Sushi :) Razem z moim Najukochańszym je uwielbiamy i możemy spożyć w ilościach przez rozsądek niepojętych i niewskazanych. To właśnie ze słabości do tego przysmaku rodem z
Taste Of My DayZapraszam na smaczne tortille. Tortille - przepisSkładniki na 4 placki4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki kukurydzianejokoło1/3 szkl. wodyszczypta soliZ podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli są za suche
kolorowotorcikowoWyśmienita, szybka i prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa z gulaszem angielskim to znakomita propozycja na domowe imprezy a także szybką przekąskę do pracy. Sałatka idealnie komponuje się z ugotowanymi na twardo jajkami, cebulą, marchewką, ogórkami konserwowymi i sosem majonezowo- śmietanowym, a dodatek gulaszu angielskiego sprawia że zyskuje bardzo ciekawy smak. składniki na 6 porcji 6 jajek ugotowanych(...)twardo 100 g żółtego sera 300 g gulaszu angielskiego z puszki 1 duża cebula 6 ogórków konserwowych 4 duże marchewki 200 g śmietany 12% 250 g majonezu czarny pieprz przepis Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy pieprzem. Marchew gotujemy razem ze skórką do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe
Smakowite Daniamleko ryżowe? Ugotuj ryż. Umieść go w blenderze i zalej wodą 1,5 cm ponad powierzchnią ryżu. Blenduj na wysokich obrotach kilka minut. Dzięki temu powstanie gęsta baza do majonezu (jeśli jednak jest za gęste, dolej trochę wody i zblenduj ponownie). Gdy mleka wyszło dużo, możesz je wstawić do lodówki i przechowywać tam do 3-4 dni. Jako, że dostałam(...)Rzeszów). Bułki są z udawanego ciemnego pieczywa, bo barwione karmelem. Można za to wybrać bardzo dużo dodatków warzywnych, i coś co mi się bardzo spodobało i spróbuję odtworzyć w domowych warunkach, czyli pieczony pasztet sojowy (wydaje mi się, że przygotowany na bazie ugotowanych kotletów sojowych, zmiksowany, doprawiony, wymieszany z kawałkami warzyw i upieczony - pycha!). Trzeba byłoby za to zapłacić
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: makrela wędzona 1 duża, cebula biała 1 mała, cebula czerwona 1 mała, oliwki zielone 10 sztuk, pieczarki marynowane 10 sztuk, papryka marynowana 1 średnia/ostra
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj kolejny przepis na domowy fast-food. Tym razem propozycja bułki z parówką mówić kolokwialnie. Będą hot-dogi z dodatkami. Proste , szybkie a na pewno smakują lepiej niż z budki. Jeszcze muszę zrobić suszoną cebulkę - widziałam z firmy Prymat ale coś do mnie nie przemawia - i wtedy będą takie same jak z typowej budki z jedzeniem(...)Składniki : * bułki do hot-dogów * parówki najlepiej z szynki * kapusta pekińska * pomidor * ogórek konserwowy * cebula czerwona * majonez * ketchup Przygotowanie : Bułki podgrzewam w piekarniku . Parówki gotuję i uważam żeby nie pękły .Smaruję ciepłe bułki ketchupem i majonezem. Wkładam dodatki , parówkę. Polewam ketchupem. Podaje kiedy są jeszcze ciepłe
Magiczne Życie MartyPasta z awokado... Zielona, kremowa, pyszna. Z dodatkiem jajek i cebuli. O czosnkowym aromacie. Idealna do kanapek. Smacznego! Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado; 2 jaja ugotowane
Gospodyni MiejskaOstatnio co jakiś czas pojawiały się w internecie przepisy na domową wędlinę robioną w przedziwny sposób, czyli gotowaną 2x po 5 minut. I przepisy i zdjęcia
Stare GaryIm bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie
chwile dla mnieWypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE Z okazji Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie, postanowiłam wykonać moją popisową babkę majonezową - tym razem w wersji dwukolorowej (tradycyjna propozycja monochromatyczna do znalezienia TU).Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU]: Kolejne wspólne pieczenie(...)podstawowe zalety:1. ZAWSZE wychodzi2. Jest NADZWYCZAJNIE puszysta i wilgotna 3. Do ukręcenia TYLKO w 15 minut4. DŁUGO zachowuje świeżość nie tracąc nic na puszystości i miękkości Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem. Jak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości
Grunt to przepis!Surówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta to warzywo(...)niej w codziennej diecie. Surówka z czerwonej kapusty: pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka) 1 duże jabłko 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego kminku lub kminu sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kapustę należy obrać
Poezja smakuPyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam piersi z kurczaka w zamrażalniku :) Zestaw kurczak z sałatką warzywną wyszedł całkiem smaczny, nawet gotowy sos czosnkowy nie był zły, ale zdecydowanie polecam samemu jednak robić ;p Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa(...)gyros, 0,6 kg ziemniaków, pomidory, oliwki, brokuł, sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, szczypta cukru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 min. 2. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy do temp. ok 180* C. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki. Wkładamy do piekarnika, pieczemy
Kuchnia Pełna PasjiDomowe burgery... Chrupiąca bułka sezamowa. Soczysty burger wołowo-wieprzowy. Plaster żółtego sera i chrupiącego bekonu. Liść zielonej sałaty i plaster pomidora. A do tego sos a'la Big Mac. Amerykańska klasyka! Składniki: 8 bułek hamburgerowych; 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar); Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny(...)ząbki czosnku; 1/3 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki; Sól/vegeta; Pieprz; Olej do smażenia. Sos a'la Big Mac: 1/2 szklanki majonezu; 1 łyżka drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki Sweet Pickle Relish (posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy); 2 łyżki ketchupu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżeczka białego cukru; Szczypta soli. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskatłuszczem z patelni do garnka tak dużego, aby nie wystawało i na małym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny, w zależności od tego, jak młode jest mięso. Czasem wystarczy godzina, u mnie(...)ugotowane. Należy sprawdzić widelcem czy szynka się ugotowała - wbić widelec w mięso i jeśli wchodzi miękko - to szynka jest gotowa Odstawimy do wystygnięcia, a potem zajadamy się kanapkami z domową szynką :) Smacznego i na pewno na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comProsta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.Czas przygotowania: 40 minut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10 Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka,1 czerwona cebula,4 łyżki(...)Mieszanka przypraw:1 łyżeczka mielonych goździków,1 łyżeczka mielonej kolendry,1/2 łyżeczki mielonego kuminu,1/2 łyżeczki pieprzu cayenne czerwony pieprz do przybrania.Sos:2 łyżki majonezu,2 łyżki gęstego jogurtu,5 średnich korniszonów,1/2-1 chili.Przygotowanie:Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie. Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw
SzczyptaSmaQ