Tyraj, misiu, na tę miłość. Tiramisu chałwowe 184łatwo i jakby samo z siebie - bukiet krwistoczerwonych róż, złota bransoletka, słodki pluszach z sercem w wciągniętych łapkach. Wstajemy dwie godziny wcześniej niż zwykle, rześcy jak skowronki, i przygotowujemy naleśniki na śniadanie, bo to przecież jego/jej ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia. Zdarza się, że chodzimy jak zombie, ledwo przytomni i otumanieni, a mimo to weseli, jakbyśmy właśnie opróżnili butelkę najlepszego
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa szpinakowa 253Opis: Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie musi być ze świeżego szpinaku. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Zupę można przygotować z wyczuwalnymi liśćmi lub zmiksować na gładką masę. Składniki: 1/2 kg liści świeżego szpinaku 1 duży serek topiony (śmietankowy lub ziołowy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 230Dżemy Łowicza z rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp. Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką
AZgotuj!
Ulubieńcy stycznia 177ulubieńcami miesiąca. Pierwszym ulubieńcem w tym miesiącu jest sos beszamelowy marki Valsoia. I dealnie nadaje się do lasagne, zapiekanek oraz wielu innych dań. Mi najbardziej zasmakował z naleśnikami bolognese. Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest zielona soczewica. Nie wiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia spróbowałam tę zieloną i bardzo mi zasmakowała. Szczególnie do gustu przypadły
wegujemy
PASTA Z TUŃCZYKA I PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW 176prostu połączcie wszystkie składniki (pesto, tuńczyk i musztardę), wymieszajcie i przyprawcie. Posypcie posiekaną dymką. Pyszne z chrupiącym chlebem (dla nas ideał z tym chlebem ), naleśnikami i makaronem
OliveandThyme
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 238możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna. Ku mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek. Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki
OliveandThyme
FRUŻELINA Z WIŚNI 191naprawdę nie tylko z wiśni- możecie ją zrobić z dowolnych owoców. Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników… Słoiczek w lodówce obowiązkowy. Składniki 400 g wydrylylowanych wiśni niecałe pół szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie Wiśnie wsypcie do rondla, zasypcie cukrem. Poczekajcie kilka minut, aż wiśnie puszczą
OliveandThyme
Serek z jogurtu naturalnego (labneh) 190całkowicie naturalnego produktu nie wymaga trudu, przy tym z łatwością można wzbogacić go o ulubione smaki, dodając odpowiednie przyprawy czy zioła. Serek znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do naleśników czy fantastycznych cienkich omletów lub w wersji na słodko – wówczas przygotowany bez dodatków serek należy wymieszać na przykład z miodem. Składniki: 500g naturalnego jogurtu typu greckiego około 1/2 łyżeczki soli
Even Better Food
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 175Angelika Muffinki z rabarbarem i kruszonką Agnieszka Koktajl zdrowotny - cytryna, imbir i miód Aga Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem Małgorzata Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia Zupa pomidorowa z mintajem Marzena Zielony koktajl pełen zdrowia Magdalena Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku Marta Łosoś
Magiczne Życie Marty
Placuszki z patelni z ricottą 195drugiej misce ucieramy mąkę, cukry, ser, żółtka. Następnie drewnianą łyżką mieszamy masę serową z białkami. Smażymy placuszki bez tłuszczu do rumianego koloru. Moje placuszki smażyłam na patelni do naleśników na wolnym ogniu
Życie zaczyna się w kuchni
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 198się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko. 4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe materiały i ręczna robota To z jakiego rodzaju
Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz grzybowy z soczewicą puy 226nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu, prawda? Jarmuż to nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami, ale kiedyś musi być ten pierwszy
codojedzenia
szybkowar-dżem z ciemnych winogron... 212zagotować gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą 1453przygotowania tradycyjnych krokietów, potrzebujemy naleśniki, których smażenie poch ł ania dosyć dużo czasu. Dzisiaj przedstawiam ekspresowe krokiety, które przygotujemy w kilka chwil, a są równie smaczne. Wiadomo, ż e jest to mniej zdrowa wersja, ponieważ tostowy chleb do zdrowego jedzenia nie należy, ale czasami gdy nie mamy czasu to możemy się
kulinarne odsłony pati
Burrito z wołowiną i guacamole 202muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór choćby odwrócony do góry dnem talerz. Patelnię z nieprzywierającą powłoką, może być specjalna do smażenie naleśników, dobrze rozgrzewamy. Na średnim palniku i średnim ogniu na suchej patelni smażymy placki. Po około 15 sekundach placek powinien już swobodnie przesuwać się po patelni i być bledziutki, wtedy go przekręcamy
Pichceniomania