śledzi mojego Instagrama , wie już, że pierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem i bezą było, jak by to delikatnie powiedzieć... pyszną, kruchą i słodką porażką ;) Czemu porażką? A no już spieszę wyjaśnić ;) Zachciało mi się dać truskawki, ale że nie miałam świeżych tylko mrożone, to postanowiłam je podsmażyć z cukrem tak, by sok odparował i całość lekko zgęstniała. Tak też było
Kuchnia w czekoladziesałatki Składnik pasty warzywnej lub jajecznej 4. Ugotowany makaron Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu ;) Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem <3 5. Ryba (upieczona/z pary) Pulpety rybne – na przykład takie jak te z mojego przepisu na resztkowe pulpety z białej ryby 6. Resztki jogurtów/innych przetworów mlecznych Idealnie sprawdzą
HealthyCreationswołowy. Najlepszy przepis na tatara z mięsa wołowego. Tatar to przystawka z surowego mięsa, mielonego lub siekanego. Do przyrządzenia tatara wykorzystujemy mięso wołowe lub ryb - najczęściej łososia lub śledzia. Sekretem najlepszego tatara jest jego odpowiednie przygotowanie. Zawsze należy pamiętać, aby mięso na tatara było bezwzględnie jak najlepszej jakości i świeże. Wszystkie narzędzia, którymi przygotowujemy tą potrawę powinny być czyste
Moja Książka KucharskaKonkursu zgłoszono kilkanaście produktów i nasze zadanie nie należało do łatwych. Degustacje, potem obrady i jednogłośny werdykt. Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków 2018 zdobyła manufaktura wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź za kiełbasę polską surową. Dlaczego? Doskonały delikatny smak, 12 godzin wędzenia w niskiej temperaturze w tradycyjnej wędzarni, żadnych wzmacniaczy smaku, wyłącznie naturalne przyprawy i 30 lat doświadczenia założyciela firmy, powoduje
królestwo garówJako ambasadorka wydarzenia mogłam dla Was sprawdzić festiwalowe menu proponowane przez restaurację PATIO we Wrocławiu przy ul. Kiełbaśniczej 24. Piękne zdjęcia zrobiła Monika z bloga Przez Ogródek . Każdy, kto śledzi mojego bloga wie, że dla mnie deser jest najważniejszy, więc zacznę najpierw od niego. Na pierwszym zdjęciu mojego postu widać deser panna cotta z herbatą Matcha i miętą, do tego
Mała Cukierenkadodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe z warzywami w pomidorach są bardziej smaczniejsze od podobnych w puszkach, łatwe do przygotowania...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzimnej wodzie przez około 2 godziny, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z tahini i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. Podawać posypane pestkami granatu
wyzwania kuchenneWcale mnie to nie dziwi, bo jest faktycznie smaczna. Jeśli planujecie przyjęcie urodzinowe, imieniny lub inną uroczystość zaskoczcie swoich gości oryginalną przystawką. Wypróbujcie też roladę pomidorową i buraczaną ze śledziem. Będą wyglądały fenomenalnie Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku* łyżka masła 1 ząbek czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego
PatiGotujesię skończył. I tak na dobry początek weekendu, energia na chwilę powróciła i zbiegłam do kuchni coś upichcić. No i tutaj zaskoczenie, naszło mnie na wypieki... Kto zna i śledzi moje wpisy, ten wie, że rzadko piekę słodkości, a dzisiaj o dziwo, właśnie na słodkie ciacha mnie natchnęło. Od dawna chciałam wypróbować jak smakuje słodki mus/krem z awokado i znalazłam
Pichceniomaniakurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 60 minut Składniki
nietylkopasta.plBoczniaki, moja miłość! Uwielbiam je podsmażane, w gulaszu , z makaronem , a nawet zamiast śledzi Dziś przedstawiam je w klasycznej, chrupiącej panierce i zapewniam, że nikt im się nie oprze. Przygotowuję je w ten sposób od bardzo dawna i polecam je do każdego dania głównego, jak i jako przekąskę. Są pyszne! Scroll down for recipe in English Boczniaki w panierce
karmelowyprzystawki: Swoją oryginalnością zachwycił mnie tatar z prażoną kaszą gryczaną z dodatkiem marynowanych grzybków, jajka przepiórczego i majonezu kawowego. (cena 36 zł) Kolejną przystawką, były śledzie ... i to takie, że ... mmm Matiasy podane z grzybami, rodzinkami, posiekanymi orzeszkami ziemnymi, marynowaną cebulą podane z młodymi ziemniaczkami i śmietaną. (cena 25 zł) To są pozycję, mocno przyćmiły mi poprzednie przystawki. Consomme
Niezły Młynekpoznałam na warsztatach dla blogerów z Josephem Seeletso. Tematem spotkania była kuchnia warszawska więc nie obyło się bez drobno siekanego tatara i śledziora (a dokładniej oryginalnie rosyjskiej sałatki ze śledziem pod pierzynką). Można też było spróbować czegoś z karty. Normalnie jeśli nie nocuje się w hotelu nie można zwiedzić wyższych pięter, bo żeby uruchomić windę, trzeba mieć specjalną kartę
Ugotowane pozamiatanedanie z powodzeniem możecie zaserwować podczas świątecznego śniadania, a wasi goście będą zachwyceni. Jeżeli nie macie dostępu do wędzonego łupacza, możecie zastąpić go wędzonym pstrągiem lub dorszem, a nawet śledziem. Polecam, ponieważ wędzona ryba polana płynnym żółtkiem jest po protu rewelacyjna! Cały sekret tego dania polega na odpowiednim skoordynowaniu wykonywanych czynności, tak aby wszystkie składniki były gotowe i ciepłe
Codzienne GotowanieKażdy eksperyment w kuchni może się opłacić, tym razem zrobiłam bliny ze śledziami - są bardzo smaczne. Składniki: 25 dag płatków owsianych 2 szklanki śmietanki 30% 4 filety śledziowe 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta sody olej do smażenia Wykonanie: Płatki wsypać do miseczki, zalać śmietanką i odstawić na dwie godziny do napęcznienia. Filety drobno posiekać i połączyć
Tradycyjna Kuchnia