na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:105/229)

Sernik „makowa figa” 98

500g maku, 100g rodzynek, smażona skórka z pomarańczy i cytryny, 100g fig suszonych, 50g suszonych moreli, 2 łyżki miodu, 50ml mocnej kawy, 2 łyżeczki zmielonych migdałów, 1 małe opakowanie herbatników masa 600g twarogu półtłustego, 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar, 4-5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny(...)zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami zmielonymi na „piasek”. Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut

Raj dla Podniebienia
Sernik daktylowiec z nutą tropikalną i whisky 97

uświetnić świąteczny lub urodzinowy stół! Mój przepis na sernik daktylowy został wyróżniony w świątecznym konkursie z delikatesami Intermarche.     Składniki: spód 60g orzechów włoskich 10g orzechów nerkowca 150g herbatników 6 łyżek whisky 1 łyżka oleju na sernik 200g daktyli suszonych 1 pomarańcza 1 cytryna 70g rodzynek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu półtłustego 5 jajek(...)łyżeczki kakao 3 łyżeczki cukru pudru 50ml mleka dodatkowo orzechy, daktyle i zielony cukier do dekoracji Wykonanie: Daktyle moczyć przez noc w wodzie z dodatkiem kilku kropel whiskey. spód : herbatniki rozdrobnić w blenderze razem z orzechami włoskimi, dodać olej i whiskey, wymieszać. Taką ciasteczkową masą wylepić spód tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 10min w 180C. masa

Raj dla Podniebienia
Sernik cytrynowo-limonkowy z wanilią 82

laski wanilii sok z 2 cytryn + otarta skórka sok z 2 limonek + otarta skórka spód 200g herbatników sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: spód: herbatniki rozdrobnić w blenderze na piasek, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać. Herbatnikową masą wylepić spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Podpiec 10minut w 180C. masa: twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować

Raj dla Podniebienia
Sernik z musem mandarynkowym, ricottą i goździkami 77

sernik niecodzienny. Jesienny za sprawą aromatu goździków. Delikatny dzięki włoskiemu serkowi ricotta. Pachnący mandarynkami. Zróbcie!     Składniki (na małą tortownicę) spód 150g herbatników czekoladowych 50g stopionego masła masa serowa 70g miękkiego masła(...)600g twarogu półtłustego 200g serka ricotta 3 łyżki śmietanki kremówki 4 jajka 6-7 mandarynek + 1-2 do ozdoby 1 szklanka cukru 3-4 goździki 1/2 laski wanilii Wykonanie: Herbatniki pokruszyć lub rozdrobnić w blenderze. Wymieszać ze stopionym masłem i taką ciasteczkową masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Mandarynki dokładnie umyć, umieścić w garnku, zalać wodą, dodać

Raj dla Podniebienia
Sernik cappuccino z musem dyniowym i nasza codzienność 115

drzewa będziemy chciały sie przytulić albo z jakim parkowym gościem przyjdzie się nam przywitać. Po spacerze zawsze częstujemy się czymś słodkim. Sernikiem lub kilkoma kostkami czekolady. Składniki spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 50ml mocno zaparzonej kawy masa serowa 500g twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy) 200g serka mascarpone 150g serka ricotta 6 łyżek cappuccino waniliowego w proszku(...)200C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze na mus. Do musu dodajemy olejek, cynamon i cukier. Mieszamy i odstawiamy. Herbatniki rozdrabniamy na piasek, łączymy z kakao i kawą. Taką masą wylepiamy dno i boki małej (18-20cm) tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy 8 minut w 180C. Twaróg

Raj dla Podniebienia
Świąteczny sernik z żurawiną i bożonarodzeniowa opowieść 118

lubicie ten przedświąteczny czas? Osobiście, to ja chyba bardziej niż same właściwe Święta. Dlaczego? Bo ten czas trwa dłużej, a świąteczne dni mijają szybko, za szybko. Składniki spód 150g herbatników kakaowych 2 -3 łyżki oleju 1 łyżka cukru pudru masa serowa 1kg twarogu półtłustego 200g serka ricotta(...)jajka 2 łyżki śmietanki 36% 1 i 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 250g świeżej żurawiny wierzch cukier puder do posypania Wykonanie Herbatniki umieszczamy w blenderze, rozkruszamy na piasek. Łączymy z cukrem i olejem. Taką mieszanką wylepiamy tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Całość ugniatamy i schładzamy przez 15 min w lodówce. Zmielony

Raj dla Podniebienia
Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny! 123

Waszymi bliskimi, z osobami ważnymi dla Was, które nosicie w swoich sercach. Każdy czas, każda chwila niech będzie zapamiętana i dobrze przeżyta! Dobrej Wielkanocy! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyżeczki oleju winogronowego masa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka(...)cukrem w blenderze, rozdrabniamy, następnie wlewamy olej i ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki. Tortownicę – 26cm – wykładamy papierem do pieczenia. W blenderze umieszczamy herbatniki, rozdrabniamy na piasek, dodajemy olej i mieszamy. Rozkruszone ciasteczka przesypujemy na dno tortownicy, uklepujemy dłonią. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 – 20 min. Dwukrotnie zmielony twaróg miksujemy

Raj dla Podniebienia
Truskawkowy kusiciel. 125

Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik truskawkowy. Sernik ten to istny kusiciel. Zachwyca smakiem i barwami. Nie można koło niego przejść obojętnie. Truskawkowy kusiciel składniki: 200 g herbatników, 2 łyżki kakao, 90 g krakersów, 100 g masła, 500 g twarogu, 1 łyżka cukru pudru, 10 truskawek, 2 banany, opakowanie cukru waniliowego,  łyżka soku(...)cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3,5 szklanki mrożonych truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, truskawki oraz borówki do dekoracji. Truskawkowy kusiciel sposób przygotowania Krakersy oraz herbatniki zmielić blenderem. Masło roztopić i dodać do ciastek. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Foremkę o wymiarach

