twarogu zmielonego minimum dwukrotnie 100 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 4-5 łyżek mleka 75 g wiórków kokosowych około 15 prostokątnych herbatników Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać żółtka, jedno po drugim, dodawać twaróg i nadal ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej(...)wlać do gotującej się masy serowej. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć. Na dno keksówki o wymiarach 21 x 11 cm wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, wylać połowę masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie wylać pozostałą masę serową i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Sernik obciążyć i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą
Domowa cukiernia Ewytwarogu 1 puszka masy krówkowej 3 jajka L 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 2-3 do posypania 1. Herbatniki kruszymy za pomocą wałka. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm). 2. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie(...)stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. 4. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy pokruszonymi herbatnikami
Szefowa kuchnimąki ziemniaczanej 250 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki np. likieru kawowego 1 duże opakowania herbatników kokos do posypania wykonanie: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy warstwę herbatników. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a w 1/2 szk mleka mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka a następnie dodajemy do zagotowanego mleka z cukrem, cały czas(...)schłodzić. Następnie ucieramy masło mikserem i stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy. Dodajemy likier i ponownie miksujemy. Dodajemy wiórka kokosowe i przy pomocą łyżki mieszamy. 1/3 część masy wylewamy na herbatniki następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy koleją warstwę masy, ponownie układamy herbatniki i kończymy warstwą masy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi
Domowy Smak Jedzeniamasy budyniowej -po prostu rewelacyjny deser,który urzekł cała moją rodzinę SKŁADNIKI: DWIE PACZKI DELICJI POMARAŃCZOWYCH(PO 150 g) 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 5 BANANÓW 4 SZKL MLEKA 300G HERBATNIKÓW 3 BUDYNIE BANANOWE(MOGĄ BYĆ RÓWNIEŻ WANILIOWE) 400G MIĘKKIEGO MASŁA GALARETKA POMARAŃCZOWA PRZYGOTOWANIE: FORMĘ 25X30cm wykładamy dokładnie delicjami, budynie rozpuszczamy w szklance mleka,resztę mleka zagotowujemy i wlewamy rozmieszane(...)cukrem,powoli dodajemy budyń i miksujemy na gładką masę,banany obieramy ,kroimy w plasterki,krem dzielimy na 3 części -pierwszą część wykładamy na delicje,na to banany na to herbatniki i znowu kolejna część masy,herbatniki i banany,na wierzch już ostatnia część masy i banany i na nie wylewamy tężejącą galaretkę i do lodówki na kilka godzin
Swojskie jedzonko500ml śmietanki kremówki 30% 1,5 opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem(...)dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Z podanych składników zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy. Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki. Chłodzimy. Następnego dnia wierzch
Czerwona Porzeczkajednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą(...)uchroni ją przed zbytnik pobrudzeniem przez krem oraz galaretkę. Spód wykładamy delicjami o smaku pomarańczowym, a "szpary" pozostawione między nimi zasypujemy pokruszonymi kilkoma herbatnikami. 2. Z całości mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu. 3. Miękkie masło ucieramy
Kuchnia w czekoladziemlecznej 10 pokruszonych ciastek- herbatników 4 serduszka czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokich kieliszków, np do wina, wkładamy pokrojone w plasterki 2 truskawki, przykrywamy je warstwą pokruszonych herbatników. Czekoladę topimy w rondelku z dodatkiem 4 łyżek mleka. Polewamy (jeszcze gorącą) warstwę herbatników. Jedną truskawkę przekrawamy na pół i koniec moczymy w czekoladzie, pozostawiamy do zastygnięcia. Pozostałe(...)mleko ubijamy wraz ze Śnieżką na puch, dodajemy lody, miksujemy. Przygotowanym kremem przykrywamy warstwę czekolady, na niej układamy pokrojone w większe kawałki kolejne 2 truskawki. Przykrywamy kolejną warstwą pokruszonych herbatników, zalewamy pozostałą czekoladą i posypujemy, ale już tylko do dekoracji herbatnikami. Dekorujemy połówką czekoladowej truskawki i serduszkami. Podawać od razu, lub delikatnie schłodzony
Kuchnia w czekoladziemieszamy z budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym likierem. Masę schładzamy ok 15 minut w lodówce. Herbatniki drobno kruszymy, a resztę kokosu delikatnie rumienimy na patelni. 2. Przełożenie: 1 płat biszkoptu - 1/3 masy ananasowo-kokosowej - 1/3 pokruszonych herbatników- 2 płat biszkoptu - 1/2 masy ananasowo(...)kokosowej - 1/2 pokruszonych herbatników - 3 płat biszkoptu. Pozostałą masę łączymy z ananasem z puszki oraz resztą pokruszonych herbatników i wykładamy na wierzch lekko dociskając. Boki wygładzamy i całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin. Dobrze schłodzone ciasto powinno się bez problemu kroić
