Przepisów na ciasto naleśnikowe jest cała masa, a ja przetestowałam też niejedną kombinację. Ostatecznie najlepiej robi mi się naleśniki z przepisu ciotki :-) Bo zawsze wychodzą, nigdy
Passions hobbies lifewykorzystaniem tych pysznych ziarenek - klik . Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł. 4. Mąka kokosowa BIO 300g - Fresano. Mąkę kokosową można wykorzystać do pieczenia ciast, babeczek oraz innych wypieków, czy też naleśników. Idealnie zagęszcza sosy oraz zupy i może stanowić smaczną posypkę do przeróżnych deserów, a także sałatek. Często z niej korzystam, więc tu polecam, abyście spojrzeli(...)cukru i laktozy - na bazie mleka kokosowego, który jest doskonałym źródłem błonnika. Nowość na polskim rynku. Średnia cena w sklepach - około 8 zł. GRATIS: Próbka oleju rzepakowego - Green Spoon. Uwaga: Jeśli chcielibyście zamówić styczniowego Health Boxa - to nic straconego! Możecie zrobić to tu - klik . A zamówienia na marcową edycję możecie składać do 22 lutego
Di gotujeWakacyjne śniadanie? Zimne mleko i owocowe placuszki - zdecydowanie moje smaki! Bo ile można jeść naleśniki? :) Dziś moją propozycją są właśnie placuszki śniadaniowe z MIRABELKĄ. Bardzo wiejskie owoce kojarzące mi się z prababcią i drewnianymi domkami za które chodziłam w poszukiwaniu tych małych, żółtych owoców. Dla niektórych owoc dzieciństwa, dla innych znienawidzony smak PRL-u. Jedni twierdzą, że mirabelki(...)Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej
Słodkie Przyjemnościchia Składniki 250g mąki z tapioki 200g mąki gryczanej, najlepiej jasnej 1 łyżeczka soli 375ml (1 i 1/2 szklanki) mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego (użyłam oleju kokosowego i odrobiny klarowanego masła) 1 łyżka drożdży instant w proszku 1 łyżeczka agawy/cukru (w wersji niewegańskiej miodu) 1/3 szklanki ciepłej wody 3/4 szklanki puree ze słodkiego(...)nasion chia Sposób przygotowania Mąki mieszamy z solą i wrzucamy do malaksera lub siekacza z dużym kielichem. W garnuszku podgrzewamy 1 szklankę mleka i olej. Wyłączamy gdy zacznie się gotować. Mąkę zalewamy mlekiem z olejem i łączymy w malakserze. Zostawiamy do ostygnięcia. W osobnej miseczce uaktywniamy drożdże mieszając je z ciepłą (niewrzącą) wodą i miodem. Zostawiamy na 15 minut
Fill The BowlDziś naleśniki w dwóch wersjach. Nie znudziłam Was jeszcze? Jeśli lubicie fasolkę szparagową możecie zjeść ją w naleśniku. Wystarczy ugotować fasolkę z dodatkiem cząbru
Gotuj Sam!Racuchy to placuszki przygotowywane na bazie mleka, mąki, drożdży i jajka. To jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Najczęściej są przygotowywane z jabłkami. Ja proponuję Wam
Tradycyjna kuchnia KasiW ramach sprzątania lodówki z produktów, których żywot dobiegał końca usmażyłam racuchy. Zwykle ciasto na racuszki przygotowuję na mleku lub kefirze z dodatkiem proszku do pieczenia
Czerwień i błękit... powinnam napisać kakaowo-gryczane ;). Swój ciemny kolor zawdzięczają nie tylko naturalnemu kakao, ale również łusce gryczanej. Placuszki z użyciem serwatki, która pozostaje
Nastoletnie WypiekanieZapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik. Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk
