niskiej zawartości tłuszczu) sól i pieprz do smaku 4 rzodkiewki 1 mały ogórek kiszony Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w drobną kostkę (lub przeciskamy przez sitko do sałatki). Dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i małego ogórka kiszonego. Dodajemy 2 łyżki jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smacznego
Słodkie okruszkiwrzenia dodając czosnek w łupince, liść laurowy oraz ziarna kopru, pieprzu, kminku. Zalewę studzimy zalewamy jajka tak aby były przykryte. przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Podajemy w sałatce lub jako osobną zakąskę ułożone na talerzu z rzeżuchą. Smacznego
kgwjanczewoPrzepis na szybki domowy majonez o gęstej, kremowej konsystencji. Świetny dodatek do sałatek, różnego rodzaju past i kanapek. Składniki: 1 jajko łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego szczypta białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Dodać
wyzwania kuchennepłaty mięsa posmarować w środku chrzanem. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Podawać z puree ziemniaczanym i ćwikłą z chrzanem lub sałatką z buraków
Czerwień i błękitwieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi indyka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu
Powiedz dietom niebułki „na wynos”... Buły do jedzenia nawet w terenie... Bo zbieramy się do lekarza...a jak wiadomo kolejki są... Składniki owych bułek to rzecz jasna kajzerki ta sałatka/surówka warzywna mięsko z tego TUTAJ przepisu Sałatkowy Rarytas ETERNO Przekroiłam bułki na pół. Położyłam Sałatkowy Rarytas. Na drugą połówkę mięsko. Dołożyłam surówki i... Gotowe ! Buły aromatyczne
Z Kuchni Do Kuchniblogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie
KreatywnePinyprodukty połączyły się i wstawić do lodówki na 6- 8 godzin, a najlepiej na noc. Następnie dodać pomidory. Na końcu obsmażyć na suchej patelni pestki lub orzechy. Wrzucić do sałatki
kulinarnajamka.blogspot.comskładniki: 1 słoiczek pieczarek marynowanych (170 g po odsączeniu) 300 g ogórków konserwowych 1 mały groszek konserwowy 1 mała cebula biała 1 słoiczek majonezu 1 łyżka
Domowy Smak JedzeniaMój starszy Syn zażyczył sobie na kolację sałatkę owocową, ale taką "super". Pomyślałam więc, że ananas świetnie sprawdzi się w podwójnej roli - miski i dekoracji. Z kolei listy składników nie muszę chyba nikomu specjalnie reklamować. O tej porze roku są szczególnie smaczne i zdrowe. Składniki na 3-4 porcje 1 duży ananas 1 mango 3 garście truskawek
Pełny talerzpomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby
Pełny talerzjest przesuszony, a delikatny i soczysty. Zioła dają piękny zapach i każdy przechodząc obok piekarnika sprawdzał ile jeszcze. Aromatyczne (i "wygodne") są również dorzucone obok ziemniaki. Zostaje tylko przygotowanie sałatki. I letni obiad/kolacja gotowy Składniki dla 4 osób: 1 duży kurczak (1,5-1,7 kg) 1 butelka piwa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki
Pełny talerzwarzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego
Pełny talerzprzez co obniży ich kaloryczność. Tak naprawdę (jak zawsze w kuchni), to tylko kwestia fantazji i smaku. Smacznego! Z awokado polecam także: Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Pasta jajeczna z awokado
Pełny talerztakiej wersji często poprzestaję, co chwilę podjadając po jednym kawałeczku. Czasami jednak dodaję orzechy i ser. Dzisiaj proponuję wędzony twaróg, jednak wystarczy zmienić ser i zmieni się charakter sałatki. Gorgonzola doda wyraźnego smaku, a parmezan uzupełni smak dyni. Zachęcam do pokombinowania. Składniki: 500 g oczyszczonego miąższu dyni 50 g wędzonego twarogu 60 g uprażonych orzechów włoskich 1 łyżka oleju
Pełny talerz