jest przesuszony, a delikatny i soczysty. Zioła dają piękny zapach i każdy przechodząc obok piekarnika sprawdzał ile jeszcze. Aromatyczne (i "wygodne") są również dorzucone obok ziemniaki. Zostaje tylko przygotowanie sałatki. I letni obiad/kolacja gotowy Składniki dla 4 osób: 1 duży kurczak (1,5-1,7 kg) 1 butelka piwa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki
Pełny talerzwarzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego
Pełny talerzprzez co obniży ich kaloryczność. Tak naprawdę (jak zawsze w kuchni), to tylko kwestia fantazji i smaku. Smacznego! Z awokado polecam także: Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Pasta jajeczna z awokado
Pełny talerztakiej wersji często poprzestaję, co chwilę podjadając po jednym kawałeczku. Czasami jednak dodaję orzechy i ser. Dzisiaj proponuję wędzony twaróg, jednak wystarczy zmienić ser i zmieni się charakter sałatki. Gorgonzola doda wyraźnego smaku, a parmezan uzupełni smak dyni. Zachęcam do pokombinowania. Składniki: 500 g oczyszczonego miąższu dyni 50 g wędzonego twarogu 60 g uprażonych orzechów włoskich 1 łyżka oleju
Pełny talerzkwas przelać do szczelnie zamykanych szklanych pojemników i przechowywać w lodówce. Ukiszone buraki można ponownie zalać wodą (kwas będzie gotowy po ok. 3 dniach), albo wykorzystać do zupy lub sałatki. Smacznego
Pełny talerzDlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka czosnku + 2 ząbki 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1½ łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka soli pieprz
Pełny talerznaprawdę wszystko, więc dobór dodatków ogranicza tu tylko fantazja i smak. Ja ostatnio podałam pstrąga z sałatą z awokado i fasolą i ryżem. Jednak ryż, przy tak bogatej sałatce, okazał się zbędny. Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi (po ok.300-350 g) sok z 2 limonek 6 ząbków czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy 40 g klarowanego masła Pstrągi umyć, osuszyć
Pełny talerzJeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy
Pełny talerzlodówki ok. 30 minut przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 minut w tym czasie raz obracając. Od czasu do czasu posmarować pozostałą marynatą. Podawać z lekką sałatką i np. grillowanymi ziemniaczkami. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder
Pełny talerzjest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać jako mięso na obiad. Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek
Smaczna PyzaPrzepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą
karmelowyOstatnio moje śniadania nie są zwyczajną kanapką. Upodobałam sobie wszelakie sałatki, koktajle lub pucharki pełne witamin. Dziś zapraszam Was na tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie. Innymi słowy mówiąc pyszne owoce, pożywne płatki kukurydziane i jogurtowy sos w jednym, czyli zdrowo, szybko, a co najważniejsze smacznie. Składniki: 1 1/2 plastra ananasa z puszki 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie
Słodkie okruszkimięskiem jest spełnieniem Jej marzeń.A podany z kluseczkami z dziurką to juz w ogóle nie ma sobie równych.I chodź bym nie wiem jaka dobrą zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek
Kuchnia z widokiem na ogródroku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól
Kuchnia z widokiem na ogródhandlowej w stolicy naszego województwa. Jednak, jak to przy każdym otwarciu - na brak zainteresowania nie można było narzekać. W strefie food court otwarto również RedBerry - stoisko z mrożonymi jogurtami, sałatkami owocowymi czy koktajlami. Wśród tłumów w końcu udało mi się dostać do stoiska, a tam... oczywiście mnóstwo osób. Zarówno stojących w kolejce, jak i kręcących się dookoła. Szybko poznałam
Pasja Smaku