korzystne właściwości dla naszych organizmów. Spożywając produkty z orkiszem możemy poprawić pracę układu krążenia, pokarmowego, odpornościowego. Ja stosuję mąkę orkiszową nie tylko do przygotowania pieczywa ale także do ciast, naleśników czy ciasta pierogowego. Mąka orkiszowa nie należy do tanich, ale warto ją wprowadzić do swojej diety. U mnie dzisiaj bułki pszenno - orkiszowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, dodałam jogurtu naturalnego
Smak mojej kuchnidoprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut, aby aromaty się ze sobą ładnie połączyły. ZWIJANIE TORTILLI: Każdy z naleśników smarujemy odrobiną salsy w najszerszym miejscu placka. Powinien powstać pasek. Wykładamy na niego dodatki, na końcu plastry kurczaka. Całość skrapiamy oliwą i dość ciasno zwijamy. Nie jest to trudne, jeśli
Kuchnia od dwojgagryczana polana masełkiem z podsmażoną cebulką, posypana dość obficie grubszą solą i do towarzystwa szklanka lodowatego mleka do popicia. Tak mogłabym się zajadać co drugi dzień, na przemian z naleśnikami ze szpinakiem. Ale dziś wersja "na bogato", czyli efekt sprzątania lodówki z pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek już od dawna czekał
bistro mamanajwygodniejsza, najszybsza w wykonaniu przekąska do pracy lub szkoły. Dla niektórych ulubiona na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Osobiście najczęściej zjadam chleb na śniadanie, gdy brak mi czasu na przyrządzenie naleśników lub jogurtu. Ratuje mnie też, kiedy córeczka zgłodnieje między posiłkami. Generalnie staram się, by chleba nigdy w domu nie zabrakło. Zawsze dbam, aby było to możliwie najzdrowsze pieczywo. Dla mnie
Jeść, by żyć w zdrowiumąki sojowej ok. 0,5 szkl mleka szczypta soli Przygotowanie: Jajka dokładnie roztrzepujemy z solą, dodajemy mąkę, mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być gęściejsze niż do naleśników, ale nie za bardzo. Kotlety zanurzamy w cieście, wyciągamy widelcem, chwilę czekamy aby nadmiar spłynął i szybko przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor
Dieta Rozdzielna i Zdrowieczosnku granulowanego tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i obieramy. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby pieczarki mogły pływać), pieczarki dokładnie ze wszystkich stron zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesamo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać ...czy barszcz proszku....ale babcine pierożki czy naleśniki z twarogiem, warte są każdych pieniędzy. Jak już pisałam, nie raz miałam okazje pracować z dobrymi szefami kuchni. Przygotowywali oni wszystko sami, od gravy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwystępował solo. Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masła i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje się do ciast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów. To rodzaj kremu bardzo popularny w krajach anglosaskich, szczególnie znany lemon curd, używany także jako popularne smarowidło do chleba. Marakuja curd jest to na pewno krem wyjątkowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roślinnej dobrze zbilansowany posiłek jest bardzo ważny. Zastanawiałem się chwilkę w jaki sposób przemycić do śniadania strączki i mąkę gryczaną, na którą jestem ostatnio strasznie napalony. Pierwszą myślą były naleśniki gryczane z jakimś farszem, ale nie chciało mi się robić… postawiłem więc na placki z czerwonej soczewicy w śródziemnomorskim stylu i to był naprawdę świetny wybór. Bardzo przydatny przy
BlendmanCzasem mam serdecznie dosyć samej siebie za miliony pomysłów na wypieki, desery, naleśniki, racuchy, kremy etc. I czasami też się zastanawiam, jak można jeść prawie same słodycze, śniadania, obiady i kolacje na słodko (aczkolwiek moi znajomi już się nie dziwią, że nagle o godzinie 3 nad ranem mam ochotę na lody/bułkę słodką/pączka/kanapkę z Nutellą...). Dzisiaj
Słodkie inspiracjenieprzetworzoną w ilościach nieograniczonych (zmęczony mózg uparcie dopominał się glukozy w czystej postaci), czasem udało mi się zrobić z jej udziałem coś bardziej ambitnego, dajmy na to ciasto. Albo naleśniki. Albo jakiś pyszny czekoladowy mus. Dzisiaj natomiast na tapecie cream cheese brownie, przerobione na mój sposób, aby było bardziej czekoladowe ♥ Składniki Masa brownie 125 g gorzkiej czekolady
Słodkie inspiracjeZrobiłam ostatnio całą miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto
Słodkie inspiracjemoje poranki są teraz nieśpieszne i mogę sobie pozwolić na różne smakołyki. Pamiętam, że 3 lata temu, będąc na pierwszym roku dzień w dzień w okresie sesji zimowej jadłam naleśniki i pancakes, codziennie w innej wersji smakowej. I teraz również mam ochotę tylko na takie śniadania :) Składniki (klika porcji) szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki przesianej
Słodkie inspiracjesmażenia Przygotowanie Mąkę, proszek do pieczenia, otręby, jajko, wodę i mleko łączymy ze sobą, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale gęstsze niż to na naleśniki. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut, żeby „odpoczęło”. W tym czasie szynkę i paprykę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce. Następnie do ciasta dodajemy szynkę ser, paprykę
e-PrzepisyKulinarneWitajcie :) Przychodzę do Was z kolejnym przepisem :). Tym razem jest to farsz z pieczarek, który możecie użyć do pizzy, do pierogów, do naleśników, do pasztecików drożdżowych i wiele innych pomysłów :). A więc nie przedłużając, zapraszam :) Składniki: 0,5kg pieczarek 1-2 cebule (w zależności ile lubicie, czy dużo czy mało ) oliwa 1 płaska mała łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego
Gotuj z Mąką