szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego świetnie zbilansowane, pełne witamin i mikroelementów. Dlatego jeśli chcemy być „fit” to gotujmy dania z przepisów niskokalorycznych. Oto one: ZDROWE ŚNIADANIE Naleśniki oreo Źródło: pixabay.com Składniki: 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1 szklanka mleka białko z 4 jajek 2 banany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)osobnej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Delikatnie łączymy płynne składniki z suchymi, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy łyżeczkę masła klarowanego, i nakładamy naleśniki. Ja nakładałam po 2 łyżki ciasta na naleśniczka. Gdy pojawią się bąbelki, przekładamy naleśniki na drugą stronę. W międzyczasie kruszymy oreo i łączymy z serkami homogenizowanymi. Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy
DajetNaleśniki cynamonowe Naleśniki nie muszą być nudne i cały czas takie same, warto czasami coś urozmaicić. Dzięki temu powstały te oto naleśniki cynamonowe, które dzięki dodatkowi musu jabłkowego i serka o smaku pieczone jabłko wręcz imitują smak szarlotki. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki roztopionego masła(...)gęste należy dodać mleka. Smażyć najlepiej bez dodatku masła na nieprzywierającej patelni z obydwu stron na złoty kolor (bądź na niewielkiej ilości masła - jeśli występuje taka konieczność). Podanie: Połowę naleśnika posmarować serkiem, a na drugą połowę nałożyć mus jabłkowy i zwijać w ruloniki, zaczynając od strony z musem. Można także podać z innymi dodatkami, jednak w tym przypadku jabłka idealnie
My sweet a lifeChyba każdy lubi naleśniki! Wolicie jeść je na słodko, czy na słono? Na śniadanie, czy na obiad? Zrolowane, czy złożone w kopertę? Dzisiaj proponuję przepis podstawowy na naleśniki z mąki orkiszowej! Składniki na naleśniki: 1 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 1 jajo szczypta soli oliwa Wykonanie: Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę(...)soli zmiksować. Ciasto odstawić na 20 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na wysmarowanej oliwą patelni, z obu stron na złoty kolor
Trufelkowotylko odpowiedniej dawki energii, ale też powinno sycić kolorem. Bo czego, jak właśnie nie słońca, nam teraz najbardziej brakuje? Dlatego dzisiaj zastrzyk energii w postaci przepysznych bezglutenowych naleśników dyniowych w towarzystwie aromatycznych, korzennych gruszek w różanym kompocie. Przepyszne! PRZEPIS NA NALEŚNIKI DYNIOWE - BEZGLUTENOWE: - 1 szklanka miąższu z upieczonej dyni muscakt - 1/2 szklanki mleczka kokosowego - 1/3 łyżeczki cynamonu(...)gryczanej - 2 czubate łyżki mąki kokosowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 zmielonego łyżka siemienia lnianego - 2 duże jajka W/w składniki wymieszaj trzepaczką, odstaw na 15 minut. Smaż małe naleśniki na oleju kokosowym. KORZENNE GRUSZKI W AROMATYCZNYM KOMPOCIE: - 2-3 gruszki - 2 laski cynamonu - 1 laska wanilli - 4-5 ziaren zielonego kardamonu - 2 gwiazdki anyżu - 2 łyżeczki herbaty różanej
SMYKWKUCHNIPysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 2 jajka ok 3 szklanek mąki 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 600 g kakrówki 1 czerwona cebula 1 średnia czerwona papryka(...)puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml ) sól,pieprz słodka papryka oregano olej do smażenia oraz starty ser żółty do posypania Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować farsz. Mięso
Monia miesza i gotujeZapraszam na delikatne, złote naleśniki. Swój kolor zawdzięczają kurkumie. Do tego zdrowy farsz cukiniowo-twarogowy i mamy danie tradycyjne i nowoczesne jednocześnie. Zapraszam Was na stronę Olej konwenanse . Znajdziecie tam wiele ciekawostek. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: ciasto:1 szkl mleka 1/2 szkl wody gazowanej 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Wielkopolskiego(...)wkładamy na patelnię cukinię, przyprawiamy i razem smażymy, aż cukinia puści sok. Odparowujemy nadmiar wody i dodajemy pokruszony twaróg. Przesmażamy chwilę razem i zdejmujemy z gazu. Patelnię do smażenia naleśników rozgrzewamy i smażymy na niej cienkie naleśniki. Na ciepłe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneUwielbiam kombinować w kuchni, a zwłaszcza w weekendy kiedy mam bardzo dużo czasu. Moją kolejną improwizacją były naleśniki z wykorzystaniem mąki amarantusowej oraz kokosowej. Po prostu rewelacja! Składniki: Naleśniki 3-4 sztuki 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki amarantusowej 1/4 szklanki mleczka kokoswego szczypta proszku do pieczenia aromat Twarożek 2-3 łyżki mąki kokoswej 1/2 szklanki mleczka kokosowego(...)Sposób przygotowania: Naleśniki Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, mleczko kokosowe, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Twarożek Mąkę kokosową mieszamy z mleczkiem kokosowym do uzyskania gęstej konsystencji. W razie uzyskania szybkiego wchłonięcia mleczka przez mąkę dolewamy wodę. Naleśniki faszerujemy twarożkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa FiestaDUTCH BABY NA WYTRAWNIE I TEST PATELNI FLORINA Mój ulubiony naleśnik, tzw. dutch baby, czyli pieczony w piekarniku, puszysty i lekko chrupiący zarazem, jedyny taki w swoim rodzaju. Zazwyczaj robiłam go na słodko, a dziś zachciało mi się czegoś bardziej wytrawnego, dlatego pojawiły się pieczarki, podsmażane na oliwie z oliwek, zielona natka pietruszki i odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Naleśnik wyszedł(...)osiągnęła w/w temp. Przez rękawicę wyjmij patelnię z piekarnika, wlej ciasto i wstaw na 25 minut, temp pieczenia 170 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Po upieczeniu wyjmujemy naleśnik, układamy na wierzch pieczarki i posypujemy natką pietruszki. Naleśnika możesz również oprószyć startym parmezanem. Podajemy gorące! Życzę Wam smacznego! Przepyszne ;-))))) Wwpis powstał we współpracy z marka Florina
