najlepsze śledzie - 3429 przepisów (strona:162/229)

Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 148

opakowaniu. Znajdziesz tam zasady przechowywania żywności oraz datę przydatności do spożycia. Inspiruj się kulinarnie . Zaglądaj na blogi kulinarne. Blogerzy kulinarni codziennie inspirują publikacjami. Czytaj prasę o tematyce kulinarnej, śledź portale internetowe, oglądaj programy telewizyjne i kanały na Youtube. Możliwości przygotowania super smacznego posiłku jest mnóstwo. W zależności od Twojego światopoglądu na temat żywności, składnika, czy zasobności portfela.    Bądź

AZgotuj!
Domowy Gravlax - Delikates z łososia 169

Mamy w Europie kraje, które mogą poszczycić się delikatesem kulinarnym, wyjątkowym krajowym przepisem. Taki jest dla Holendrów oryginalny Matjas - delikates ze śledzia , i taki jest Gravlax dla Norwegów, choć ogólnie mówiąc jest to delikates krajów skandynawskich, jednak niezaprzeczalnie z łososia norweskiego. Aby zrobić domowy Gravlax, potrzebujemy przede wszystkim świeżutki duży płat łososia i czas a raczej cierpliwość by wytrzymać kilka

Sztuka gotowania w/g Samiry
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 168

lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki musli.   Ostatnio udało mi się upiec równie pyszną (a nawet lepszą!) wersję bezglutenową. Na pewno wkrótce zamieszczę przepis. ;)  ************************************* Śledź mój profil na  Facebooku   i  Instagramie

Kuchnia Ellie
Sałatka z pieczonych buraczków-idealna do obiadu 288

piekę przy okazji,jak mam w piekarniku ciasto,lub chleb czy mięso -zawsze to jakaś oszczędność prądu! Do  tej sałatki można również zamiast czosnku dodać cebulkę i płat śledzia i będzie pyszna sałatka świąteczna

Swojskie jedzonko
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 215

przygody. Z tej okazji przygotowałam tort, taki jak lubię w wersji wytrawnej;).  Tort kanapkowy składa się z kilku warstw pieczywa, które mogą być przełożone: wędzonym  łososiem , gravlaxem, śledziem, krewetkami, gotowanymi jajkami, korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania. Najczęściej tort kanapkowy ma kształt

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wielkanoc 121

zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez

Codziennik Kuchenny
Film na weekend – 3 nietypowe thrillery 109

sytuację między gości. W ciszy stukają szklanki, w końcu jedna ze znajomych chce pójść do domu. Atmosfera dziwaczności rośnie. Z jednej strony widzę Will’a, który teraz obsesyjnie śledzi każdy ruch nowego partnera żony – David’a i zastanawiam się czy czasem nie przesadza. Z drugiej zaś nowo przybyły gość jak i gospodarze domu są lekko creepy

Pink Envelope
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 138

czekałem i jako przykładny łasuch na diecie cieszyłem się na myśl o dobrym cheat-mealu . Sam sposób podania był bardzo na czasie i pokazywał, że szef kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy w  haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym

Food Square
Śledzie matiasy w oleju z ogórkiem kiszonym i cebulką babci Basi 175

słoiku) włożyć warstwę matiasów, następnie warstwę ogórków kiszonych i na to plastry cebuli. Na te 3 warstwy włożyć 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Znów warstwa ułożona z śledzi, ogórka i cebuli. NA DRUGIEJ WARSTWIE POLAĆ 1 ŁYŻKĄ OCTU I 1 ŁYŻKĄ OLIWY . I TAK NA PRZEMIAN co drugą warstwę. Udusić w słoju i przykryć. Pozostawić na kilka godzin

Pysznosci Babci Basi
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 134

zmielić , albo nie chcemy sami zrobić możemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy

Pysznosci Babci Basi
Wrześniowa piekarnia - chleb z jabłkiem na zakwasie 142

oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Chleb wydaje się deserową odmianą, ale zwiększając ilość soli, staje się świetnym dodatkiem np. do śledzi. Chleb jest bardzo wilgotny, w związku z tym przed jedzeniem opiekałam go w opiekaczu do kanapek. Następnym razem będę wypiekać dłużej i w niższej temperaturze, bo wyszedł mi zakalec :( Dlatego

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety rybne mielone 139

była piękna. Jeżdżąc często do Jastrzębiej Góry, mamy już swoje drogi na skróty i ulubione miejsca na uboczu, gdzie kupujemy ryby w sklepie, w którym pachnie! rybami. Kupuję tam śledzie po kaszubsku w pomidorach, ryby wędzone oraz coś na obiad. Jako, że z bałtyckimi dorszami sprawa nie ma się najlepiej, kupiłam dorsza atlantyckiego, z którego zrobiłam pyszne kotlety rybne mielone

Posadzone i zjedzone
Jagodzianki 147

Lubię opisy starych dziewiętnastowiecznych rodów. Lubię czytać co jedli, co pili, jak spędzali czas. Czy robili powidła śliwkowe? Czy w ich spiżarni były drewniane półki i beczka śledzi? To mnie przenosi do czasów, których już nie ma i dlatego są dla mnie takie ciekawe. Bo nie mogę ich dotknąć i sama przeżyć. Przeżywam je poprzez opowieści w książkach. Właśnie skończyłam

Posadzone i zjedzone
“Smaki Izraela”-recenzja 118

pyszna. Pierwsze przepisy z tej książki wyglądają jakbym czytała książkę “1000 potraw z bakłażana”, a ja nie jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie i siekane wątróbki, które uwielbiam. Jest też sporo nowych dla mnie dań wywodzących się z tradycji żydowskiej kuchni z Hiszpanii i Portugalii, oraz sporo zupełnie współczesnych dań, bo autorka uczyła

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania