mięsa wieprzowo - drobiowego z dodatkiem świeżego oregano. Kotlety dobrze przyprawione , aromatyczne i ziołowe. Składniki : * pół na pół mięso z łopatki wieprzowej i fileta z kurczaka - może być też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje
Magiczne Życie Martyłyżki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę. 2. Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Układamy na ryżu i cebuli. 3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła
Szefowa kuchniczyli popularne indyjskie kremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli
wyzwania kuchennetysięcy lat temu! Natomiast to, co jest zdecydowanie ważne to fakt, że żabie udka po francusku są niezwykle delikatnym przysmakiem, w smaku nieco podobnym do kurczaka, ale biją go na głowę. Składniki: 500g żabich udek (dostaniecie raczej mrożone niż świeże) 1-2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 100 g masła sok z 1 cytryny sól, pieprz mąka do oprószenia żabich
Pociąg Do Kuchnipasty i wierzcie mi, jest pyszne, nie brakuje mi niezwykłego aromatu i ostrego smaku. A wszystko zwieńczone mleczkiem kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła
Cooking Monsterprzyprawiona smakuje nawet naszym milusińskim, ale po dodatku ostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Zapraszam! Zupa a la flaczki. Składniki: np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka 2 średnie marchewki kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 łyżek majeranku natka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Mięso zalać zimną wodą
Tagebuch po polskuwięc kurczak jerk po karaibsku z warzywami gwarantuje Wam niezapomniane wrażenia smakowe, węchowe, a także estetyczne, bo jest po prostu ładny :) Składniki: ok. 1 kg kurczaka w kawałkach (najlepiej pałki lub udka) 1-2 czerwone cebule ok. 0,5 kg ziemniaków, najlepiej czerwonych, ale mogą być też zwykłe (wtedy najlepiej młode) 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed(...)pieprzu 1/4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka natki pietruszki 2 łyżki soli Wykonanie: W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty (powinna mieć konsystencję dość gęstej pasty). Kawałki kurczaka umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Przełożyć kurczaka do marynaty i dobrze go w niej obtoczyć, nacierać kawałki przez kilka minut. Zostawić na ok. 2 godziny
Pociąg Do KuchniBardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy
Olikowa kuchniamąki luksusowej Młynomag 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli gorąca woda, tyle ile zabierze mąka farsz: 1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów) 1/2 … Czytaj dalej Pierogi z kurczakiem i szpinakiem
czarrna od kuchniSkładniki: opakowanie sera feta, kapusta pekińska (połowa lub mała), 3 ząbki czosnku, 4 sztuki ogórka konserwowego, duży pomidor, kawałek kurczaka wędzonego - mogą to być 2 skrzdełka lub udko, puszka kukurydzy, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić w paski. Ser feta, ogórki, jajka i pomidora pokroić w kostkę. Kurczaka obrć z kości
W kuchni u Monikićwiartki kurczaka garść rukoli 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano rukola do dekoracji Przygotowanie kurczaka: Pierś kurczaka lub wyluzowane z kości i skóry udka dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy rozdrobniony czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną rukolę, chwilkę dusimy aż rukola(...)roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni pod przykryciem smażymy mięso po 5 minut z każdej strony, rozwijamy, gdy mięso odparuje kroimy w plastry. Plastry faszerowanego kurczaka, podajemy z makaronem bezglutenowym i dekorujemy listkami rukoli. Przepis na makaron będzie podany w następnym poście. The post Kurczak faszerowany rukolą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki:4 ćwiartki z kurczaka1,5 cytryny80 ml oliwy2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS2 łyżki tymianku świeżego ( listków)2 łyżki rozmarynu KAMIS1 łyżka musztardy dijonWykonanie:Mięso
kolorowotorcikowocharakterystyczny smak. Mimo to, nie poddaję się i co jakiś czas staram się przygotować tę ptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym. Składniki (2 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime
Kuchnia po mojemunajcudowniejszy (wg ciebie tylko) tort dla dziecka, na wszystko inne masz już niewiele czasu. A marynatę robi się szybko i smak kurczaka jest wyborny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na marynatę (do ok. 20 udek. Proporcje należy odpowiednio zmniejszyć/zwiększyć, w zależności od ilości udek) 250 ml płynnego miodu naturalnego słoiczek musztardy dijon
gutfut