Uwielbiam surówki z kapusty, ale rzadko je robię. Niestety mój wielofunkcyjny robot kuchenny stoi głównie w pudełku w szafie bo w mojej malutkiej kuchni nie mam
Kuchnia domowa Aniskosztować tego, co wychodzi spod mojej łyżki, bo przecież nie mogę wydać czegoś, co może okazać się absolutnie niejadalne. Zasada ta obowiązuje nawet, jeżeli podaję coś tylko w warunkach domowych. Dziś mały eksperyment z topinamburem. Ostatnio bardzo modne bulwy, wiele się o nich słyszy. Poczytałem trochę o tym jak rosną, skąd się biorą i przede wszystkim jakie właściwości zdrowotne posiadają(...)Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Smacznego
BaRepasinnym barze szybkiej obsługi. No cóż, tanio nie jest i nigdy w takich miejscach nie było. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę orientu przygotować sobie w swoim domowym zaciszu. Szczególnie teraz zimną, gdyż potrawy kuchni wschodu kuszą nie tylko zapachami, ale przede wszystkim smakami (a mają właściwości rozgrzewające). Przepisy na znane egzotyczne potrawy bez problemu znajdziemy(...)pomidor 150 g zielonych oliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem z zielonej herbaty 8 łyżek majonezu - ja użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry
ClauditteMissCookingMoże pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję
Kuchnia Pełna PasjiProsto, szybko..a jak smacznie...do tej surówki użyłam oleju lnianego , który zazwyczaj kojarzy się z dietą Dr Budwig i pastą z białego twarogu
Moje domowe kucharzeniemianem "dietetyczne" - nie chce jeść, wbrew jego religii/przekonaniom albo coś [zionę sarkazmem] ... N auczona błędami przeszłości, nie informowałam więc Pana Męża, że w paście zamiast standardowego "zlepiacza" w postaci majonezu, użyłam tego mniej kalorycznego - czyli jogurtu naturalnego . Nawet się nie poznał i zajadał z ogromnym smakiem:) Wniosek: Im posiłek dla Pana Męża bardziej tajemniczy składnikami, tym pożycie małżeńskie(...)najmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Najlepiej smakuje z własnoręcznie wypiekanym, domowym chlebem - na zdjęciach paście towarzyszy mój pełnoziarnisty chleb z serem feta [wkrótce na blogu
Grunt to przepis!Wiem, wiem tradycyjny hamburger nie ma w sobie żadnych dodatków. Składa się z czerwonego mięsa doprawionego solą i pieprzem. I faktycznie jeśli mamy dobrej jakości mięso
Kolizje Smakówdanie kuchni arabskiej, które można przyrządzić praktycznie z dowolnego rodzaju mięsa. Po raz pierwszy jadłam ją w SPhinxie i od tamtej pory przymierzałam się do zrobienia wersji domowej. A powiem Wam, że warto przygotować ją samemu, gdyż smakuje obłędnie, a poza tym jest to obiad w 20-30 minut. Ja tym razem użyłam piersi z kurczaka, gdybyście brali inny(...)kilku godzin, w zależności od tego jak aromatyczne ma być danie. Następnie smażyć je na patelni do miękkości i odpowiedniego stopnia zrumienienia. Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także
Kuchnia Pełna Pasjipizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego co akurat znalazłam w lodówce i całość świetnie się skomponowała(...)się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać). Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól czosnkowa do posypania
Krakowskie smaki Anibędzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już ich nie podamy. 5. ryba w galarecie, tutaj można połączyć na jednym półmisku(...)pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony
Kulinarny karnet ChristopheraBrakowało pomysłu na obiad, a i w lodówce nie za bardzo było z czym zaszaleć. Do sklepu mi się nie chciało iść. Pogoda za oknem nie
Codzienna kuchnia niecodziennaCos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula
Kuchnia Pełna PasjiKolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło, humor lepszy a cera zdecydowanie się wygładziła. Dlaczego ja wcześniej nie zmieniłam swoich nawyków żywieniowych? Teraz żałuje, ale nadrabiam. Nadrabiam tłuste jedzenie - smakiem. Kudłaci Kucharze stosują te same zasady(...)kurczaka w panierce: 268 kcal/100g Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light!Łyżka majonezu: 166 kcal!Łyżka majonezu light: 121 kcal!Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal!Łyżka musztardy: 18 kcalSkładniki na 4/5 tortilli:1 jajko3/4 szklanki mąki
CzarnawisienkaWiem, że niektórym ta nazwa nic nie mówi. Sama, gdybym nie miała pojęcia to bym się zastanawiała co to jest, dlatego należy się Wam kilka słów
Fabryka pomysłów