Kuchnia w czekoladzieszklanek mleka - pół buteleczki olejku wanilinowego - 100 g gorzkiej czekolady - 100g mlecznej czekolady - 5 łyżek śmietany kremówki - 5 batonów snickers - 2 duże opakowania herbatników - 1 małe opakowanie herbatników Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka i je zagotowujemy. Pozostałą część mleka przelewamy do rondelka i dodajemy olejek, mąkę i cukier. Bardzo dobrze mieszamy i powoli dolewamy(...)drugiej części puszkę kajmaku i łączymy składniki. Przygotowujemy dwie polewy. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku i łączymy ze śmietaną. W drugim garneczku podgrzewamy puszkę kajmaku. Układamy warstwami: herbatniki, masa czekoladowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, masa czekoladowa itd do momentu wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch ciasta układamy pokrojone w kawałeczki batony snickersa
Pan i Pani Smith w kuchnichciałam ...masa mi się zwarzyła....i została tylko jedna warstwa...w sumie mogłam jeszcze coś pokombinować , ale szczerze mówiąc już mi się nie chciało...ale i tak takie same herbatniki z jabłkową galaretką zostały zjedzone ze smakiem. Razem ze mną ciasto bez pieczenia na herbatnikach robiły : Iwonka .. 2-3 paczki herbatników 1 galaretka wiśniowa 1 kg jabłek(...)szkl.cukru Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i podsmażyć.Na koniec dodać galaretkę i wymieszać,chwilkę razem przesmażyć.Lekko przestudzić.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać tężejącą galaretkę z jabłkami.Przykryć herbatnikami.Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.[Można udekorować np.roztopioną czekoladą lub polewą
Moje domowe kucharzeniepaczki herbatników (lub biszkoptów) 1,5 łyżki kakao 1 galaretka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 4 żółtka pół opakowania budyniu śmietankowego 1 margaryna herbata gorzka do nasączenia herbatników Wykonanie: Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, natomiast resztę mleka+budyń+żółtka dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy powstały budyń. Margarynę ucieramy i dodajemy budyń, ucieramy(...)masę. Potem dzielimy ją na 2 części, do jednej z nich dodajemy 1,5 łyżki kakao. Ciasto układamy warstwami, herbatniki nasączamy w mocnej, gorzkiej herbacie. Na dno wykładamy herbatniki, potem masa ciemna, herbatniki, masa biała i na wierzch galaretka
psgotujemystole. Składniki: - 1 litr mleka - 1 szklanka kaszy manny - 1 szklanka cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka kakao - 1 kostka margaryny - 1 opakowanie herbatników 220g - 1 opakowanie herbatników czekoladowych 220g - gotowa polewa z białej czekolady Polewa: - pół kostki margaryny - pół szklanka cukru pudru - 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Blachę wykładamy zwykłymi herbatnikami. Mleko(...)margaryną, cukrem, cukrem wanilinowym i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Do gotującego się mleka powoli dodajemy kaszę. Mieszamy, aby nie powstały grudki. Gorącą masę, równomiernie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy ją herbatnikami czekoladowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa przestygła. Polewę przygotowujemy roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 3 łyżkami kakao
Pan i Pani Smith w kuchnigości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier(...)mikserem przez 3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlać przestygniętą galaretkę i zmiksować. 4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki. 5. Ciasto wstawić na kilka godzin
Moja Galeria Smakulata, ale tak, że nie ma siły żeby wszystko przerobić i zjeść:) Składniki: 1/2 kg jabłek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g herbatników 450 g waniliowego serka homogenizowanego kostka gorzkiej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, tarkujemy. Przekładamy jabłka do rondla wsypujemy cukry, cynamon i gotujemy aż powstanie(...)Studzimy. Następnie układamy składniki w pucharkach w kolejności: prażone jabłka pokruszone herbatniki serek pokruszone herbatniki prażone jabłka pokruszone herbatniki serek starta gorzka czekolada Schładzamy przez godzinę w lodówce. Smacznego
na moim stole...masa będzie za rzadka) dodatkowo : ulubione bakalie (ja dałam wiórki kokosowe, rodzynki i fistaszki) polewa : 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany Herbatniki układamy na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie. Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą(...)niej dodajemy bakalie, natomiast do drugiej dodajemy kakao. Masę z dodatkiem kakao rozsmarowujemy na herbatnikach i na nich układamy drugą warstwę herbatników. Teraz na środkowy rząd herbatników wykładamy jasną masę z bakaliami, starając się utworzyć trójkątny kształt masy. Przy pomocy folii złożyć wewnętrzne rzędy ciastek ku środkowi tak, aby powstał domek. Całość dociskamy, zawijamy dokładnie w folię
charlotte gotuje