możemy użyć malin lub jagód. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową Składniki: Spód: 220g herbatników (lub innych ciastek, najlepiej pełnoziarnistych) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 450-500g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 szklanka cukru(...)cytryny sok wyciśnięty z 2 cytryn 3 jajka 200g borówek Masa borówkowa: 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 300g borówek + parę borówek do ozdoby Spód: 1. Herbatniki zemleć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno). Wyrównać i wstawić do lodówki lub zamrażalnika
Mała Cukierenkaczystym sumieniem mogę napisać, że jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam...Jak wyjdzie mi lepszy to dam znać ;-) Póki co ten jest numerem 1 ! Składniki : Spód: 200 g herbatników 1/3 kostki masła 1 łyżka kakao 1 białko szczypta soli Masa: 500 g sera ricotta 200 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka(...)łyżek cukru 3-4 banany duży budyń waniliowy 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Polewa: 1 łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Spód : Masło topimy. Herbatniki kruszymy na miałko, wrzucamy do miski, dodajemy kakao i roztopione masło. Dokładnie ucieramy mikserem. Na końcu dodajemy białko ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy. Powstały "mokry piasek
Kuchnia MagdaLenySkładniki na około 16 sztuk trufli: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki rozdrobnionych migdałów ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego Dr.Oetker Rozdrobnione na pył wafelki, herbatniki migdałowe lub kakao do obtoczenia Jak wykonać ? W małym rondelku podgrzewamy na gorąco śmietanę, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki mleczną czekoladę, czekamy 2 minuty aż zacznie(...)masę wkładamy na 2-4 godziny do lodówki. Gdy stężeje łyżeczką nabieramy niewielkie porcje czekoladowej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w pokruszonych na pył wafelkach czekoladowych , herbatnikach lub jak kto woli w gorzkim kakao. Smacznego
Wanilia i Kardamonherbatników -1 galaretka (dowolna) -2 łyżki kakao -margaryna -szklanka cukru -2-3 banany (możliwie proste ;)) Przygotowanie Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę zagotować z cukrem. Wkruszyć herbatniki i 2 wafle. Dodać ciepłą rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać. Rozłożyć 2 wafle i posmarować gorącą masą. Poczekać chwilę dla zmięknięcia wafli, zwijać razem z bananem. Rolady
Zielona Kuchniaprzepadam. Ale 3 bit jest ulubionym ciastem mojej siostry. I przyznam szczerze, że jak na śmietanowe ciasto, przypadło mi do gustu :-) Składniki -2 op. krakersów zwykłych -2-3 op. herbatników -1 l mleka 2% lub 3,2% -1 szkl. mąki krupczatki -2 op. cukru wanilinowego -1 masło -1 łyżka cukru -1 łyżka cukru pudru -500 ml śmietanki(...)mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Do gotującego się mleka wlać mąkę krupczatkę rozpuszczoną w szklance zimnego mleka. Mieszać do zgęstnienia (jak w przypadku budyniu :-)). Blachę wyłożyć herbatnikami. Na nie wylać gorącą masę. Masę przykryć krakersami. Mleko skondensowane (w puszce - w wodzie. nie otwierać!) gotować ok 1,5-2 godzin. Jeszccze ciepłe wylać na krakersy. Na mleko
Zielona Kuchniakawałeczek. Sernik, delikatny, kremowy i z dużą ilością czekoladowej polewy taki jak lubiłeś tato...specjalnie dla Ciebie : ) Składniki na tortownice 18 cm, na większą podwajamy składniki Spód: 120 g herbatników kakaowych 40 g masła roztopionego 1 i 1/2 łyżki masła orzechowego Masa serowa: 500 g sera twarogowego (użyłam "Mój ulubiony") 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 ml śmietanki(...)esencji waniliowej i pomarańczowej Polewa czekoladowa: niecałe 20 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 2-3 łyżki zimnej śmietanki 30 % ewent. 1 łyżka masła orzechowego 1. Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem oraz masłem orzechowym. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając i chowamy do lodówki. 2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy
Gotowanie...to proste !wody 300 ml gęstego jogurtu ok. 150 g świeżych malin i truskawek 1 łyżka cukru (zależy od tego jak słodkie są owoce , ja dałam troszkę mniej) 🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓 Spód: Herbatniki pełnoziarniste(...)zwykłe PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Ser miksujemy z jogurtem i cukrem. Następnie dodajemy porcjami żelatynę, stale mieszając. Formę ( ja użyłam małej tortownicy) wykładamy pokruszonymi herbatnikami. Na wierzch wylewamy I warstwę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Jogurt miksujemy z cukrem i owocami. Następnie dodajemy porcjami żelatynę, stale mieszając. Wylewamy na I warstwę
