2 szklanki mąki 10-15 g drożdży pół szklanki mleka 1 jajko łyżka cukru szczypta soli Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem, do mąki
Gotowanie jest łatweW tym szczególnym dniu życzymy wszystkim i każdemu z osobna Spokojnych, Radosnych i Rodzinnych Świąt! oraz błogiego lenistwa :) Zdjęcie wykonane przez panią fotograf Magdę
Kolizje SmakówSzybki piernik z dodatkiem bananów, które zarówno nadają ciastu konsystencji jak i są naturalnym słodzikiem. Piernik robi się w kilka minut, po upieczeniu nadaje się od
Mango PapajaJak obyczaj stary każe według ojców naszych wierzeń pragnę złożyć Wam życzenia w dniu Bożego Narodzenia. Zaczarowani magią Świąt Stańcie pod gwiaździstym niebem I wypatrując pierwszej
mojewypiekiinietylkoKolejna propozycja na deser: keks. Keks składa się głównie z bakalii, więc w sumie wystarczy, że dobierzemy je rozsądnie, wybierzemy te niesiarkowane i minimalnie słodzone i
Przepysznik - BLW i nie tylkoGołąbki generalnie są całkiem zdrowym daniem, Przepysznik i Natura Rzeczy proponuje jednak wersję jeszcze lżejszą, bezmięsną, za to z kaszą gryczaną. Znakomite i delikatne! Gołąbki wigilijne
Przepysznik - BLW i nie tylkoRavioli to włoski specjał, ale w zasadzie niczym nie różni się od naszych, swojskich pierogów. Jednakże przepis, który dzisiaj dla Was przygotowaliśmy jest już diametralnie różny
Przepysznik - BLW i nie tylkoNa zakończenie klasyka klasyki, czyli doskonałe pierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkoNo i wreszcie nadchodzą święta. Czas odpoczynku, relaksu i wytchnienia. Chociaż pogoda za oknem zdecydowanie nie jest świąteczna, ja dzisiaj proponuję typowo świąteczne przekąski w dwóch
Wyprawy kulinarnePierniczków nie ma sensu przedstawiać - zdecydowanie jedna z najpopularniejszych przekąsek, chyba bez względu na rejon? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale potrawy się różnią, pierniczki są
Przepysznik - BLW i nie tylkoMakowy specjał, który u mnie pojawiał się bardzo rzadko, zwykle serwowaliśmy makiełki. Niemniej odkąd sama angażuję się w przygotowania wigilijne, zdarzało mi się przygotować kutię. W
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo
Monia miesza i gotujeKażdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z
Kolejny blog o gotowaniuCiasto 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól
Gotowanie jest łatweIle domowników przy stole tyle gustów i smaków. Jedna osoba lubi jeść tradycyjnie, inna woli kuchnie nowoczesną, a kolejna stawia na zdrowy styl życia. Dobra gospodyni
Kolizje Smaków