Ten dzisiejszy dzień niczym nie nastraja do optymizmu :-( no po prostu niczym... jedyne co mnie dziś trzyma w pionie to myśl, że jeszcze tylko cztery dni
Czary - gary w kuchniKolejna wersja naleśników , a raczej naleśniko – krokietów , ponieważ farsz i sposób przyrządzenia bardziej przypomina naleśniki .Nie ważne , jak zwał tak zwał – ważne , że są naprawdę pyszne
Ostra na SłodkoBezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne i bezjajeczne racuszki z mąki kasztanowej i musu jabłkowego. Dla mnie pycha! Przepis źródłowy. SKŁADNIKI: 80 g mąki kasztanowej 20 g mąki z
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczki sody 1 łyżka oleju Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia(...)oprószone cukrem pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują w lodówce do dnia następnego. Placuszki zazwyczaj smażę na patelni do naleśników, beztłuszczowo. Moim zdaniem placuszki wychodzą
Smaki Na Talerzumałym gazie. W tym czasie kasza wchłonęła mleko. Cebulę posiekałam w kosteczkę, wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki). Zeszkliłam i dodałam do kaszy razem z rozkruszonym serem. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam na placki i wykrawałam z niego krążki. Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam brzegi pierogów(...)cebuli i może dla zaostrzenia smaku, pieprz czarny. Próbujcie, mieszajcie, kombinujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne smaczne pierogi a przepisy znajdziecie w zakładce MENU: DANIA MĄCZNE, PIEROGI, NALEŚNIKI... D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysinaleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO(...)cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * kasza manna – 2 łyżki * sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy
Ostra na Słodkonaleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO(...)cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * kasza manna – 2 łyżki * sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy
Ostra na SłodkoRaz na studiach kupiłam tortille z paczki. Były ohydne! A ich skład był zatrważający. Warto choć raz zrobić podejście do zrobienia jej samemu. Ten przepis Was
zabawa smakiemDrożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2
Aromatyczne Podróżehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Sio-smutki . Lekkie, delikatne placuszki, które dają ogromny zastrzyk energii na dobry początek dnia. Po usmażeniu nadal
Di gotujePyszne racuchy z dodatkiem ananasa z puszki. Usmażone na patelni Neoflam. Do smażenia użyłam bardzo małą ilość oleju dzięki wyjątkowej patelni. Racuchy są bardzo puszyste z
Ala piecze i gotujeKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery Fajeryłyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej 2 jajka kl M 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej 1 i 1/2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki roztopionego masła lub oleju lub oleju kokosowego Nadzienie: około 150 g twarogu lub serka kremowego 2-3 łyżeczki cukru w przypadku twarogu dodatkowo 4-5 łyżek śmietanki 30% Sos Truskawkowy: garść truskawek mrożonych 2 łyżki wody(...)zagotowujemy. Następnie blendujemy i dodajemy jogurt. Możemy zostawić sobie parę truskawek w całości lub w ogóle nie blendować (ja tak zrobiłam). 3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, pamiętając aby przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnie zamieszać je, gdyż mąką osiada na dnie. Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki
Gotowanie...to proste !wlać wodę i mleko, dodać jajko i wymieszać. Dodać łyżeczkę soli, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni tak, by ciasto było plastyczne, nie przypieczone. 2 Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie: bazylia, oregano, papryka(...)chwilę. Doprawić solą i pieprzem. 4 Na dużych oczkach zetrzeć ser. Tak przygotowanymi składnikami będziemy faszerować nasze naleśniki. Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso i jeszcze raz ser. Składamy na pół. Tak przygotowane takosy smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron tak, by naleśniki uzyskały złocisty kolor, a ser się roztopił. Artykuł „Frutakosy
PysiaGotuje.pl