zimnej z lodówki 1 banan 3 łyżki cukru pudru spód: 2 opakowania herbatników lub ciasteczka maślane 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 50 g masła Herbatniki miksujemy w blenderze na miał, dodajemy roztopione masło z miodem i wiórkami kokosowymi. Całość mieszamy. Wykładamy do tortownicy, ugniatamy, wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej
KuchcikoweLovePopularnych ciasteczek Oreo chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Kakaowe herbatniki przełożone mlecznym kremem to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek, która ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Na światowym rynku powstają coraz to nowsze wariancje smakowe, a blogi kulinarne pękają w szwach od przepisów z ich wykorzystaniem. Co w nich takiego wspaniałego? Sama nie wiem! Nigdy(...)odchudzoną, nieco uzdrowioną, nieco ulepszoną wersję ciasteczek oreo. Pokusiłam się nawet, by po długiej nieobecności na YouTube wstawić nowy film! Co z tego wyszło? Zobaczcie sami! pyszne kakaowe herbatniki z gorzkiej czekolady i mąki ryżowej, przełożone pysznym kremem z płatków jaglanych, nasion słonecznika, chia i miodu.. 😻 FILMIK Składniki: czekoladowe ciasteczka: 150 g mąki ryżowej 80 g gorzkiej
Kuchnia Ellieśrednicy około 23-24 cm) Ciasto: 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku 1 szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej (płaskie) 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą) 50g migdałów (bez skórki) 30g gorzkiej czekolady 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego(...)gęstym sitem (lub malakserem). Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem
Di gotujeserowa o mocno kakaowym smaku, na niej pieczone banany z odrobiną galaretki i duża ilość czekoladowej polewy. To musi być pyszne! *foremka 24*24 cm Składniki: na sernik: 20 herbatników kakaowych 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 łyżek kakao 1 opakowanie budyniu czekoladowego 6 jajek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru na wierzch(...)bananów 1 opakowanie żółtej galaretki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki 30% Dno i boki blaszki do pieczenia wyścielić papierem. Na spodzie ułożyć herbatniki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Dodać ser, kakao, olej i budyń. Zmiksować. Na końcu delikatnie domieszać pianę z białek. Przelać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiankowym kremem z orzechami i masłem orzechowym jest świetnym pomysłem na deser do pysznej kawki. Robi się ją błyskawicznie! Smakuje fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * mix ciastek ( herbatniki + herbatniki w czekoladzie + biszkopty ) – 300 g * dobre masło ( min 82% ) – 3 łyżki * miód wielokwiatowy – 1 czubata łyżka KREM: * ser ricotta – 150 g * ser biały
Ostra na Słodkoustach ;) Pachnący domem ale i jednocześnie odrobinę wykwintny, będzie idealny na zimowy deser i jako towarzysz do kawy, czy herbaty :) Sernik muszkatołowy z sosem malinowym Potrzebujesz: Spód: 200g herbatników 100g masła Masa serowa: 500g twarogu 2 łyżki śmietanki kremówki 3 jajka 6 łyżek cukru 200ml mleka 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta(...)cytryny 1/4 otartej gałki muszkatołowej/ 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Sos malinowy: 200g mrożonych lub świeżych malin sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Herbatniki umieść w malakserze i zmiel na proszek lub włóż do szczelnej torebki z zamknięciem i rozkrusz przy pomocy wałka. 2. Masło roztop i dokładnie połącz z rozkruszonymi ciastkami
Kuchnia w Słońcu Skąpanamała dynia hokkaido 1 budyń czekoladowy 100 ml mleka polewa: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy i gotujemy. Dodajemy zmiksowaną masę dyniową. Ciągle(...)gotujemy. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do gorącego sernika - energicznie mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji przypominającej gotowy budyń. Formę np.tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy gorącą masę. Przykrywamy ciastkami. polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem. Wylewamy
Życie zaczyna się w kuchniDobrze schłodzona terrina smakuje znakomicie i równie dobrze prezentuje się na stole. Polecam Wam również pyszną kruchą tartę z leśnymi grzybami i serem. składniki: 125 g mało słodkich herbatników 100 g masła 200 g kurek 250 ml śmietany kremówki 200 ml śmietany(...)twarożku śmietankowego 1 średnia cebula 6 łyżeczek żelatyny masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki, ewentualnie szczypiorek sezam do posypania wykonanie: Blaszkę keksówkę wykładam folią spożywczą. Herbatniki rozdrabniam w malakserze, dodaję lekko ostudzone, roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam dno keksówki, odstawiam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szkl. mleka. Oczyszczone kurki podsmażam
