na sałatki - 2000 przepisów (strona:77/134)

Niezła rybka... 185

bliska, ocenię ich smak i jakość...i przygotuję z nich coś na lato.  SEKO SA zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych

Z Kuchni Do Kuchni
Kuskus z bobem i pieczarkami 178

Sałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz cebulką. Ja to danie preferuję na ciepło- głównie na kolację- ale podane na zimno wcale nie traci na smaku i wyglądzie, dzięki czemu będzie odpowiednia na dłuższe biesiadowanie :) Sycąca, pożywna i bardzo smaczna. * kuskus

Kraina Miodem Płynąca
sałatka tradycyjna 135

Teraz jak są młode warzywa polecam tradycyjną sałatkę ..taka jest zdecydowanie najsmaczniejsza Produkty

Ugotujmy Coś
Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 3888

choć małą lekturą.  Gdy M jest w pracy przez te kilka godzin samotności jestem w stanie ogarnąć wszystkie te rzeczy, które normalnie zajęłyby mi o wiele więcej czasu ;) Sałatka wymyślona na szybko z tego co było akurat w lodówce. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i pomidorem. Szybka i łatwa w przygotowaniu. W sam raz na kolację :) Składniki: 4 jajka

My simple kitchen
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 288

koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie. Poza tym chłodnik

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 167

Pieprz pomarańczowy kupiłam jakiś czas temu w sklepie z hiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt. Jest to fantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże

Kuchnia Prezydentowej
Wołowina z goździkami 213

trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i wyrazistą sałatką.  Polecam doskonały przepis zięcia sąsiadki

Kuchnia Prezydentowej
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 210

naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów .   Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was.  Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 154

Intensywne i orzeźwiające z charakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną

królestwo garów
Detoks - dzień 8, powrót do normalnej diety 266

więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania.  Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa

pyszne zdrowości
Włoska sałata z orzechowym dressingiem 154

Kolejna recenzja książki za nami więc czas na sałatkę, która w niej była czyli włoska sałata z orzechowym dressingiem. Składniki: - 50g rukoli - 1 główka cykorii - 1/2 małej główki radicchio - kilkanaście obranych orzechów włoskich Sos: - 25g prażonych orzechów włoskich - 1 mały ząbek czosnku - 4 łyżki oliwy - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1 cytryny - 2 łyżeczki parmezanu - sól i pieprz

Kuchenne Wariacje
Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 384

drobiowe w chrupiącej panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu.  Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś  z kurczaka (ok. 0,5 kg)  2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół

Kuchnia Ellie
Detoks - dzień 5 245

papierze do pieczenia w temp. 140 st. na termoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej

pyszne zdrowości
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 151

mamy dostępnych w Polsce i jak wspaniałe rzeczy można z nich stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi

Zawsze głodna!
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 192

poniedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania