na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:121/229)

Ciasto z toffi 227

użyłam mąki krupczatki od firmy Młynomag . Składniki: 1 puszka kajmaku 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki Młynomag 1/4 szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy 3 opakowania herbatników 2 opakowania krakersów 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób(...)przygotowania: 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Dno formy (24x40) wykładamy herbatnikami, wylewamy gorący budyń. Układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy kajmak, ponownie układamy warstwę krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do śmietany

Bajeczna Kuchnia
Trufle czekoladowo-miętowe 197

słod­ki smak w ustach. Inspiracja przepiem najnowszego wydania magazynu Apetyt. Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 10 dag masła 82% 100 ml śmietanki 4 herbatniki maślane 2 krople kropli miętowych ½ laski wanilii(...)likieru czekoladowego Ciemne kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy  stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier, dodajemy krople miętowe, oraz wydrążone ziarenka z wanilii,  dokładnie mieszamy, wstawiamy naczynie do lodówki  do solidnego schłodzenia i stężenia, następnie nabieramy masę łyżeczką formujemy w dłoniach

Wanilia i Kardamon
Sernik z galaretką jeżynową 127

Pyszny sernik, który upiekłam z okazji urodzin mojej cioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna(...)smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu 200 ml śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja

Mango Papaja
lekki deser jabłkowy 114

zastąpić bitą śmietaną. Ten deser robi się dosłownie w trzy minuty więc poratuje nas w razie nalotu niespodziewanych gości.  Składniki na 2 pucharki: 2 słodkie jabłka 8-10 herbatników kakaowych 200 g jogurtu naturalnego(...)łyżeczki cynamonu łyżeczka cukru szczypta przyprawy do deserów (można pominąć) Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cynamon wymieszać z cukrem a następnie połączyć z jabłkami. Herbatniki pokruszyć (najprościej zapakować je w woreczek i rozdrobnić wałkiem). W pucharkach deserowych lub wysokich szklankach układać na przemian warstwami wszystkie składniki tak, aby ostatnią warstwą był jogurt. Wierzch oprószyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z masą cytrynową 305

łyżki mąki pszennej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  1/2 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  sok z 1 cytryny,  80g masła lub margaryny, 150g herbatników. 450 ml mleka zagotować wraz z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuścić mąki(...)żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa:   500ml śmietanki 36%,  łyżeczka żelatyny,  sok z 1 cytryny,  3 łyżki cukru pudru,  50g startej czekolady

Z miłości do słodkości
Sernik jagodowy z polewą jagodową 190

profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na spód: 150 g herbatników 75 g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 85 g masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło rozpuścić, przestudzić. Herbatniki zmielić na mniejsze, bardzo drobne kawałki. Dodać płynną czekoladę, kakao i rozpuszczone masło, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, docisnąć. Schłodzić

Domowa cukiernia Ewy
Czekoladowe z wiśniami 221

kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny masa wiśniowa 2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych 2 galaretki wiśniowe 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru ponadto 7 ciastek herbatników 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz z tartą czekoladą, dodajemy(...)ciasta wykładamy resztę masy i rozprowadzamy po cieście. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z rozpuszczoną 2 łyżkach ciepłej wody - żelatyną. Rozprowadzamy ubitą śmietanę na biszkopcie posypujemy pokruszonymi herbatnikami . Na wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy w lodówce. Ciasto przygotowała Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Różany mazurek z whisky 132

gramów mąki ziemniaczanej 100 gramów masła 82% 1 jajko 50 gramów cukru pudru 2 łyżki kakao Składniki na masę: 1 słoik konfitury z płatków róż Ogródek Dziadunia 10 kakaowych herbatników typu petit beurre sok z ½ cytryny 2 łyżki whisky Składniki na wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa(...)lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut.  Przestudź spód na kratce.  Herbatniki utrzyj w moździerzu na gładki piasek. Przełóż je do miski, dodaj konfiturę, sok z cytryny oraz whisky. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż całość na upieczony wcześniej spód.  Białka ubij

Garniec Magalie
Gorączka sobotniej nocy 107

śmietany 30 % - truskawki - herbatniki Przygotowanie: Galaretkę Blue Curacao i Mojito rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach, wychładzamy (można przygotować dzień wcześniej). Owoce odsączamy, kroimy w drobną kostkę. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami. Galaretki Piña Colada rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej w przepisie. Gdy przestygną i zaczną tężeć dodajemy lekko spienioną śmietanę, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę

Kulinarne życie
Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną 137

Składniki: - 250 g serka mascarpone - 330 ml śmietanki  30% - 2 łyżki cukru pudru - 1 op. żetaltyny-fix deserowej - 150 g herbatników kakaowych - 150 g żurawiny suszonej Przygotowanie: Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę

Kulinarne życie
Ciasto agrestowe 307

owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać(...)Ostudzić. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać powoli rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można uzupełnić wodą. *W zależności jaki

Ala piecze i gotuje
Ciasto Kopiko 10385

Masa: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 300g masła, 3 łyżki mocnej kawy parzonej, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo : 25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet(...)kawę parzoną. Ucieram.  3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównuję i przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam herbatniki.  4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
deser twarogowy z cukrem miętowym,żurawiną,owocami i galaretką... 131

Składniki: twaróg 1 kg/wiaderko, cukier miętowy Royal Brand 3 łyżki, żelatyna 4 łyżeczki, owoce 400 gram/puszka, żurawina suszona 1 szklanka, herbatniki 1 opakowanie, galaretka agrestowa 2 opakowania cukier miętowy, żelatynę rozpuścić w1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić i wymieszać z połową sera(...)wiaderka, wymieszać z połową z mixu owoców z puszki odsączonymi z soku, wlać masę do formy silikonowej z kominkiem 20 cm i schować do lodówki, gdy zacznie tężeć poukładać herbatniki na wierzchu lekko wciskając do środka galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do reszty sera, wlać sok owocowy z puszki, wsypać żurawinę bez moczenia tylko

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik tradycyjny 146

zmielonego 4 duże jajka 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru ( 250) 50 g kaszy manny  lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada mleczna lub gorzka herbatniki Przygotowanie : Miękkie masło przełożyć do  miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę Odzielic zółtka od białek, żółtka dodać do masy z maślanej i ponownie zmiksować Stopniowo dodawać(...)proszkiem do pieczenia- miksować Białka ubic na sztywna pianę i dodać delikatnie do całości i wymieszać łyżką drewnianą Foremkę  ( 23 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć dno herbatnikami i wylać na nie masę serową Piec około 1 godz. w temp. 170-180*C Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. wystudzić w wyłączonym piekarniku przy lekko odchylonych drzwiczkach

Proste Potrawy
SERNIK POMARAŃCZOWY 210

ciężki sernik, przepięknie pachnący skórką pomarańczową, o subtelnym smaku pomarańczy, do tego słodki, mocno pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej pomarańczy. Całość podana na czekoladowym spodzie z pełnoziarnistych herbatników(...)Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać, hmm ?! :) Sernik jest cudowny, sernik łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuje i nic, tylko go jeść :D SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 190 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 60 g masła 2 łyżki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA SERNIK (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu sernikowego

Słodko-Słony Świat Ilony