Jeśli Szwajcaria kojarzy się z czymś słodkim to z czekoladą. Lektura o zwyczajach i potrawach Szwajcarów pokazała, że są jeszcze torty. Dużo tortów z dodatkami wszelakich owoców, orzechów, karmelu i czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki
ladykitchenTort ten przygotowałam na chrzest święty mojego synka. Składniki: tortownica o wymiarach 21 cm Biszkopt jasny: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru(...)lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz pokruszone ciasteczka. Masa maślana: Miękkie masło ucieramy, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone. Złożenie tortu: Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 jasny krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 ciemny krążek smarujemy kremem oreo, układamy maliny, 3 krążek ciemny smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy
słodki bratekBiszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Składniki: (na tortownicę 18 cm) 4 jajka 100 g cukru (1/2 szklanki) 100 g mąki (2/3 szklanki) 20 g skrobi ziemniaczanej
Słodki Blogsłodki, pięknie wygląda i na jednym kawałku nie można poprzestać. Przygotowałam przepis tak, aby osoby, które nie mają wprawy przy pracy z żelatyną, spokojnie dały radę zrobić ten tort. Nic nie powinno się tu zwarzyć, wszystko razem łączymy i blendujemy. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)cukrem pudrem i fixem. Dodać ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać. 13. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką, użyłam tylki Wilton 1A, patrz FILM i na torcie zrobić ozdobne rozetki. Na koniec tort posypać jagodami i pokruszonym biszkoptem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała CukierenkaTaki tort z bitą śmietaną jest najprostszy do wykonania i jednocześnie bardzo smaczny. Ma zdecydowanie owocowy smak dzięki malinom, borówkom amerykańskim i wiśniom. Tort nie jest przesłodzony, a wiśnie ukryte w torcie dodają mu lekko kwaskowatego smaku
Przepisy Kulinarnetypowo dziewczęcy tort, który piekłam na urodziny córki. Na początku myślałam upiec w tortownicy i odpowiednio potem porozcinać i ułożyć motyla... Ale przypomniałam sobie, że jak byliśmy dziećmi, moja mama miała specjalną foremkę w kształcie motyla i piekła nam takie torty na urodziny. Pojechałam do mamy, poszłam na strych i foremka się znalazła. Ponad 20-letnia, ale w stanie idealnym(...)biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt Pozostałym kremem posmarować ciasto. Udekorować wedle fantazji - użyłam posypki cukrowej oraz kwiatków opłatkowych. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Aniswoje urodziny zrobiłam taki właśnie tort. Wyszedł fajnie - pysznie i nie za słodko. Składniki (tortownica o średnicy 24cm): Biszkopt orzechowy: 5 jajek 1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 5 niedużych jabłek odmiany szara reneta 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki(...)ochłodzić. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, po czym dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. 4. Większą część masy wyłożyć na jabłka, przykryć drugim blatem orzechowym. Resztą masy śmietanowej udekorować tort. Wierzch posypać siekanymi orzechami włoskimi. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Inspiracja: najsmaczniejsze.pl
Kuchnia domowa AniTorcik zrobiony dawno temu na urodziny Zosi. Ładny, smaczny i przede wszystkim kolorowy - więc na czteroletniej dziewczynki po prostu idealny. Nie podobają mi się torty z masy cukrowej - może są pięknie - ale jakoś taki domowy tort - w całości jadalny jest dla mnie numerem jeden! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu(...)ubić z cukrem pudrem, dodać rozdrobnione maliny. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Dokleić biszkopty, udekorować. Można tort przewiązać wstążką
Magiczne Życie Martyrurkami też zostało pozytywnie przeze mnie rozpatrzone :) Torcik rozmiar ma niewielki, ale jest mega czekoladowy, idealny dla czekoladoholików i dzieci, jak się okazuje też dla nastolatka. Na przepis tego tortu po raz pierwszy trafiłam kilka lat temu na Moje Wypieki , ale wykonałam go troszeczkę w innej wersji. Tym prazem czekoladowe blaty nasączyłam Waniliowym likierem Dalkowski , który je fajnie nasączył(...)dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam na chwilę, po czym mieszałam do jej roztopienia, dodałam kawę. Całość wystudziłam i wstawiłam na całą noc do lodówki ( minimum 12 h). Przed samym przełożeniem tortu ubiłam końcówkami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: likier waniliowy
Blondynka Gotujetort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie(...)drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram na tarce czekoladę i lekko posypuję łyżeczką gorzkiego kakao. Tort ląduje w lodówce na minimum 3 godziny. Jeszcze lepiej by mu zrobiła przeleżana tam cała noc, ale nie. Nie pozwolę. Każdemu zdarzają się chwile słabości, prawda? ;) BISZKOPT CZEKOLADOWY – FORMA
Karo in the KitchenTORT 18-stkowyObiecany tort na 18-naste urodziny.Robiłam w piątek... fotkę daję dopiero dziś..Weekend mocno zajęty... Warsztaty kulinarne z Alpro i zwiedzanie Warszawy :)Z warsztatów fotki wkrótce... niestety bateria mi padłą w aparacie i muszę poczekać aż dostanę jakieś foteczki :)Tort ozdabiany masą cukrową.Przekładany śmietaną i truskawkami
kolorowotorcikowoupieczeniu -60-80g daktyli lub innych suszonych owoców Dodatkowo -łyżka kakao + 2 łyżki ksylitolu+ 1/2 szkl. gorącej wody – do nasączania blatów -deserowa czekolada bez cukru – do polania tortu -płatki migdałowe, płatki kokosowe – do dekoracji CIATO KAKAOWE 1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut. 2. Mąki, kakao, migdały i proszek wymieszać razem. 3. Olej, ksylitol, napój roślinny zagrzać(...)miksować na gładką masę. 14. Dodawać do masy po trochu pozostałe ciasto zagniatając całość aż powstanie masa dająca lepić się jak plastelina. Uformować kulki a następnie jajeczka. 15. Następnie tort wyciągnąć z obręczy, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ustroić dodatkami. Tort znalazł się w magazynie Mistrz Branży
Candy PandasPulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady Biszkopt czekoladowy: 4 jajka, rozmiar 120 g cukru 110 g mąki pszennej 20 g mączki ziemniaczanej 40 g kakao 60 g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki... Artykuł Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą pochodzi
AleTorcik