - gary w kuchniKolejna wersja naleśników , a raczej naleśniko – krokietów , ponieważ farsz i sposób przyrządzenia bardziej przypomina naleśniki .Nie ważne , jak zwał tak zwał – ważne , że są naprawdę pyszne
Ostra na SłodkoBezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne i bezjajeczne racuszki z mąki kasztanowej i musu jabłkowego. Dla mnie pycha! Przepis źródłowy. SKŁADNIKI: 80 g mąki kasztanowej 20 g mąki z
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczki sody 1 łyżka oleju Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia(...)oprószone cukrem pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują w lodówce do dnia następnego. Placuszki zazwyczaj smażę na patelni do naleśników, beztłuszczowo. Moim zdaniem placuszki wychodzą
Smaki Na Talerzumałym gazie. W tym czasie kasza wchłonęła mleko. Cebulę posiekałam w kosteczkę, wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki). Zeszkliłam i dodałam do kaszy razem z rozkruszonym serem. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam na placki i wykrawałam z niego krążki. Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam brzegi pierogów(...)cebuli i może dla zaostrzenia smaku, pieprz czarny. Próbujcie, mieszajcie, kombinujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne smaczne pierogi a przepisy znajdziecie w zakładce MENU: DANIA MĄCZNE, PIEROGI, NALEŚNIKI... D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysinaleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO(...)cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * kasza manna – 2 łyżki * sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy
Ostra na Słodkonaleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO(...)cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * kasza manna – 2 łyżki * sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy
Ostra na SłodkoRaz na studiach kupiłam tortille z paczki. Były ohydne! A ich skład był zatrważający. Warto choć raz zrobić podejście do zrobienia jej samemu. Ten przepis Was
zabawa smakiemDrożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2
Aromatyczne Podróżehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Sio-smutki . Lekkie, delikatne placuszki, które dają ogromny zastrzyk energii na dobry początek dnia. Po usmażeniu nadal
Di gotuje