zawsze macie ochotę na robienie śniadań. No dobra, ochota jest, ale nie ma czasu. My dzisiaj znaleźliśmy czas. My czyli ja i mąż. I postanowiliśmy na śniadanie zrobić naleśniki, które okazały się krokietami z parówką i warzywami - kukurydzą, ogórkiem, papryką żółtą i mozzarellą. Są przepyszne i syte! Nadają się nie tylko na śniadanie, ale i także na obiad, bądź wczesną(...)kolację. Ciasto naleśnikowe: 750ml mleka 2 jajka szczypta soli 3 i 1/2 szklanki mąki Lubella - Wrocławska do naleśników Składniki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Farsz: ogórek kukurydza papryka mozzarella parówka Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy jak krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie smażymy tak długo, aż się zarumienią. Jeżeli
My World by Dagmara RekSposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Do miski wlać wodę i mleko, dodać jajko i wymieszać. Dodać łyżeczkę soli, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni tak, by ciasto było plastyczne, nie przypieczone. 2 Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Przyprawić(...)grzybów. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. 4 Na dużych oczkach zetrzeć ser. Tak przygotowanymi składnikami będziemy faszerować nasze naleśniki. Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso i jeszcze raz ser. Składamy na pół. Tak przygotowane takosy smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron tak, by naleśniki
PysiaGotuje.plPyszne, puszyste i delikatne naleśniki, które na pewno Wam zasmakują. Można je smażyć tradycyjnie jako duże, cienkie naleśniki lub usmażyć grubsze, przypominające amerykańskie pancakes. Mi i mężowi bardzo smakowały i zapewne zagoszczą u nas jeszcze niejeden raz. Świetnym dodatkiem do tych naleśników będzie dżem wiśniowy. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 250 g twarogu 4 łyżki masła(...)pieczenia i sodę, po czym wsypać do składników mokrych i zmiksować do ich połączenia. Patelnię rozgrzać, wlać chochlą porcję ciasta, rozprowadzić go na patelni i zarumienić z obu stron. Naleśniki należy smażyć bez dodatku tłuszczu i na małym ogniu
Passions hobbies lifeNaleśniki z mąki z amarantusa są bezglutenowe, dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób dbających o linię, podałam je z twarożkiem i kremem z młodego jęczmienia co wzbogaciło walory zdrowotne naleśników. Młody jęczmień jest do nabycia w sklepie internetowym PLENUS(...)dodajemy mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy ciasto trzepaczką, aż składniki się połączą. Ciasto odkładamy na 15 minut aby mąka dobrze napęczniała. Patelnie teflonową smarujemy olejem i pieczemy naleśniki. Mniejszą część twarożku mieszamy z młodym jęczmieniem. Naleśniki smarujemy twarożkiem następnie pastą z jęczmieniową i zwijamy, przecinamy na pół i posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliprzy okazji rosyjskiego nie tyle czwartku, co całego tłustego tygodnia, a właściwie nawet nie tyle tego jak to teraz wygląda, co jak to wyglądało wieki temu, wzięło mnie na naleśniki. Naleśnik jest jednym z pierwszych dań, które człowiekowi przyszło przygotowywać, kiedy jego umiejętności kulinarne były na tyle rozwinięte, że potrafił już przetwarzać produkty surowe. Zazwyczaj były w formie okrągłej(...)zaczynało być więcej niż nie być, bardzo się z tego powodu cieszono i zjadano w tym czasie coś co było niemal równie życiodajne i do tego przypominało je kształtem - naleśniki. Nazw mają sporo, ale skład i wygląd podobny. Do wiosny zamieszczę tu kilka przepisów na takowe, nie tylko z różnymi dodatkami, ale też składane w różne ciekawe formy
Kryzysowa Książka Kucharskapomysłu na jutrzejszy postny obiad chętnie podrzucę;) Pyszne pulchne naleśniki z białym serem, dodatkowym ich plusem jest to, że można je zrobić wcześniej, a przed skonsumowaniem podsmażyć na masełku. Rozpływają się w ustach. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - smakują rewelacyjnie po obsmażeniu są wtedy delikatne i chrupiące jeśli je dłużej przytrzymacie na ogniu. 200 g mąki pszennej 200 ml mleka(...)wodę oraz roztopione masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nalewaj chochlą porcję ciasta. Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę. Nadzienie Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym , Naleśniki posmaruj masą serową, zwiń w ruloniki. Przed podaniem naleśniki przysmaż na odrobinie masła
Kubki smakuNaleśniki domowe z owocami! Uwielbiam poranki, takie jak ten! Śniadanie idealne dla dzieci i całej rodziny! Brakowało mi tego słońca! brakowało mi tej energii! Wreszcie! Czuć wiosnę w powietrzu, za oknem mam błękitne niebo, a termometr pokazuje ponad 11 stopni C. I jak tu się nie cieszyć?Nawet poniedziałek nie jest taki straszny na jaki wygląda. Taki dzień, taki poranek(...)postanowiłam powitać należycie. Na stole pojawiły się przepyszne jak zawsze naleśniki, z kolorowymi owocami, tym razem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne! JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI? SKŁADNIKI: - 2 małe filiżanki mąki tortowej
