Każda łyżeczka poprawiała mi nastrój. Spróbujcie i Wy. Mam nadzieję, że mój deser słodka chwila wytchnienia (waniliowo-kokosowy z porzeczkową nutą) i Wam umili dzień. Smacznego. Składniki: 4 herbatniki o smaku czekoladowym (u mnie bez cukru) 1 budyń waniliowy na 175 ml wrzątku(...)czubate łyżeczki wiórek kokosowych (u mnie Skworcu) 1 czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana do ozdoby: rurka z białej czekolady, chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (wybrałam bardzo delikatne ciasteczka, więc robię to w dłoniach) i przekładamy na dno pucharka. Do szklanki wsypujemy 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych, wlewamy wodę (zgodnie z instrukcją producenta
Słodkie okruszkizjedli, bo to właśnie do salcesonu. Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser. Składniki: 2 paczki herbatników 25 dkg masła 25 dkg cukru pudru 1 budyń czekoladowy 5 dkg kakao 20 dkg galaretek w cukrze 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów 10 dkg skórki pomarańczowej 2 jajka(...)cała nasiąkła i stężała. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub zagotować 1/2 szklanki mleka i nim zalać stężałą żelatynę. Delikatnie przestudzoną wlać do masy, dodać pokruszone herbatniki, wymieszać i przelać do formy. Na końcu dodać kolorowe galaretki w cukrze, lekko je dociskając do środka. Pozostawić do stężenia na kilka godzin
Kuchnia w czekoladzieszybko i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć na bloga, jednakże za drugim razem się udało i poniżej prezentuję wam moje dzieło. Składniki: ok.300-400 g czerstwego ciasta lub 3 opakowania herbatników ok. 4 łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół(...)aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej garść orzechów włoskich / migdałów 1 łyżeczka kakao* Wykonanie: 1. Ciasto lub herbatniki zmielić w malakserze. Do powideł dodać rum i aromat dokładnie rozmieszać. 2. Bakalie drobno posiekać. Do masy ciasteczkowej dodać bakalie i skórkę wymieszać. 3. Do masy
vaniliowoczekoladowasiebie, dla swoich myśli, marzeń. Dla mnie wystarczy kawałek ciasta i dobra książka. Bo aby dbać o innych musimy mieć siłę dbając o siebie. Spód: 200 g herbatników maślanych 2 łyżki masła orzechowego 50 g masła Masa serowa: 700 g twarogu(...)wiaderka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka (M) 1 gruszka Sok z ½ limonki 0,5 szklanki cukru trzcinowego Cukier puder do obsypania Spód: Do blendera wkładamy pokruszone herbatniki, rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe. Wszystko blenderujemy na gładka masę. Wykładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Masę ugniatamy palcami i wygładzamy. Wstawiamy
VioletoweKucharzenieHawajki w polewie czekoladowej mlecznej 7 szt herbatniki kakaowe 7 szt orzechy kakao słodkie do posypania deser czekolada wiórki różowa,zielona , żółta do posypania deseru Wykonanie: Herbatniki blender-ujemy i wsypujemy do szklaneczek . Śmietanę ubijamy z ksylitolem i nakładamy łyżką na zblenderowane herbatniki.Posypujemy orzechami włoskimi i wkładamy obrane mandarynki ze skórki oraz winogron obrany ze skórki
Różowa kuchniamanny Szczypta soli 80g masła 200g herbatników 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego tabliczka gorzkiej czekolady skórka otarta z połowy pomarańczy 8 orzechowych michałków Przygotowanie: Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, miodem i masłem orzechowym. Wykładamy spód formy i uklepujemy. Żółtka oddzielamy od białek.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę
ChilliJemyherbatników petit beurre maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy: biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier
W garach u Gosiłyżki lub więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść 1,5 paczczki jeśli używacie takich grubszych herbatników) kawa lub kakao do posypania Przygotowanie : 1. Ubijamy żółtka z cukrem przez około 12 minut do rozpuszczenia cukru lub jak bd gęste 2. Dodaj wanilię i mascarpone i chwilę ubijaj
zdrowa vege kuchniasernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Przepis na tradycyjny sernik z polewą czekoladową znalazłam na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód 200g herbatników pokruszonych na spód (u mnie kakaowe) 125g masła na masę serową 0,5 kg twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 100g miękkiego masła 160g cukru pudru 4 jajka(...)oddzielnie żółtka i białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo 200 g czekolady (u mnie mleczna) orzechy włoskie Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki
