na sałatki - 2000 przepisów (strona:83/134)

Kwas buraczany 109

kwas przelać do szczelnie zamykanych szklanych pojemników i przechowywać w lodówce. Ukiszone buraki można ponownie zalać wodą (kwas będzie gotowy po ok. 3 dniach), albo wykorzystać do zupy lub sałatki. Smacznego

Pełny talerz
Kurczak z rozmarynem i cytryną 227

Dlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka czosnku + 2 ząbki 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1½ łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka soli pieprz

Pełny talerz
Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym 172

naprawdę wszystko, więc dobór dodatków ogranicza tu tylko fantazja i smak. Ja ostatnio podałam pstrąga z sałatą z awokado i fasolą i ryżem. Jednak ryż, przy tak bogatej sałatce, okazał się zbędny. Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi (po ok.300-350 g) sok z 2 limonek 6 ząbków czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy 40 g klarowanego masła Pstrągi umyć, osuszyć

Pełny talerz
Kotlety jajeczne 309

Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy

Pełny talerz
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 163

lodówki ok. 30 minut przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 minut w tym czasie raz obracając. Od czasu do czasu posmarować pozostałą marynatą. Podawać z lekką sałatką i np. grillowanymi ziemniaczkami. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder

Pełny talerz
Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem 332

jest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać jako mięso na obiad. Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek

Smaczna Pyza
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 248

Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą

karmelowy
Tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie, czyli zacznijmy dzień od ananasa 143

Ostatnio moje śniadania nie są zwyczajną kanapką. Upodobałam sobie wszelakie sałatki, koktajle lub pucharki pełne witamin. Dziś zapraszam Was na tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie. Innymi słowy mówiąc pyszne owoce, pożywne płatki kukurydziane i jogurtowy sos w jednym, czyli zdrowo, szybko, a co najważniejsze smacznie. Składniki: 1 1/2 plastra ananasa z puszki 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie

Słodkie okruszki
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie 167

mięskiem jest spełnieniem Jej marzeń.A podany z kluseczkami z dziurką to juz w ogóle nie ma sobie równych.I chodź bym nie wiem jaka dobrą zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 162

roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Redberry w Tarasach Zamkowych 174

handlowej w stolicy naszego województwa. Jednak, jak to przy każdym otwarciu - na brak zainteresowania nie można było narzekać. W strefie food court otwarto również RedBerry - stoisko z mrożonymi jogurtami, sałatkami owocowymi czy koktajlami.  Wśród tłumów w końcu udało mi się dostać do stoiska, a tam... oczywiście mnóstwo osób. Zarówno stojących w kolejce, jak i kręcących się dookoła. Szybko poznałam

Pasja Smaku
Kanapkowa pasta jajeczna z serkiem granulowanym i świeżymi ziołami z szybkowaru 202

opcjonalnie Przygotowanie ugotuj jajka zgodnie z przepisem Gotujemy jajka na twardo w szybkowarze schłodzone jajka obierz i każde opłucz pod bieżącą wodą pokrój jajka w niewielką kostkę (jak do sałatki jarzynowej) w misce wymieszaj ręcznie masło z serkiem granulowanym, dodaj pokrojone jajka, przyprawy i zioła (nie przesadź z szałwią, gdyż jej intensywny smak może zdominować potrawę) wstaw pastę

Szybko Szybkowar
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 140

organizm m.in. obniża cholesterol, reguluje ciśnienie, podnosi odporność organizmy, uodparnia na stres, dodaje witalności i siły.      Można ją jeść na surowo, dodawać do surówek i sałatek, parzyć herbatki i robić nalewki. Może wzmagać działanie leków uspokajających i na nadciśnienie dla tego osoby zażywające takie leki powinny się wcześniej skonsultować z lekarzem

SzczyptaSmaQ
Jesienne plony z działki 127

jeszcze działo :) Dzisiaj kończy się dusić pigwa. Malinki powędrowały do słoiczka, winogron do bezpośredniego spożycia,  z aronii i jabłek będzie pyszny kompot do obiadku, a z zielonych pomidorów sałatka. Jutro zaś będę piec dynię, aby zrobić po raz pierwszy zupę. Zobaczymy co mi wyjdzie

Gosia gotuje
Skrzydełka w sosie sojowo-miodowo-ostrygowym 171

wrzucić zmiażdżony czosnek i chili. Dodać skrzydełka i  przyprawy.Podsmażyć na rumiano, dolać wodę i  dusić na średnim ogniu przez około 20-25 minut. Podawać z ulubioną sałatką i pieczywem.  Smacznego

Gosia gotuje