Pani domowa
Porzeczkowiec całkiem inny. 141

Masło zmiksować, następnie dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując aż powstanie gładka masa. Dodatkowo: 1 duży słoik dżemu porzeczkowego (400 g) 1 puszka masy krówkowej 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie krakersów 400 ml śmietanki kremówki(...)łyżeczka cukru waniliowego Do nasączenia biszkoptu: 100 ml wody 2 łyżeczki cukru trochę soku z cytryny Biszkopt nasączyć, na to wyłożyć masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki, następnie masę krówkową. (Masę krówkową przed wyłożeniem podgrzałam wkładając puszkę do rondelka z wodą) Na masę krówkową wyłożyć krakersy, na to dżem i na koniec śmietana ubita z łyżeczką cukru waniliowego

Agusiowe smakołyki
Blok czekoladowy 742

sentymentu. Nie mogę też powiedzieć, że to moje wspomnienie dzieciństwa, choć niektórzy tak właśnie blok czekoladowy nazywają. Z dodatkiem mleka w proszku i prawdziwego masła, z nadzieniem z bakalii, herbatników lub suszonych owoców. Robi się bardzo szybko, jest mega słodkie i mega kaloryczne. Ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić. 400 g. mleka w proszku(...)rozpuści i składniki się połączą. Zdjąć z ognia. Do masy wsypywać stopniowo mleko w proszku mieszając energicznie, aż mleko się rozpuści i nie będzie grudek. Masę wlać do pokruszonych herbatników (bakalii lub posiekanych orzechów), wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą. Wlać masę czekoladową, docisnąć do dna formy, aby nie było pęcherzyków powietrza i wyrównać. Blok

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik z karmelizowanymi jabłkami 153

jednej z gazet. Sernik można zrobić z tych serków, ja jednak użyłam zwykłego białego sera. Sernik pychotka. SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI Składniki: spód: 1/2 szkl płatków owsianych 5 herbatników 40 g masła masa serowa: 1/2 kg sera 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukier waniliowy 2 łyżki cukru jabłka: 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: spód: Płatki prażymy na suchej patelni. Herbatniki rozkruszamy drobno. Masło  rozpuszczamy. Płatki mieszamy z ciastkami i masłem. Wykładamy na formę i dociskamy do dna. Formę wstawiamy na 5 minut do piekarnika 180 stopni, potem wyjmujemy

Bon appetit mon amie
Sernik z rodzynkami. 151

chudego 3 krotnie milonego 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 6 jajek 2 budynie waniliowe 100 g miękkiego masła  3/4 szklanki mleka 3,2 % 2 długie paczki herbatników kakaowych 100 g  rodzynek sułtańkich Helio   blaszka o wymiarach 32/26 cm Ser trzykrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, następnie dodajemy do sera razem(...)ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką.Następnie wsypujemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki wykładamy herbatnikami, przekładamy masę serową.Sernik można jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy

Sama słodycz i szczypta chili
Deser Pavlowa wg Aleex 129

smak kojarzy mi się z tą znaną bezą. Jest pyszny. Polecam do spróbowania. Składniki: • 200 ml śmietany 36% • 100 g mascarpone • cukier waniliowy • duża garść mieszanych orzechów • 100 g herbatników • 100 g frużeliny jagodowej • 50 g bezików Sposób przygotowania: 1. Śmietankę kremową ubić na krem z cukrem waniliowym i połączyć z mascarpone. Odstawić w chłodne(...)miejsce. Jeśli wolicie słodszy krem, dodajcie dodatkowo do śmietany podczas ubijania 1 łyżkę cukru pudru. 2. Przygotować szklaneczki lub pucharki. 3. Na dno każdej szklaneczki wsypać pokruszone dość drobno herbatniki. Można je zastąpić biszkoptami – jeśli wolimy. 4. Orzechy posiekać, rozsypać na ciasteczkach. 5. Do każdej szklaneczki rozłożyć porcję kremu śmietanowego pomieszanego z pokruszonymi bezikami. 6. Wierzch deseru ozdobić porcją

W mojej kuchni
Sernik Mars na zimno 1635

takie słodkie ciacho. W trakcie krojenia wylewa się masa z batoników mars. Do tego polewa karmelowa z czekoladową. Już jeden kawałek zaspokoi nasz apetyt na słodycze. Spód: 250 g herbatników kakaowych 120 g masła 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 700 g twarogu sernikowego ( z wiaderka) 150 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietany(...)czekolady deserowej 6 łyżek śmietany 30% Polewa karmelowa: 3 łyżki cukru trzcinowego 25 g masła 3 łyżki śmietany 30% Na wierzch: Kilka batoników mars i kinder Spód: Herbatniki blendujemy lub mielimy na drobny pył. Dodajemy cukier puder oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa

VioletoweKucharzenie
ciasto pijak klasyczny 626

powstanie budyń. Do gorącej masy dodajemy masło oraz olejek rumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku(...)rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej z 125 ml wody wiórka kokosowe wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do blaszki, nasączamy go ponczem. Wylew ciepłą masę. Na ciepłej masie układamy herbatniki delikatnie namoczone w wódce. Całość polewamy polewą czekoladową wymieszana z paroma kroplami olejku rumowego, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia

Domowy Smak Jedzenia