Marcepanowa kuchniapublikowałam przepis na jogurtowca z jeżynami obiecywałam niebawem drugą wersję z malinami. Tak o to Szanowni Państwo przedstawiam wersję malinową. Składniki na małą formę 15-20 cm: 10 herbatników 1 kubek 330 ml jogurtu greckiego Primo Zott 4 listki żelatyny w płatkach wychodzi ok 380 ml płynu 50 ml gorącej wody aby do rozpuszczenia żelatyny ok 300 gram(...)następnie rozpuścić w gorącym płynie lub wodzie. Namoczoną żelatynę rozpuściłam w 50 ml wrzątku, przestudziłam i powoli łączyłam z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Na dno formy wysypałam pokruszone herbatniki, wylałam całą masę jogurtową i powrzucałam w nią maliny. Jogurtowca wstawiłam do lodówki a w międzyczasie rozpuściłam i przestudziłam przeźroczystą galaretkę. Na wierz jogurtowca wyłożyłam maliny i zalałam zimną
Życie zaczyna się w kuchnimiski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder. DODATKI: około 20 herbatników ciemnych pół tabliczki mlecznej czekolady do posypania placka PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa cappuccino - herbatniki - masa śmietanowa - starta czekolada
Dziś Ja gotujezbiór jeżyn.Jeżyny są bardzo wdzięcznym owocem i można wykorzystać je na różne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów. Składniki: 250 g herbatników(...)kakaowych 160 g masła 100 ml kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 ml kremówki 30 % 1/4 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Przygotowanie: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek. W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa
Ala piecze i gotujegram, jogurt grecki 330 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, mięta liście 10 sztuk, nektarynka 3 sztuki, herbatniki 200 gram biorę udział w kampanii Jogurty Naturalne ZOTT PRIMO na platformie TRND "zobacz TUTAJ" - #jestemPrimo = wszystkie składniki temperatura pokojowa, w tym białka na pianę =ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce(...)połączyć składniki dodać na sztywno ubitą pianę z białek i teraz tylko łyżką delikatnie wmieszać w masę serową forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie formy poukładać herbatniki i wylać masę serową piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie - sernik jest wilgotny
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszne połączenie smaków: słodki kajmak, banan, herbatniki i bita śmietana. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki, 150 g serka(...)typu Danio, 2 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Krem toffi: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki kajmaku, 1 łyżeczka żelatyny, odrobina wrzątku Dodatkowo: 2-3 banany, sok z cytryny, kakaowe herbatniki , masa krówkowa, wiórki czekoladowe WYKONANIE Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Krem
słodki bratekopakowania budyniu śmietankowego łyżka mąki ziemniaczanej Wierzch: 1,5 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 1,5 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: herbatniki do wyłożenia tortownicy Wykonanie: *Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy do nich sery, miksujemy. *Brzoskwinie blendujemy, dolewamy do nich sok, miksujemy, wlewamy do masy serowej. Dodajemy budynie(...)upodobania masa jest za mało słodka, możemy dosłodzić cukrem pudrem i wymiksować. * Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. * Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy herbatnikami. Wylewamy ciasto. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy. *Śmietanę Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy wodą ( tyle aby zakryło
Z Majeczką w kuchniHerbatniki - któż nie zna i nie lubi tych chyba najpopularniejszych ciastek na świecie. A wykonanie ich własnoręcznie w domu, to po pierwsze fajna zabawa, a po drugie - gwarancja, że będziemy się rozkoszować smakiem naprawdę kruchutkich i bardzo maślanych ciasteczek. Bo wersja " home - made " jest zawsze najlepsza ;). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około 40 - 50 ciastek(...)papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. Piec około 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do lekkiego zezłocenia. Upieczone ciastka odkładać na kratkę do przestudzenia. Herbatniki można przechowywać do 7 dni zamknięte w szczelnym pojemniku. Smacznego
Opowieści z piekarnikajaką dostaniecie w najbliższym sklepie. Jednak nie będę ukrywać - z taką domową galaretką sernik będzie smakował o niebo lepiej. Przekonajcie się sami ;) Spód: 170 g ciastek kokosowych lub herbatników maślanych 45 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki(...)mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią
Opowieści z piekarnika