Pink EnvelopeSKŁADNIKI : sernik błyskawiczny o smaku jogurtowym – 1 opakowanie – 183 gram mleko 2 % – 600 ml cytryna – 1 sztuka pomarańcza – 1 sztuka galaretka cytrynowa – 1 opakowanie woda – 400 ml herbatniki – 16 sztuk PRZYGOTOWANIE : Zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości wody – 400 ml. Po wystygnięciu dać do lodówki do połowicznego stężenia. Do wysokiego(...)naczynia wlać mleko. Dosypać sernik jogurtowy błyskawiczny. Cytrynę przekroić na pół i wyciśnąć do masy. Całość miksować mikserem na najwyższych obrotach 4 minuty. Tortownicę wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie herbatniki i zalać masą. Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki i udekorować wierzch sernika na zimno. Gdy galaretka stężeje w połowie wylać ją na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce 2 godziny
kuchniabellissima.wordpress.commarchewkowa (dżem marchewkowy): 500 g marchewki (masa po obraniu) 50 g masła 100 g cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (Przepis na domową TU) Spód: 150 g herbatników 50 g masła Ciasto marchewkowe: Cała wcześniej przygotowana masa marchewkowa 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 2 jajka Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* 0,5 szklanki mąki(...)połączenia się składników. Pod koniec dodajemy ciepłą wodę, mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Robimy spód herbatnikowy . Herbatniki mielimy w malakserze na bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż kruszonka będzie przypominała mokry piasek. Kruszonkę przekładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Kuchnia Łukaszałyżeczka proszku do pieczenia na masę śmietankową: 1 litr śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki dodatkowo: 2 szklanki malin duża paczka herbatników kakaowych łyżka kakao Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Podczas ubijania dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)około 30 minut. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Połączyć z mascarpone. Połowę masy śmietankowej rozsmarować na biszkopcie i przykryć warstwą herbatników. Na ciastkach ułożyć maliny i przykryć pozostałym kremem. Wierzch posypać przez sitko kakao. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik ( u mnie wiaderkowy) 1 szklanka (220g) cukru 200 ml śmietany 30% 4 jajka 2 op budyniu śmietankowego (40g - proszku ) 300g puree dyniowego 1 łyżeczka cynamonu herbatniki do wyłożenia spodu foremki (ok 15 sztuk ) Wykonanie: Przygotowanie rozpoczynamy od sporządzenia puree dyniowego . W tym celu dynię kroimy na mniejsze kawałki (wielkości np. dłoni(...)jednakowej , pokojowej temperaturze. Ucieramy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Nie przedłużamy ubijania aby nie napowietrzać zbytnio masy Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z herbatników. Wylewamy na nie 3/4 masy serowo - dyniowej. Do pozostałej masy dodajemy cynamon . Mieszamy . Wylewamy delikatnie masę cynamonową do foremki. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 170'C . Na spód
Malinowa Kawiarenkatyle mała, że jedna z powodzeniem wystarcza na przygotowanie tej tarty. Poza tym niedługo Halloween więc przepis powinien Wam się przydać. Spód tarty: 200 g kakaowych herbatników 100 g masła Mus z dyni: 900-950 g dyni 70 ml wody 25 g cukru Masa serowo-dyniowa na tartę: 420 g serka waniliowego homogenizowanego 280 g przygotowanego(...)Gotujemy na malutkim ogniu aż będzie bardzo miękka. Wówczas blendujemy na gładką masę i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie zabierzemy się za spód tarty . W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Kakaowe herbatniki mielimy blenderem na piasek. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i jeszcze chwilę blendujemy, aż składniki się połączą. Taką masą wylepiamy dokładnie formę do tarty. Chowamy do lodówki aż masa
Marder&Marder ManufactureSkładniki: śmietana 30 % 330 ml/zimna, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, zaparzona mocna kawa 1 szklanka, biszkopty okrągłe 150 gram, konfitura niskosłodzona - ile potrzeba/truskawkowa, herbatniki pełnoziarniste 15 sztuk, czekolada starta 100 gram do szklanki wsypać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem(...)ostudzić do pucharków wkładać namoczone biszkopty w kawie zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką gruszkową, porcje nałożyć na biszkopty, porcję dżemu niskosłodzonego truskawkowego powtórzyć: biszkopty,śmietana, dżem powkładać herbatniki pełnoziarniste, posypać startą czekoladą i schować do lodówki - smaczny deserek na szybko............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię