na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:26/229)

Sernik straciatella na zimno 384

tabliczki czekolady    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii    1,5 szklanki cukru pudru    500 ml śmietany 30% Przygotowanie:   Spód:   Herbatniki zmielić w blenderze. Masło rozpuścić z czekoladą  dodać do herbatników. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć masę z herbatników i dobrze ugnieść. Włożyć do lodówki na około(...)serowa jest połączona z żelatyną dodać startą czekoladę i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy na spód z herbatników.  Górę sernika posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki

Amatorka kuchenna
Hawanka wg Aleex 125

łyżeczki żelatyny • ¼ szklanki mleka Poncz: • ½ szklanki mocnej kawy • 5 łyżek rumu (można zastąpić wódką i odrobiną esencji rumowej) Dodatkowo: • powidła śliwkowe • herbatniki jasne, ok. 24 sztuk • herbatniki kakaowe, ok. 24 sztuk • kakao do posypania • 2-3 łyżki alkoholu Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier i miksować(...)czas miksując, aż powstanie masa budyniowa. 12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki. 16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych. 17. Na powidłach ułożyć warstwę kakaowych herbatników. 18. Herbatniki skropić 2-3 łyżkami alkoholu. 19. Przygotować masę śmietanową

W mojej kuchni
Kinder Country 489

ciasta zajmuje chwilę, a znika bardzo szybko ;-) i co najważniejsze nie wymaga uruchomienia piekarnika. Więc będzie idealne na ciepłe dni, które przed nami. ;-)   Zapraszam!!!   Składniki: duże opakowanie herbatników, 2,5 szkl. prażonej pszenicy + do posypania na wierzch, 250 ml śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, 1 tabliczka białej czekolady,   Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady,   Wykonanie(...)powoli dodajemy wystudzoną białą czekoladę. Ubijamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy prażoną pszenicę i   delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Na blaszce o wymiarach 34x24 cm układamy herbatniki. Następnie wykładamy na nie krem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na drugą warstwę herbatników. Na wierzch posypujemy prażoną pszenicą. Odstawiamy

Passion of Cooking
Ciasto budyniowe bez laktozy i bez pieczenia 400

milionem nazw, ale użyć równie dobrze możecie innych. Ilość zależna jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą(...)dajemy mu przestygnąć. W tym czasie układamy nasze herbatniki na spodzie blaszki / innego naczynia (jak widzicie, ja użyłam żaroodpornego, bo akurat miałam pod ręką :D), po czym wylewamy połowę budyniu. Na to idzie kolejna warstwa herbatników, kolejna budyniu i znów herbatniki. Odstawiamy całość do lodówki by trochę stężało, po czym zabieramy się za polewę, do przygotowania której

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto "Brzoskwiniowe pole" 178

ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej PONCZ: sok z brzoskwiń MUS BRZOSKWINIOWY: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa DODATKOWO: 2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wystudzić) 300g kakaowych herbatników Przygotowanie: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Wmieszać delikatnie łyżką drewnianą oba rodzaje migdałów, bułkę, mąkę i brzoskwinie. Przełożyć(...)rozpuścić w  1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć. SKŁADANIE: Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejący mus, przykryć drugą warstwą herbatników, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Na herbatnikach rozsmarować pozostały krem, polać galaretkami. Schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Biała Princessa - ciasto bez pieczenia lepsze niż kokosowy sklepowy batonik. 199

zresztą zawsze się udaje).  Składniki (tradycyjna prostokątna blaszka): dobre jakościowo słodkie herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobiłam 3). Na jedną warstwę wchodzi około 24-28 herbatników. 300 g wiórek kokosowych 1 szklanka mleka pełnego mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła 250 g - temperatura pokojowa Na gotowaną masę do kremu: 3 szklanki pełnego mleka pół(...)masa jest mało słodka, można ją dosłodzić wg uznania. Krem podzielić na 3 części - dwie większe i jedną mniejszą, którą położymy na sam wierzch.  Na blaszce kolejno układać: - herbatniki - krem - herbatniki - krem - herbatniki - krem (ta mniejsza część) - na sam wierzch równo wysypać wiórki które nie były gotowane - 1/3 część opakowania. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!! Facebook

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tilslorte bondepiker - norweski deser jabłkowy. 124

wcale nie tak łatwo ;) Tym słodkim akcentem kończymy tydzień z kuchnią skandynawską. Jakie będzie hasło nadchodzącego tygodnia? O tym w następnym poście. Zapraszam. Składniki: 6 jabłek 150 g herbatników 300 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i prażyć w garnku z cukrem brązowym i cynamonem(...)Herbatniki pokruszyć i prażyć na suche patelni, cały czas mieszając, bo łatwo się przypalają. Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder.  Układać warstwami: herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana. Wierzch posypałam migdałami i cynamonem. Smacznego