SMYKWKUCHNIuczeń przerósł mistrza. W mojej głowie urodził się pomysł na dyniowe ciasto naleśnikowe i po kilku nie trafionych testach powstała mieszanka dyniowa z której wypiekały się piękne kolorowe naleśniki, z małą ilością mąki, papką dyniową i kurkumą. Jemy oczami, a nasz talerz jest kolorowy i zdrowy, a co najważniejsze młode pokolenie pracowało w kuchni ze mną i to twórczo(...)szybko się wystudziła, ( jeśli macie wodę gazowaną to można jej użyć zamiast zwykłej ). 2. Do zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy z drobno pokrojoną cebulą, śmietaną i przyprawami. Mieszamy i smarujemy środek naleśnika, układamy kilka listków szpinaku
Apetyczna babeczkaKolejna odsłona naleśników:) Tym razem z zielonym szpinakowym farszem i kurczakiem. Do tego czosnkowy akcent w postaci sosu beszamelowego i mamy przepis na idealny obiad. Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 500g szpinaku mrożonego 2 cebule 2 filety z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka(...)drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety z cebulą. Kiedy się zarumienią dodajemy szpinak, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy do smaku przyprawami i solą. Farsz wykładamy na środek każdego z naleśników. Składamy je w kwadraty, przekrawamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy
Szefowa kuchniNiesamowicie proste, delikatnie, śmietankowe naleśniki z dodatkiem masła. Smakują cudownie również na zimno. Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Naleśniki z dodatkiem musu z jabłek i jogurtu smakują niebiańsko. Gorąco polecam również przepis na naleśniki, które robi się bez nadzienia, czyli pyszne naleśniki waniliowe z morelami
AniaGotuje.plCzyli rozpieszczająca zmysły kokosowa wariacja na temat: bezglutenowe śniadanie, które da zdrową energię na cały dzień Aromatyczne, kokosowe naleśniki w towarzystwie owoców i chrupiące orzechy w miodzie plus delikatne mleczko kokosowe – czego chcieć więcej? Wykonanie CIASTO Roztrzep jajka ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę płynnego oleju kokosowego i roztrzep ponownie. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko lub wodę i całość wymieszaj(...)uzyskania gładkiej masy. Wlej na rozgrzaną patelnię około 2/3 chochli ciasta i smaż kilka minut, aż naleśnik stanie się złocisto-brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 4 jajka (205 g) 50 g mąki kokosowej 250 ml mleka lub wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego Wykonanie DODATKI Rozgrzej
Eat me! Fit me!sobie ma? Zwykle kiedy robiłam spaghetti z tym sosem mój syn jadł takie porcje, że trudno było mi uwierzyć, że można tyle zjeść :) Przygotowałam dziś naleśniki zapiekane z farszem bolognese, polane sosem pomidorowym z żółtym serem. Naleśniki: 1.5 szklanki mąki 1 szklanka zimniej gazowanej wody jajo zielononóżki szczypta soli olej do smażenia Połączyć składniki na naleśniki. Włożyć do lodówki(...)dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy. Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy. Doprawiamy resztą składników. Gotujemy chwilę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy nafaszerowane naleśniki, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekałam ok 10 minut pod grillem
AZgotuj!Nastała jesień. Ciągły deszcz, ponure dni to skłania mnie, aby przygotować rozgrzewający i pachnący posiłek. Na taką pogodę proponuję naleśniki migdałowe z prażoną gruszką i mnóstwo ilością cynamonu! Składniki: 3 naleśniki 2 jaja 10 tabletek słodziku 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka mąki migdałowej 1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat migdałowy gruszka syrop daktylowy(...)polania Sposób przygotowania: Nadzienie Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy w garnku z niewielką ilością wody; dodajemy cynamon. Prażymy, aż gruszka będzie całkowicie miękka. Naleśniki Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Gotowe naleśniki nadziewamy prażoną gruszką. Polewamy syropem daktylowym lub innym słodzidłem. Smacznego
Truskawkowa Fiestapobudził moje kubki smakowe, że zjadłam sama prawie całą porcję ;) Wypróbujcie, posmakujcie i zobaczcie czy czy nie staną się one jednymi z waszych ulubionych :) Składniki na około 6-7 naleśników: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego ( 45 g np. od firmy Celiko ) 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej 2 jajka kl M 100 ml mleka 100 ml wody(...)garnuszku razem z woda i cukrem i zagotowujemy. Następnie blendujemy i dodajemy jogurt. Możemy zostawić sobie parę truskawek w całości lub w ogóle nie blendować (ja tak zrobiłam). 3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, pamiętając aby przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnie zamieszać je, gdyż mąką osiada na dnie. Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden
Gotowanie...to proste !