Naleśniki z serem to smak dzieciństwa , a w połączeniu z jag odami tworzą przepyszn e, letni e danie. Dodatek serka homogenizowane go do twarogu nadaje mu
Słodka Stronasolą. Dolewamy olej. Następnie wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia(...)muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór choćby odwrócony do góry dnem talerz. Patelnię z nieprzywierającą powłoką, może być specjalna do smażenie naleśników, dobrze rozgrzewamy. Na średnim palniku i średnim ogniu na suchej patelni smażymy placki. Po około 15 sekundach placek powinien już swobodnie przesuwać się po patelni i być bledziutki, wtedy
PichceniomaniaRobiłam już kiedyś tortille, a dziś zaproponuje Wam Wiosennego Domowego Kebaba z nowalijkami. Mam nadzieje, że tak jak nam, tak i Wam przypadnie do gustu. Zapraszam! Udanego dnia!"Składniki na ciasto:4 łyżki mąki1 szklanka mleka1 jajkodip jogurtowy:1/2 szklanki jogurtu1 łyżeczka posiekanego koperku3 rzodkiewkisólpieprzpół ząbka czosnkudodatkowo:młoda sałata2 pomidorkiliście rukolirzodkiewka2 plastry schabusól i pieprzSposób przygotowania:Przygotowujemy dip.Do szklanki przelewamy jogurt(...)miseczki wsypujemy mąkę - u mnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki.Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju
Słodkie PrzyjemnościPuszyste naleśniki z jagodami około 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki otrębów 1 lekko ubite jajko 150 ml tłustego mleka
Gotuj Sam!Naleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na
kolorowotorcikowoPrzepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1
kuchnia doskiKrokiety w tej wersji są świetną alternatywą dla nieco pracochłonnych krokietów z ciasta naleśnikowego. Przyrządza się je zdecydowanie szybciej i co najważniejsze odchodzi nam najbardziej czasochłonny etap, który mnie osobiście zniechęca do częstego przyrządzania tej potrawy, a mianowicie - smażenie naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam(...)się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól
Krokusowy Domnaleśniki z różnego rodzaj mąk... i zawsze były takie delikatne.... Przepis pochodzi z książki ' Desserts- step by step instructions' Przepis na około 15- 20 sztuk 240 g mąki 3 łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego klarowanego masła 2 łyżki oleju(...)rózgą kuchenną. Następnie dodać double cream i klarowane masło. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Te które wczoraj serwowałam
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepisów na naleśniki -ciasto naleśnikowe już na blogu jest sporo..i nawet nie sprawdzałam, czy może akurat jest taki przepis.U mnie akurat te naleśniki były na
Moje domowe kucharzeniełyżki jogurtu greckiego szczypta soli 3-4 łyżki ciepłej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy. Suchą fasolę moczę w wodzie przez noc. Następnie płuczę na sicie, zalewam dużą(...)składniki na sicie. Studzę fasolę i groszek a następnie miksuję z pastą tahini, natką pietruszki, olejem sezamowym i kilkoma łyżkami wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiam pastę solą i pieprzem. Gotową pastę przechowuje 3-4 dni w lodówce. Podaję z pieczywem, goframi, naleśnikami lub słupkami warzyw. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioJest to moja propozycja na pyszne zdrowe śniadanie. Bardzo szybko się je robi. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera, tak żeby powstała z nich mąka. Do
Kuchnia Pokoleńcieniutką stróżką wlać masło. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem bądź klarowanym masłem. Grubość w zasadzie dowolna, ale według mnie im są cieńsze, tym lepiej smakują. Podawać ze wszystkim, co przyjdzie nam do głowy, u nas z daktylową nutellą . Smacznego! I wersja druga, zupełnie niestandardowe podejście do naleśników, ale zdecydowanie warte wypróbowania. Została wam kiedyś po obiedzie kasza(...)mieliście co zrobić? Poniżej jeden ze sposobów na jej "utylizację" :) Naleśniki gryczane II 1 szkl. ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej 125g mąki 2 jajka 150ml mleka 150ml wody tłuszcz do smażenia Kaszę gryczaną zmiksować na gładko z dodatkiem wody i mleka, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeśli ciasto będzie za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie mąki. Smażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
Bullio