gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru. Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek. Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę
Przepisy i porady kulinarneSłoiki z sałatkami będą szczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy wlejemy odrobinę spirytusu i podpalimy go. Następnie dokręcamy pokrywkę, dopóki płomień nie zgaśnie. Weki będą szczelnie zamknięte, jeśli czyste gumki posmarujemy z obu stron ubitym białkiem
Przepisy i porady kulinarneolej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem. Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem
Przepisy i porady kulinarneodstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba
Przepisy i porady kulinarneplastry. Wsypać do dużego garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, sól i ocet, wymieszać. Gorącą sałatkę wyłożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut. Octu można dać więcej według gustu i smaku. Jeśli ktoś nie lubi octu możemy dać kwasek cytrynowy
Przepisy i porady kulinarnewarzywa są już prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą sałatkę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez
Przepisy i porady kulinarneSałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam
Smaczna Pyzapieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka z wszystkich stron na rumiano. Kapustę drobno poszatkować,ogórka pokroić w kostkę. W szklanej misce ułożyć poszczególne warstwy sałatki. 1 kapusta pekińska 2 cienka warstwa majonezu 3 cienka warstwa ketchupu 4 kurczak 5 kukurydza 6 majonez 7 ketchup 8 ogórek konserwowy 9 kapusta pekińska 10. majonez 11 pieczarki marynowane
O kuchni z uczuciemostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane wstążki warzyw można również wykorzystać do roladek warzywnych
IMPRESJA SMAKUobfita w aminokwasy siarkowe , dzięki czemu działa bakteriobójczo. Dlatego warto sięgać po te małe listki i wprowadzić je do naszej kuchni, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy:) Inspiracje na różne sałatki znajdziecie na naszym blogu:) Źródło: http://vitalia.pl/artykul804_5-powodow-dla-ktorych-warto-zaprzyjaznic-sie-z-rukola.html http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rukola-jakie-wartosci-odzywcze-ma-rukiew-siewna-przepis_36207.html function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLczyli suszona ikra mugila. Wszystkiego, co jest sprzedawane w tutejszych halach, można skosztować na miejscu. W upalne letnie, południe możemy wybrać spośród ferii barw schłodzonych owocowych smoothie i sałatek. Opracowane na podstwie: http://www.kuchniaplus.pl Zdjęcia wykonane na targu La Boqueria w Barcelonie
Pyry na Gazpodczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz
Gotuj z Natką