babka w formiezawsze nam wychodzi. Będziesz potrzebować Twarożek kanapkowo-sernikowy "Mój ulubiony" Wieluń - 1 kg (wiadereczko) Cukier - 1 szkl Masło - kostka Jajka 6 szt Serfix 1 szt Płatki migdałowe herbatniki/ biszkopty Etap I - Żółtka Masło utrzyj z cukrem. Powoli dodaj żółtka (pojedynczo każde żółtko) następnie dodaj cały ser, serfix, oraz płatki(...)migdałowe. Etap II - Białko W osobnej misie białko ubij na sztywną pianę. Przełóż ubitą pianę do masy żółtkowej i delikatnie połącz obie masy. Etap III - Podłoże W tortownicy ułóż herbatniki lub biszkopty tak aby powstało podłoże do sernika. Na przygotowany spód wyłóż masę serową. Etap IV - Pieczenie Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 C. I piecz przez
Wylizany Rondelsię je błyskawicznie dlatego warto wypróbować! Składniki 200g herbatników 150g roztopionego masła puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka sok z jednej cytryny i dwóch (lub trzech mniejszych ) limonek Herbatniki należy rozdrobnić, dodać do nich roztopione masło i wyłożyć blaszkę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem. Mleko skondensowane należy ubić z jajkami, dodać sok z cytryny i limonek, wszystko razem
Delusional Trinemoje ulubione kokosowe. Składniki: 175 g mąki 2 żółtka 125 g masła 50 g startych orzechów włoskich łyżka cukru pudru 2 łyżki nutelli duży kieliszek rumu 70 g herbatników kakaowych 150 g orzechów laskowych Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem, cukrem pudrem(...)startymi orzechami włoskimi. Ciasto rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w 200*C około 10 minut. Wystudzić i pokruszyć ma pył. Dodać nutellę i rum, dokładnie wymieszać. Herbatniki przełożyć do reklamówki lub zawinąć w ściereczkę i za pomocą wałka rozgnieść na proszek. Z masy formować kulki do każdej wkładając orzech laskowy. Następnie obtaczać je w herbatnikowym proszku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakremówki 36 % 180 g drobnego cukru 5 dużych jajek 50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej 2 duże pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane) 2 paczki zwykłych herbatników Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z pomarańczy wycisnąć sok. Do masy serowej potrzebne będzie 150 ml soku Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną(...)cukrem. Dodać proszek budyniowy i ser. Wymieszać. Dodać sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Masę serową przelać ostrożnie na herbatniki. Piec sernik przez 1,5 godziny. Gotowy sernik jest sprężysty i ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka
Proste PotrawyMasa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej 3 łyżki amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego Biszkopt(...)żółtka, płynny (najlepiej lekko podgrzany) miód i rozpuszczone masło ( może być ciepłe, ale nie gorące). Mieszamy. Dodajemy cukier z wanilią, rozkruszone na pył (można rozkruszyć w malakserze lub wałkiem) herbatniki, starte jabłka oraz drobno pokrojone orzechy (ja najbardziej lubię miks włoskich, laskowych i migdałów). Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy po trochu białek
Poezja smakujeszcze z przepisów mamy, czasami wykorzystuję przepisy z gazet albo z internetu, a czasami wymyślam sama, tak jak właśnie ten serniczek i wyszedł bardzo pyszny. Składniki: Spód: 20 dkg herbatników 10 dkg margaryny Ser: 1,20 kg sera białego twarogowego zmielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy Delecta 5 jajek 3 łyżki kaszy manny 1 kisiel cytrynowy Delecta(...)szklanka mleka przyprawa do sernika Delecta 10 dkg rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych Do posmarowania: masa krówkowa posypka kolorowa Delecta Decorada Margarynę dajemy do garnka, roztapiamy i studzimy. Herbatniki rozkruszamy i dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Ser biały twarogowy zmielony dajemy do miksera, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy Delecta
Kuchnia u Bietkiokazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny (375g) 250 g cukru (dałam trochę mniej) 250 ml mleka 250 g mleka w proszku 150 g pokruszonych herbatników 100 g posiekanych słonych orzeszków ziemnych(...)rodzynek (u mnie żurawina) 1 łyżka kakao Sposób wykonania: 1. Mleko, margarynę i cukier zagotować razem. Odstawić do wystudzenia. Gdy już mleko będzie chłodne, dodać do niego pokruszone herbatniki, mleko w proszku i 1 pokruszony listek wafla. Dokładnie wymieszać. 2. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać posiekane orzeszki, do drugiej kakao, a do trzeciej rodzynki (lub żurawinę
Kuchnia domowa Ani