Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżnych strefach Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i
królestwo garówIdealna rybka na Świąteczny stół, smakowała super. Przeważnie pstrąga smażę w całości, ale tym razem kupiłam filety z pstrąga. Postanowiłam je przygotować inaczej. Jeśli są jeszcze
Kuchnia PokoleńCzy popularne są u Was grzyby na zimno? Takie jakby oddzielne danie, podawane np do gorących ugotowanych ziemniaków? Ja pamiętam to danie, które jeszcze kiedyś
Z Majeczką w kuchniWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczeń rzymską z mięsa indyczego. Danie jest soczyste, aromatyczne, idealne zarówno na ciepło jak
Rozpustne gotowaniePołowa i koniec listopada to czas kiedy trzeba pomyśleć o pierniku na Boże Narodzenie. U mnie ciasto piernikowe dojrzewające już leżakuje , ale już teraz można upiec
Smaczna PyzaPrzepyszna, słodka tarta z karmelizowaną w syropie cukrowym pigwą oraz karmelizowanymi, chrypiącymi orzechami włoskimi i migdałami na perfekcyjnym, cynamonowym kruchym spodzie z mąki orkiszowej
Mango PapajaDelikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam
Wanilia i KardamonCzy myśleliście nad Wigilijnym menu? Tak wiem, że dopiero koniec listopada, ale czas goni. Niestety co raz mniej czasu i w efekcie końcowym sił nam
Szybko Tanio SmaczniePyszne, kruche ciasteczka o smaku cynamonowym. Idealne na jesienne, długie wieczory do herbaty lub kawy. Bardzo proste w przygotowaniu, w zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na
Mango PapajaBigos gotuję raz w roku, pod koniec listopada. Dużą porcję, żeby starczyło na "zaś". Bigosu przez wielkie "B" nie da się ugotować w jeden dzień. Zanim
babka w formieDziś upiekłam po raz pierwszy Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki o zapachu kardamonu, nadziane pachnącym cynamonem. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się tak
Rozpustne gotowanieDo przygotowania tego pasztetu zachęcił mnie przepis znaleziony u Niki . Muszę przyznać, że się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, okazał się niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze
babka w formiePropozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione
Wanilia i KardamonCzęsto, gdy z kimś rozmawiam na temat starej (początek XX wieku) kuchni, słyszę że potrawy były tłuste, ciężkie... Nie wiem skąd to się wzięło. W książkach
królestwo garówWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy serniczek z dodatkiem brzoskwiń, które nadają mu wspaniałego smaku i soczystości. Idealnie sprawdzi
Rozpustne gotowanie