mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Drip nie może być za ciepły (i za gęsty), za ciepły spłynie z tortu bez efektu zastygniętej kropli. Gotowy dripem polewamy najpierw brzegi schłodzonego tortu a następnie pokrywamy środek
Domowy Smak JedzeniaFaworki, tzw. chrust lub chruściki to smażone ciasteczka na głębokim oleju, finezyjnie zawinięte i posypane cukrem pudrem. Przepis na te chruściki dostałam od mamy, która nigdy
Słodki PomysłWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Ciasteczka z Rudolfem to pyszne kruche ciasteczka o smaku waniliowym i kakaowym. Zrobiłam je w ubiegłym roku dla
Słodki PomysłWięcej słodkich pomysłów na INSTAGRAMIE. Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z bakaliami, słodkim kremem brzoskwiniowym, brzoskwiniami i galaretką. Idealne ciasto do niedzielnej kawy lub na wyjątkowe okazje
Słodki PomysłPrzepyszny deser z musem malinowym to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Deser ten robiłam tyle razy, iż nie mogę tego zliczyć :). Kolor musu wychodzi
Słodki PomysłCiasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i
Słodki Pomysłtort nie ma jakiejś długiej historii. Dopiero co go wymyśliłam i stworzyłam specjalnie na 25 urodziny Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna(...)możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy tort urodzinowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a wiecie dobrze, że to nie jest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż
Quinoa Raz!Kolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10 dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić(...)whisky skórka otarta z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić
Słodkie inspiracjeKolejny tydzień a za mną kolejny tort, sporo się już ich napiekłam ostatnio, swoją drogą miło jest, gdy smakuje i przy najbliższej okazji, gdy trzeba takowy zrobić, słyszysz pytanie, czy bym nie chciała czegoś zrobić. Małe, a cieszy. Oprócz tortów zdarza się mi też inne rzeczy jeść, choć ostatnio zdecydowanie prościej, wrzucone na jedną patelnię, czy zalane wrzątkiem i wymieszane(...)tahini i płatkami drożdżowymi, ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :) tort, blaty brownie z buraka przełożone kremem z nutelli trochę nietradycyjnie, a efekt końcowy zachwycił tort bezowy przełożony kremem z mascarpone i dżemem tak tradycyjnie dla mamy, która
More food, love and dreamsTort ten zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe w rodzinie. Nie był to klasyczny tort przekładany kremem ale zwijany tort z warstwami malin w galaretce i kremu malinowego. Całość była lekko kwaskowata i niezbyt słodka. Po rozkrojeniu tort prezentuje się ciekawie, bo warstwy nie są ułożone poziomo ale pionowo i tworzą pasy w różnych odcieniach różowego koloru. Niestety
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś torcik, który zrobiłam na urodzinki mojej córeczki truskawkowo-śmietankowy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonego, ale myślę, że zdjęcie zjadanego pokazuje, że był pyszny. Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone Biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku
Kulinarne życiedelikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania brzegów torcika ). Schłodzić. Opłatek tortowy dociąć do wymiarów ciasta. Położyć na tort lekko dociskając na całej powierzchni, tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza. Krawędzie opłatka delikatnie docisnąć, aby przywarł do tortu. ( Opłatek pod wpływem wilgoci pomarszczy się , ale po kilku minutach ładnie(...)przylgnie do powierzchni tortu ) Brzegi ciasta udekorować według uznania. ( u mnie rozdrobnione orzechy ) Zalecane jest nałożenie opłatka 1 -2 godziny przed podaniem tortu
Darcia w kuchniPonieważ dalej przeprowadzam próby z masą cukrową, dziś mam dla Was przepis na kolejny tort - prezent dla mojego znajomego. Tym razem jest to wilgotny tort czekoladowy kształcie łożyska kulkowego :). To jeden z tych, których wykonanie zajmuje sporo czasu, ale dla czekoladowego niezbyt słodkiego smaku naprawdę warto go zrobić. Wyjątkowo we wpisie dużo świetnych zdjęć wykonanych przez Moje zabawy aparatem - Asia
Cynamonowe szczęściektórym przygotujemy nasz torcik. Wykładamy formę folią i wkładamy na przemiennie po trochę z obu mas lodowych. Przykrywamy również wierzch folią i odkładamy do zamrażalnika. Przed podaniem wyciągamy tort i dowolnie zdobimy. U mnie boki tortu są ozdobione kawałkami truskawek. Wystarczy je delikatnie "powciskać". Posypka kakaowa: Wszystkie składniki mieszamy i obficie posypujemy (przez sitko) każdy kawałek lodowego tortu. Można ozdobić(...)jedynie wierzch tortu, ale u mnie forma "kakaowego kawałeczka" najbardziej się spodobała. Smacznego
Słodkie okruszki