smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis jest troszkę na oko , bo ciężko go uszczegółowić , jednak biorąc pod uwagę ,że większość ludzi ma, lub miało do czynienia z naleśnikami i ciastem naleśnikowym , więc zna podstawy ( to bardzo podobna gęstość ciasta ) . Warto poświęcić odrobinę czasu na przygotowanie tej przekąski , moje dzieciaki były zachwycone , a ja spokojniejsza o to co wpada(...)brzuszków " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 szklanki mąki kukurydzianej wody na oko ( tyle ,żeby ciasto było lejące , jak na naleśniki – te cienkie ) sól do smaku do posypania , dowolnie drobno tarty ser lub chilli jeśli ma być na ostro Mąkę wsypujemy do głębokiego naczynia , dodajemy szczyptę soli ( do smaku ) , dolewamy do niego stopniowo wodę
Ogrodnik w podróżydzisiejszy obiad polecam pyszne sakiewki z pieczarkami i serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 400g pieczarek, 1 cebula, 100 g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa, szczypiorek, PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję jajko, mąkę oraz sól(...)Wszystko razem miksuję. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Pieczarki oraz cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie smażę pieczarki razem z cebulą przez około 10 minut. Oprószam solą i pieprzem. 3. Na środek naleśników nakładam porcję pieczarek. Posypuję startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki składam w sakiewki i związuję szczypiorkiem. 4. Sakiewki
Tradycyjna kuchnia KasiMoja córeczka bardzo lubi naleśniki, zwłaszcza na słodko. Tym razem u smażyłam mieszane, pszenno-żytnie. Wyszły wyśmienite! My zjadłyśmy je z serkiem homogenizowanym i dżemem porzeczkowym. Palce lizać! Zwykle przygotowuję je jako drugie danie ale świetnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Do naleśników użyłam mąki od Młynomag. 1 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag 1/2 szkl mąki razowej żytniej(...)proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać, wlać odrobinkę oleju, rozprowadzić na patelni ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Ponieważ ciasto zawiera już olej, kolejne naleśniki nie będą wymagały natłuszczania patelni
Smakołyki Asiczyli pyszne naleśniki w ulepszonej formule! Kochamy naleśniki! U nas naleśniki tylko na niedzielny poranek.:) Ten zwyczaj, pomógł mi bardzo w dopracowaniu ich formuły. W końcu są takie jak marzyłam od dawna! Jaśniutkie, elastyczne, i dalej bezglutenowe, bezmleczne i przepysznie bajeczne! To nowe udoskonalane w cytrynowe orzeźwienie! Składniki: 1 łyżeczka "Egg free" zamiennika jajka 1 łyżka wody(...)pierwszą. Następnie dodajemy, cukier waniliowy, sól i pół łyżki oleju. Mocno miksujemy trzepaczką, aby masa była jednolita i lejąca. Patelnię smarujemy lekko oliwą na ręczniku papierowym i smażymy naleśniki rozpoczynając od rozlania chochli masy na środek patelni i rozlewając na cienką masę po całości. Smażymy z obu stron. Dla nas ostatnio stosowaną pysznością, jest cytrynowy curd, z sosem
Lajtkraft food intoleranceKuchnie świata to nowy cykl. Pierwszym przepisem jest potrawa znana i lubiana w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, w tłusty czwartek. Prosty i lekki zastąpi pączki i faworki. Składniki Naleśnik: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego kilka szczypt kardamonu Dżem(...)składników. Miksujemy na gładką masę. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło lub na zimno. Poniżej przepisy na błyskawiczne domowe dżemy, które będą smacznym dodatkiem do pieczonego naleśnika: Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi Dżem dyniowo
My Chcemy JeśćLekki naleśnik wypełniony farszem, który podbija każde podniebienie. Mleko kokosowe, świeże zioła i soczyste grzyby shitake to połączenie, które zdobyło moje serce już po pierwszym kęsie. Odrobinę słodyczy dodaje całości groszek z marchewką, a niezbędne dla organizmu białko dostarcza pyszna czerwona fasolka. Czy można chcieć czegoś więcej ? Chwilowa nieobecność na blogu spowodowana była moim buntem przeciwko... wszystkiemu? Zmęczona szkołą(...)obowiązkami, w pierwszych dniach ferii postanowiłam nie robić nic. Naładowana pozytywną energią wracam na bloga :] SKŁADNIKI naleśniki (2) : 3/4 szklanki wody 2 łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki mąki ryżowej odrobina oleju kokosowego do smażenia farsz: 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) 1/2 szklanki groszku z marchewką (u mnie mrożony) świeży grzyb shitake czubata łyżka mleka kokosowego 1,5 łyżeczki sosu sojowego
healthy dreamsjest taka przelotna znajomość, bo naprawdę mi ona posmakowała i do tego jest bardzo zdrowa, o czym zresztą już pisałam. Były już placuszki, a dziś mam dla Was naleśniki, są zdecydowanie bardziej fit od tradycyjnych,nie zawierają glutenu. ale jak dla mnie mają bardziej wyrazisty smak. Idealne na zarówno na słodko jak i wytrawnie. Musicie koniecznie spróbować. Składniki(...)odcedzamy wodę i płuczemy wodę. Blendujemy ze szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu. Nadzienie: 2 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu Masło roztapiamy
