Zgodnie z obietnicą a propos przepisu na wykorzystanie wiórków kokosowych pozostałych po przygotowaniu mleka kokosowego przedstawiam dziś przepis na naleśniki kokosowe. Nie będę owijać w bawełnę - lubię naleśniki, ale te to niebo w gębie :) Delikatnie kokosowe, słodkie - dla mnie po prostu rewelacja ! Zakochałam się w nich od pierwszego usmażenia. Mam nadzieję, że i Wam posmakują. Składniki : 150 g. mąki pszennej(...)mleka + 200 ml wody) szczypta soli łyżka cukru z wanilią 2 duże jajka 2-3 łyżki wiórków kokosowych Składniki zmiksowałam - ciasto powinno być raczej luźne. Patelnię do naleśników rozgrzewam, chochlą nabieram ciasto i rozprowadzam po powierzchni patelni. Co dla mnie istotne ciasto nie rwie się przy przewracaniu na drugą stronę. Smak jest obłędny - na pewno dla amatorów kokosowych smaków
apetytnapieczenielekko kremowa. Wszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych(...)warunki pogodowe, stabilnym zbożem, dającym się dobrze uprawiać na ubogich, kamienistych glebach. W zastosowaniu podobnie jak powyższe mąki: TYP 500 – mąka chlebowa, nadaje się również do klusek czy naleśników. TYP 650 – mąka orkiszowa jasna, nadaje się do biszkoptów, ciasteczek, naleśników, klusek. Świetna do pieczenia chleba, do mieszanek przy wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i pszennego. TYP 1100 chlebowa
Karo in the KitchenNaleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak kto lubi. składniki: naleśniki 2 banany 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy(...)zmiksować na gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować jabłkowy mus. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać
Monia miesza i gotujejaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: 450 g pieczarek por 4-5 cienkich parówek 200 g sera żółtego sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Składniki na naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta(...)Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w paseczki, ser ścieramy na tarce. Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce pieczarek z porem, kilka pasków parówki i łyżkę startego sera. Zawijamy do środka brzegi naleśnika
e-PrzepisyKulinarneśliwkowe brzoskwinie z puszki cukier puder olej do smażenia Jajko zmiksować z mlekiem i wodą mineralną. Dodać mąkę, cukier, sól i olej. Zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Połowę z nich posmarować powidłami i sklejać z pozostałymi naleśnikami po dwa. Foremką w kształcie serca wycinać z przełożonych naleśników serduszka i układać na talerzu. Mniejszą foremką wycinać serduszka(...)brzoskwiń i układać na naleśnikach. Posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek. Składniki: na ciasto: 400 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie: 4-5 dużych(...)usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu. W tym czasie smażyć cienkie naleśniki. Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe. Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWiem, że to temat oklepany jednak każdy robi je na rożne sposoby i dzięki urozmaicaniu naszej kuchni powstają całkiem nowe przepisy. Naleśniki Składniki: 300 g mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia farsz ok 200 g opieńków użyłam ze słoika garść(...)masła do smażenia ser żółty do posypania Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników farsz Grzyby suszone zalej wrzącą wodą niech odstoją ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę, następnie
Niezły Młynekporcja na 3 osoby 6 naleśników 4 figi 5 łyżek cukru 1 łyżka wody 2 łyżki nalewki wiśniowej Figi pokroić na plastry niezbyt cienkie, jedna figa na ok 4 szt. Na patelnię wsypać cukier, podlać odrobiną wody by cukier miał w czym się rozpuścić, kiedy zacznie bulgotać, ułożyć figi, po ok 1 min odwrócić na drugą stronę, po kolejnej(...)dodać nalewkę i chwilę jeszcze pogotować . Ciepłe naleśniki ułożyć na talerzu składając na pół i chwytając na środku by naleśnik leżał w nieładzie. Na naleśnikach ułożyć plasterki fig i polać resztą wytworzonego sosu
Gotowanie jest łatwerozpływający się w ustach mus jabłkowo-dyniowy. Jabłko i dynia to idealne połączenie, warto wypróbować je nie tylko w postaci musu. Poniżej przedstawiam również zdjęcia z połączenia musu i naleśników dyniowych . Wyborne danie! Mus świetnie komponuje się z ryżem, ale również jako wypełnienie: ♥ orkiszowych naleśników dyniowych , ♥ bardzo kakaowych naleśników jaglanych , ♥ prawie naleśników z otrębów , Jako dodatek do śniadania
Be Fit Be StrongKolejny przepis który powstał z potrzeby chwili. Miało być coś innego - szybkiego i nieskomplikowanego. No i tak wyszło. Danie można jeszcze przyspieszyć jeśli pozostały nam naleśniki z poprzedniego dnia, jeżeli trochę ich zostało lub przewidująco zrobiliśmy ich więcej. Reszta to już tylko chwila. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, 1 ½ szklanki mleka, ok. 2 szklanki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli ) Dodatkowo: 1 pierś z kurczaka 1 mała cukinia Sos paprykowy ( publikowany na blogu ) Vegeta Sól Pieprz Drobno tarty ser Wykonanie: Usmażone naleśniki kroimy w cienkie paski. Pierś z kurczaka na małe podłużne kawałki a cukinię kroimy w słupki. Do cukinii dodajemy małą łyżeczkę vegety i pozostawiamy na kilka minut aby puściła nadmiar soku ( najlepiej wyłożyć na sito ). Pierś
Smaki EwySkładniki: Farsz: 1/2 cebuli, 250g świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, sól, pieprz, 100g sera feta. Naleśniki: garść szpinaku ( zabrać z tych 250g do farszu ), ok. 1/2 szklanki wody ( szklanka o pojemności 250ml ), 1 szklanka mąki, szczypta soli, 1 jajko, 60ml mleka, olej. Ponadto: 65g startego sera żółtego - można pominąć. Przygotowanie: Farsz: Cebulę pokroić w kostkę(...)czasu i doprawić. Z solą należy bardzo uważać ponieważ później dojdzie ser feta i łatwo jest przesolić farsz. Szpinak po zdjęciu z ognia ostudzić, dodać ser feta i wymieszać. Naleśniki: Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki na rozgrzanej
W kuchni u Monikijest w planach barszcz czerwony to i trzeba zrobić krokiety to połączenie idealne na jesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka(...)tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając. 4. Podlewamy farsz szklanką wody
NA MOIM TALERZUDrugie śniadanie, lunch a nawet kolacja. Na ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim dżemem o każdym innym smaku. Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka cukru(...)łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Środek każdego placka smarujemy powidłami i robimy 2 zakładki do środka a następnie zawijamy w rulony
prawdziwe jedzenieszklanki mąki pszennej 500 2 niepełne szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 1 łyżeczka pyłku pszczelego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej mały kawałeczek masła ulubiony "wkład" do naleśników (u mnie dżem malinowy i kwaśna śmietana) Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem(...)łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy w trójkąt. Na patelni rozgrzewamy delikatnie małą porcję masła. Podsmażamy na nim po 4 naleśniki i wykładamy
Kuchenna Kontrrewolucyajeszcze wilgotnym mchu żółte maślaczki :). Nazbierałyśmy nieduży koszyczek malutkich i średniaczków, takich aby nie obierać ze skórki. I co tutaj więcej pisać - miałyśmy pyszny piątkowy obiad ! Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 2 jajka, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula(...)około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, wlewać po porcji ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Maślaki oczyścić
Nie tylko w kuchni