zadanie-gotowanie
Ciasto Kukułka (bez pieczenia) 2213

Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo wlewać wódkę, na koniec wsypać orzechy i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki układać herbatniki, ściśle jeden obok drugiego, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzch poukładać trzecią warstwę herbatników. Ciasto włożyć do lodówki(...)każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół na pół) 1/4 szklanki wódki lub Spirytusu 400 g herbatników 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody'; document.write

moj przepis na
3 Bit 326

kostka masła, 1 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki cukru, 1 puszka mleka skondensowanego lub masy kajmakowej, 2 op. herbatników ( po 300g ) 0,5 czekolady mlecznej lub gorzkiej   Wykonanie: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej. Do półtorej szklanki mleka dodajemy   mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka(...)mlekiem gotujemy przez 2,5- 3 godzin. Puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej fixy i cukier puder. Herbatniki układamy na blaszce, smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki rozsmarowujemy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.   Następnie rozsmarowujemy

Passion of Cooking
Deser z jogurtem naturalnym, jabłkami i herbatnikami 195

taka błyskawiczna szarlotka. Wystarczy składniki ułożyć warstwami. Deser najlepiej smakuje podany schłodzony.  Składniki na 4 porcje: 1 duży jogurt naturalny (400 g) 3 słodkie jabłka 2 paczki herbatników pełnoziarnistych (100 g) odrobina soku z cytryny 2 garście rodzynek cynamon Herbatniki zmielić, np. za pomocą blendera. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka(...)skropić sokiem z cytryny, posypać odrobiną cynamonu i wymieszać z rodzynkami. Na dno pucharków układać warstwami: starte jabłka, zmielone herbatniki i jogurt. Wierzch deseru ozdobić startymi jabłkami. Przygotowany deser schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, ponieważ rodzynki namiękną, a herbatniki lekko namiękną. Jeżeli lubicie słodkie desery to przed podaniem, deser polejcie miodem

Ugotować
Kajmakowe ciasto bez pieczenia 739

Składniki na blaszkę ok. 25x36 cm: 200 g herbatników maślanych 120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.) 2 puszki masy kajmakowej 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru pudru 200 g masła (1 kostka) garść orzechów laskowych, posiekanych z grubsza CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od przygotowania budyniu(...)każdej łyżce należy bardzo dokładnie miksować, żeby masa się nie zważyła. Gotową masę odstawiamy na bok. 3. Blaszkę smarujemy odrobiną masła i wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników maślanych. Na nie wykładamy 1 i 1/2 puszki masy kajmakowej, wyrównujemy. Układamy kakaowe herbatniki, na nie kładziemy masę budyniową, wyrównujemy. Układamy pozostałe herbatniki maślane, a na nie pozostałą

My Culinary Art
Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. 173

syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki! Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie   Składniki na małą tortownicę na spód 100g bezglutenowych herbatników* 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 6 daktyli 65 g (8 łyżek) bezglutenowych płatków owsianych 1 łyżka syropu z agawy *użyłam nieudanych herbatników własnej produkcji(...)drożdżowych 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki soku z cytryny Góra 1 tabliczka czekolady 5 kopiastych łyżeczek dżemu wiśniowego 2 łyżeczki syropu z agawy   Sposób przygotowania Spód Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy w siekaczu (z dużym kielichem) z płatkami owsianymi. Dodajemy resztę składników i łączymy z herbatnikami i płatkami owsianymi w siakaczu. Tortownicę pokrywamy

Fill The Bowl
Sernik gotowany z czekoladowymi herbatnikami 138

czas mieszając. Kiedy masa stanie się rzadsza dodajemy stopniowo budyń, cały czas mieszając. Jak masa zgęstnieje i zaczną pojawiać się pęcherzyki ściągamy z ognia i przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Teraz wykładamy pierwszą, następnie przykrywamy masę herbatnikami i wykładamy pozostałą. Jeżeli chcemy ułożyć zwykłe herbatniki na wierzch układamy od razu. Natomiast(...)chcemy użyć herbatników czekoladowych jak ja, to musimy trochę poczekać inaczej od ciepłej masy czekolada nam się stopi. Ostudzone ciasto wkładamy do lodówki na 3h.   Przygotowałam ciasto w blasze prostokątnej 25 x 39 cm  Smacznego

Niezły Młynek
Chatka. 180

czekoladzie Eterno    300 g czekolady mlecznej  1 łyżka masła  wiórki kokosowe do posypania   Wykonanie : Ja swoją chatkę zrobiłam z 3 warstw herbatników. Na blacie rozłóżcie sobie duży kawałek papieru do pieczenia albo folię aluminiową. Ser mielimy 2 krotnie i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru.Śmietanę(...)serowej odłóżcie sobie około 1,5 szklanki sera i dodajcie do niego śliwellę w czekoladzie, resztę sera  podzielcie tak aby równo rozsmarować 3 warstwy. Na papierze układamy 3 herbatniki na szerokość i z na długość, smarujemy masą serową, następnie wykładamy masę serową i herbatniki itd. Na górnej warstwie przez środek układamy ser z czekoladą.Razem z papierem

Sama słodycz i szczypta chili