na sałatki - 2000 przepisów (strona:90/134)

Surówka z selera naciowego z dynią, mandarynkami i pomelo 160

Soczysta, pełna smaków i różnych tekstur sałatka. Bardzo ładna, kolorowa i do tego pyszna :) Składniki: - 6 gałązek selera naciowego, - 5 mandarynek, - 2 cząstki pomelo (może też być więcej mandarynek), - mały kawałek dyni (u mnie pół plastra o grubości 1,5 cm), - garść roszponki, - sól, pieprz, ocet jabłkowy (1-2 łyżki). Wykonanie: Selera kroimy w plastry o grubości

Co na wege obiad?
Zupa z fasolą borlotti 181

różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii "bez bulionu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śledziowa z białą rzodkwią 164

Jedna z wielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami.     Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna    Warzywa obieramy ze skórek.    Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach

Maminek kulinarny
Jarmuż z jajkiem sadzonym 144

Przywiozłam kolejną porcję jarmużu.  Część użyłam do smoothie, a część do śniadania.  Połączyłam z jajkiem.  Muszę przyznać, że zdecydowanie najbardziej lubię jarmuż surowy, w sałatkach.  Ten podsmażony staje się ostrzejszy i pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu.  Ja jednak lubię od czasu do czasu.     Składniki: 2 - 3 liście jarmużu 2 jajka sól, pieprz

Sto kolorów kuchni
Sałatka makaronowa z szynką i słonecznikiem 489

studzimy.  Szynkę i ogórki kroimy w kostkę.  Kukurydzę odsączamy.  Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku i przyprawami.  Wszystkie składniki mieszamy,p olewamy sosem sałatkę,   Gotowe. Buziaki

Cukier&Puder
Jak ugotować najlepszą ciecierzycę? Co zdrowego znajdziesz w ciecierzycy? 152

ciecierzycyto 160 kcal ZASTOSOWANIE: Ciecierzyca znakomicie pobudza wyobraźnię kulinarną,dlatego znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Syrop z mięty i jego zastosowanie 120

zawsze ma się dostęp do świeżej mięty i nie zawsze użycie listków zdaje egzamin. Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie .  Już wypróbowałam go, np. w koktajlach , drinkach , sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny .   SKŁADNIKI 10-15 gałązek świeżej mięty 10 gramów kwasku cytrynowego 1 litr wody ok. 1 kg cukru

Zofiana
Dietetyczna twarogowa pasta kanapkowa z warzywami 457

dosyć drobną kosteczkę i dorzucić do twarogu. Szczypiorek pokroić i również dorzucić do reszty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na kanapkach lub obok kanapek tak jak sałatkę.Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 121

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu

kulinarnyJa
Sałatka ze smażonymi boczniakami 147

Czas by na naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy truflowej oraz świeżo siekanej natki pietruszki. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 średnie boczniaki5 pomidorków koktajlowychpłatki z sera grana padanonatka pietruszki1/2 szklanki mlekabułka tartamix sałat (dębowa, rzymska

kulinarnyJa
Sałatka owocowe trio (mango, ananas, kiwi) 176

Zastrzyk witaminowej energii w formie owocowej sałatki na dzień dobry. Proste, smaczne i zdrowe. Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:1 ananas1 mango2 kiwi1 limonkakilka listków miętyPRZYGOTOWANIE:Ananasa, mango i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do miski. Dodajemy sok z wyciśniętej limonki i posiekane listki miętki. Wszystko

kulinarnyJa
Weekend ze smakiem 2 161

razem z Agą, Sylwią i Gosią na scenie pojawiłyśmy się ponownie, by móc gotować dla wspaniałej i uśmiechniętej, wrocławskiej publiczności. Wciągu dwudziestu kilku minut przygotowałyśmy z Sylwią 25 porcji sałatki - podobno wszystkim smakowała :)Zaraz po tym udaliśmy się całą ekipą do biura Cookleta w którym mieliśmy spotkanie z dietetyczką - by mądrze wybierać składniki, ale nie koniecznie odmawiać sobie tego

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 176

ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką. Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już całkowicie zapchana.    Choć przyznać

Słodkie Przyjemności
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 199

białą czekoladąPropozycje sylwestrowe na 2014 rok: 1.Tatar ze śledzia / 2.Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3.Bruschetta / 4.Napój arbuzowy / 5.Margarita Truskawkowa / 6.Sałatka lunchowa / 7,Sałatka na grilla / 8.Pizzerinki ze szparagami / 9.Sok pomarańczowy z granatem i grejpfrutem / 10.Wytrawne babeczki z kremem twarogowym / 11.Domowe natchosWszystkim czytelnikom pragnę złożyć najszczersze i najsmaczniejsze życzenia noworoczne

Słodkie Przyjemności
Kruche Marchewki 324

Mamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno.W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.Przekąskę podawałam na ciepło.Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100

Czerwona Porzeczka