Ala piecze i gotujeupieczeniu - jedzone na ciepło lub tego samego dnia. ➤ Zobacz także: 15 pysznych przepisów na piknik Jogurt grecki nadaje muffinkom lekkiej konsystencji, zaś oliwa sprawia, że są wilgotniejsze. Do większości ciast, w tym do muffinek, dodaję łagodnej w smaku oliwy Monini Delicato. Z wpisu na temat smażenia na oliwie wiecie, że tłuszcz ten bardzo dobrze nadaje się również do pieczenia(...)młodych oliwek. Aktualnie w mojej kuchennej szafce znajdują się tylko dwa oleje - oliwa z pierwszego tłoczenia i olej lniany, który dodaje do potraw jedynie na surowo. A gotuję właśnie z wykorzystaniem oliwy. Oliwa Monini Delicato towarzyszy mi podczas przygotowywania wypieków, ale również gdy smażę naleśniki i robię gofry dla synka. Nie zmienia ona smaku tych potraw, są one pyszne
Chilli Czosnek i OliwaProściutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy ( klik ), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :) Składniki: (na ok. 15 sztuk) 2 jajka 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 200 g musu jabłkowego z tego przepisu 100 g jogurtu naturalnego(...)pieczenia, sok z cytryny, sodę oraz mąkę pszenną. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę odstawić na 5-10 minut. Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na najmniejszym ogniu do zarumienienia. Racuszki szybko się rumienią, więc bądźcie czujni
Nastoletnie Wypiekaniemisce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam je mąką. Ciasto posyp mąką i włóż do czystej miski. Przykryj(...)odstaw na ok. godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie przygotuj nadzienie. Liście rzodkiewki dobrze umyj, posiekaj i połącz z pokruszonym serem feta. Posmakuj nadzienia i ewentualnie je dopraw solą, pieprzem, chilli w płatkach. Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy dłonią, aby je odpowietrzyć. Podziel je na 12 części. Weź kawałek ciasta i rozpłaszcz dłońmi na kształt przypominający prostokąt
Chilli Czosnek i OliwaRacuszki ze śliwkami Pulchniutkie i mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz – takie są właśnie te przepyszne drożdżowe racuchy, które zrobiłam wczoraj
Blog z ApetytemNa pewno robiliście, my pierwszy raz. Naleśniki super, bardzo smaczne, puszyste. U nas były na wytrawnie, ale na słodko też się sprawdzą. Polecam i miłego dzionka
kruche babeczkiT e naleśniki kokosowe to absolutny majstersztyk! Właściwie nie wiem, co tutaj bardziej reklamować. Pyszne bezglutenowe naleśniki na mące kokosowej, czy te wyborne smażone z masłem
Food SquareNaleśniki na krokiety Witam wszystkich po mojej długiej nie obecności. Korzystałam z uroków lata :) Teraz już wróciłam i postaram się co dziennie co nie
Mój pomysł naOmlet biszkoptowy to idealna propozycja na codzienne śniadanie. Jeśli dodamy do tego jeszcze nasiona chia i sezonowe owoce to mamy lekki, zdrowy i przepyszny posiłek
Kuchnia bezglutenowaJesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w
Truskawkowa FiestaNaleśniki i tak samo nasze kochane racuchy należą do szybkiego deseru na zaspokojenie "mamy coś dobrego ". Nie są ani czasochłonne ani też trudne. Nigdy nie zapomnę racuchów babci są one nie do podrobienia . Smak dzieciństwa. Ile Pań czy Panów w kuchni tyle przepisów na racuchy . Racuszki z jabłkami : 6 niedużych jabłek 500g mąki pszennej 2 szklanki kefiru 2 jajka(...)przygotowania: Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min . Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem. Na koniec dodać cynamon . Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane. Posyp cukrem pudrem. Smacznego :) Dlaczego kefir ? Kefir sprawia
Wypieki UliOglądając koronkowe naleśniki na różnych blogach postanowiłam zrobić i ja...ale niestety ja nie mam aż takich zdolności...i takich pięknych serc koronkowych [a takie planowałam
Moje domowe kucharzenie