SMYKWKUCHNInaleśniki i naleśniki - jedne przygotowujecie na co dzień inne na specjalne okazje. Dla mnie tym drugim rodzajem naleśników są z pewnością crepes souzette - francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym. Są przepyszne, a do tego można je podać w bardzo efektowny sposób. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, zaserwujcie im właśnie crepes souzette. Gwarantuję, że będą zachwyceni. Więcej
Okolice PalnikaNaleśniki wcale nie muszą być nudne! Opcja na zielono to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie szybkie i przyjemne. Zielone naleśniki przekonają do siebie nawet największych niejadków. Szpinak to samo zdrowie, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go pietruszką, bazylią, a nawet jarmużem. Składniki: 200 g mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku(...)Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem
Kukuleczkirazem pokusiłam się na przygotowanie tych o to krokietów. Przyznam, że4 bardzo nam smakowały i z pewnością będą gościły często na naszym stole. Krokiety ze szpinakiem i fetą Składniki : naleśniki : 600 ml mleka 2 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej 1/ łyżeczki soli olej do smażenia farsz : 500-600 g szpinaku (u mnie brykiet) 270 g sera feta(...)ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj naleśniki po meksykańsku według mojej wersji. Pyszne, lekko pikantne danie idealne na chłodne dni. Pychotka Naleśniki wykonać według przepisu na idealne naleśniki . Składniki: 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 kg mięsa mielonego 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 4 łyżki keczupu olej do smażenia papryka czerwona(...)dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym
Cukiernia PychotkiNaleśniki to jedna z najbardziej popularnych dań w moim domu. Pojawia się zdecydowanie częściej na stole, niż schabowy ;) Dodatkowo urokiem tego mącznego dania jest fakt, że w ilu domach się je robi, tak wiele jest na nie przepisów. Sama bardzo często naleśniki robię "na oko". Dzisiaj jednak chciałabym Wam przedstawić naleśniki na bazie mąki jaglanej. Bezglutenowe. Łatwo się smażą(...)Dodajemy stopniowo mąkę, jogurt i mleko. Na końcu dolewamy esencję waniliową. Ubijamy dokładnie. Odstawiamy miskę z ciastem na około 30 minut. Smażymy na odrobinie roztopionego masła. Ja najbardziej lubię naleśniki z serem :) Smacznego
ChilliJemyśniadanie? To oczywiście musi być śniadanie przygotowane przez drugą połówkę i podane wprost do łóżka! I nie wiem jak Wy, ale ja w takiej sytuacji najbardziej cieszyłbym się z naleśników. Bo w końcu czas i cierpliwość, które są wymagane do ich zrobienia zamiast leżenia leniwie w jeszcze ciepłym łóżku to największa forma oddania dla tej drugiej osoby. Dlatego na Walentynki(...)połącz. Na rozgrzaną patelnię wylewaj kolejno po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złoto. Pamiętaj, aby zamieszać ciasto przed każdym nałożeniem kolejnej porcji na patelnię. Usmażone naleśniki podziel na dwie porcje i ułóż jeden na drugim. *Wersję tradycyjną można zrobić, podmieniając mąkę ryżową i ziemniaczaną na pszenną. Mleko kokosowe można również zastąpić jogurtem lub śmietaną. Dla Niej
Food SquareNaleśniki bez jajek wychodzą i nawet są tak dobre jak te z ich dodatkiem, jeśli nie wierzycie to koniecznie wypróbujcie przepis :) Składniki na około 6 sporych naleśników: 1 szkl mąki 1 i 1/2 szkl płynów (u mnie szklanka wody gazowanej i pół szklanki mleka ) 1 łyżka oleju lub masła stopionego szczypta soli 1/2-1 łyżeczki cukru (może być(...)jest ważne gdyż w tym czasie wytworzy się gluten i ciasto zgęstnieje. 2. Jeżeli mocno ciasto zgęstniało dolewamy jeszcze odrobinę wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :) Ja swoje naleśniki podałam ze słodkim
Gotowanie...to proste !śniadanie na bogato. Niestety pomimo, iż doskonale zdaję sobie sprawę, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zazwyczaj traktuję go nieco po macoszemu. No ale dziś miałam śniadanie na wypasie: naleśniki z serkiem mascarpone dosłodzonym pysznym prozdrowotnym dżemem z dzikiej róży. Naleśniki (4-5 sztuk): 2 jajka 1/2 szkl. mąki (plus ewentualnie jeszcze 1łyżka) 1 szkl. tłustego mleka 1 łyżka brązowego(...)jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier, sól i odrobinę oleju. Mieszamy wszystko do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji (będzie dosyć rzadkie). Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę. Chwilkę miksujemy, po czym dodajemy serek mascarpone, miksujemy dalej. Gdy krem zacznie gęstnieć dodajemy kilka łyżek (ilość wg uznania) dżemu z dzikiej róży. Powstały
Smaki Na Talerzu