Cynamonowe szczęścieSkładniki (na 8 naleśników- 4 porcje) - 1 jajko (ok. 60 g), - szklanka mleka (ok. 200 ml), - ¼ szklanki wody (ok. 50 ml), - szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - szczypta soli, - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g), - 1 jabłko (ok. 200g), - 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g), - cynamon. Sposób przygotowania(...)miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. 4. Starte jabłko dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 5. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Naleśniki posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Naleśniki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę C (pochodzącą z jabłek
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachNadziane rollsy z naleśników to wszystkim dobrze znana przekąska, głównie królująca na imprezowych stołach :) Wystarczy serek do smarowania, kilka ulubionych dodatków i w ten sposób otrzymamy swoją kompozycję smaków. Ja polecam Wam rollsy nadziane serkiem o smaku śmietankowym, wędzonym łososiem i roszponką, która nadaje ciekawej i chrupiącej struktury. Jeżeli chcecie sobie skrócić czas przygotowania, to zamiast naleśników można wykorzystać kupne(...)przygotować według przepisu- bo zachęcam Was do mojego sposobu zawijania, wtedy na pewno nic się Wam nie rozwinie, no i same roladki wyglądają estetycznie :) Porcja dla 2-3 osób: * naleśniki- 4 bardzo duże szt. * serek śmietankowy- 1 opakowanie * wędzony łosoś- 4 plastry * roszponka- 2 garście Na całym naleśniku (nie oszczędzajcie przy krawędziach) rozsmarować serek, tylko przy jednej krawędzi ułożyć plaster
Kraina Miodem PłynącaNaleśniki to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Tak proste, a w tak wielu odsłonach mogą zrobić furorę na talerzu. Naleśniki ze szpinakiem, pojawiają się u mnie w domu w różnych postaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody(...)baby (mogą być cząstki liści). Ważne jest aby ciasto nie miało zbyt dużych grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Po około 20 minutach smażymy naleśniki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie podsmażamy (uważamy aby go nie spalić) i dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Studzimy i łączymy
ChilliJemyNaleśniki lubią chyba wszyscy, przynajmniej ja znam tylko takie osoby :) W tym przepisie połączyłam naleśniki z nadzieniem, którego używałam kiedyś do rogalików. Tak nam wszystkim posmakowało, iż wykorzystałam je tym razem w takiej wersji. Składniki: - 2 jajka - 2 szklanki mleka - 1 i 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 1/2 szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie - 150 ml mleka(...)wodę, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Naleśniki smarujemy przestudzonym
Zainspirowana w kuchniŁaziły za mną 2 dni, aż wreszcie zrobiłam dziś na śniadanie, naleśniki ze zwykłym, waniliowym "twarożkiem". Przepis na naleśniki najlepszy z najlepszych podawałam już wieki temu tutaj . W telegraficznym skrócie na naleśniki orkiszowe, takie jak nasze dzisiaj, potrzebujemy: - 2 kubki mąki orkiszowej, - 2 kubki wody, - koniec składników, miksujemy dokładnie. Smażymy naleśniki na patelni przesmarowanej olejem przed usmażeniem pierwszego, odkładamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpiekarniku i gotowe ;) Składniki: Farsz: 2 piersi z kurczaka 250g boczniaków 2 szalotki 200ml passaty pomidorowej kilka suszonych pomidorków mały pęczek pietruszki zioła prowansalskie chilli sól i pieprz Naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli 2 jajka 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 0,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej(...)wody, a następnie wlać passatę pomidorową i zmniejszyć ogień. Doprawić ziołami prowansalskimi i gotować do czasu aż płyn się zredukuje. Na koniec dodać posiekaną natką pietruszki. W międzyczasie przygotować naleśniki. W naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki (najlepiej blenderem) i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Układać na talerzu jeden na drugim
Piąty grzech głównyMąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać. Szczególną miłością darzę naleśniki! Na samym początku trochę bałam się użyć samej orkiszowej do ich przygotowania, ale przełamałam się i absolutnie nie zawiodłam! Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę. Naleśniki z mąki orkiszowej są fantastyczne, dużą bogatsze w smaku, łatwiej(...)się smażą i nadają się do przygotowywania naleśników zarówno na słodko, jak i słono czy wytrawnych. Koniecznie wypróbujcie! Naleśniki z mąki orkiszowej Was zachwycą! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka orkiszowa ( razowa typ 2000 ) – 1 szkl * mleko ( 1,5% ) – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * olej z pestek winogron / oliwa – 1 łyżka * sól -1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki
Ostra na SłodkoNaleśniki lubią wszyscy w moim domu, więc dość często goszczą na naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli. Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku. Składniki: ciasto: 2 szklanki(...)ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć wodę. Pomidory te ze słoika w oliwie pokroić w paski, a te suche przed krojeniem chwilę potrzymać w niewielkiej ilości gorącej wody. Ser zetrzeć na tarce
Kuchcik gotuje