Jest mocno czekoladowy i orzechowy! Składniki: 2 kwadratowe lub okrągłe suche wafle 3 czekolady gorzkie (300 g) 2 czekolady mleczne (200 g) 100 g masła 200 g herbatników Petit (ok.40 sztuk) 200 ml mleka 200 g orzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Przekładamy je do miski(...)garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. ¾ masy mieszamy z pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami. Masę równomiernie rozprowadzamy na waflu, przykrywamy drugim waflem i delikatnie, ale dość zdecydowanie dociskamy. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch i rozprowadzamy po całym waflu
bistro mamaszklanka mleka kokosowego/migdałowego 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy Spód : herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g 1 łyżka oliwy lub sposobem domowym 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oliwy 2 -3 łyżki cukru kokosowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody Masa(...)następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy tortownicę. Wykładamy papierem. Następnie zajmujemy się spodem sernika. Na dnie układamy warstwę wegańskich herbatników, 100-150g lub płatki owsiane blenderujemy, dodajemy cukier, przyprawy, wodę i oliwę i układamy na dnie tortownicy. Wkładamy tortownicę do lodówki. Po ostygnięciu maku, mielimy go 3 razy. Podczas mielenia dodajemy cukier
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników 1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechówHelio Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka(...)żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej
Z Majeczką w kuchniKażdy z Nas jadł kiedyś herbatniki, ale nie każdy jadł domowej roboty :) I właśnie takie Petit Beurre, które znane są na całym świecie, chcę Wam dzisiaj polecić! W smaku bardzo podobne do tych sklepowych, niezwykle kruchutkie i słodkie. Nic tylko zabierać się za pieczenie! :) Składniki: (na około 20 ciasteczek) 200 g mąki pszennej(...)pomocą ostrego noża wykrawać równej wielkości prostokąty. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwać i na każdym z boków zrobić charakterystyczne falbanki tak, by herbatniki przypominały te sklepowe. Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemarchewkowo - bananowy, 3 budynie waniliowe bez cukru, 3 łyżki cukru, 150g masła, 450g herbatników. Na dnie blaszki o wym. 24x24 cm rozłożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. W szklance soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować z masłem i cukrem. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na ciastka
Z miłości do słodkościkostka po 200 g) 30 g cukru waniliowego ( zmielić w młynku) 2 łyżki cukru pudru 100 g masła (rozpuszczone i ostudzone) 2 łyżki błonnika kakaowego Kłos-Pol herbatniki jasne lub ciemnie jak wolicie 24 szt Dodatkowo: czekolada mleczna 150 g 2 łyżki mleka Lukier: cukier puder 100 g 1 łyżka mleka Wykonanie(...)ułożyłam petitki. Masę dzielimy na połowę,i rozsmarowałam na petitkach. Położyłam druga warstwę na jasnym twarogu i teraz dodałam błonnik kakaowy do drugiej części rozsmarowałam na drugiej warstwie herbatników. Rękoma składałam do środka każdą część. Docisnęłam porządnie folią aluminiowa i wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Przygotowanie polewy: Rozpuściłam czekoladę w rondelku z mlekiem lekko przestudzoną
Różowa kuchniaurzekająca dekoracja! Dla kogo: dla lubiących przepisy "bez pieczenia" dla chcących zaskoczyć gości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao(...)czerwone cukierki np. M&M's, Skittles lub inne cukrowe oczy lub rozpuszczona biała czekolada (kilka kostek) patyczki szaszłykowe lub specjalne patyczki do cakepops'ów Wykonanie ciasteczkowych kulek: Herbatniki zmielić (np. blenderem) lub pokruszyć na malutkie kawałki (uwaga, żeby nie był zbyt duże, bo wtedy lizaki będą się rozpadać na kawałki). Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać
Mania Wypiekaniamakowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: Na spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik: 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki(...)szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy
Słodkie okruszkiprzed podaniem, po upieczeniu schłodzony całą dobę w lodówce, nabierze odpowiedniej konsystencji. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik piernikowy Składniki: SPÓD 100g herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki) 50g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika MASA SEROWA 1kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie lub dobrej jakości twarogu z wiaderka(...)proponuję dać 4-5 łyżeczek) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cynamon do oprószenia sernika Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - ciasteczka rozdrobnić na pył, masło rozpuścić, połączyć z herbatnikami, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku, dodać przyprawę korzenną i cynamon, wymieszać - tortownicę na dnie i bokach lub tylko na dnie wyłożyć papierem do pieczenia - masę ciasteczkową przełożyć
Smakołyki BerenikiBardzo bardzo słodkie ciasto a w zasadzie deser bo nic nie pieczemy , przepyszne , wystarczy kawałeczek aby zaspokoić chęć na słodkie :) Składniki : Spód - 400 g herbatników maślanych - 200 g masła ( min 82% ) Masa - 750 ml śmietany 30 % - 4 sztuki śmietan(...)cukru pudru (można więcej wg smaku ) dodatkowo - 4 dojrzałe banany - puszka masy kajmakowej - kilka kostek czekolady ( mleczna lub gorzka jak kto woli ) Sposób wykonania : Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem , najlepiej w blenderze ,masę ułożyć na formie 28 cm u mnie jest to szklana forma do tarty ale może być również inna np. silikonowa lub metalowa
Wypieki Reneśmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe 30 g mielonych migdałów 85 g roztopionego masła Masa serowa: 700 g sera twarogowego z wiaderka,może być kremowy President 150 g cukru 4 jajka 1 laska(...)zimnej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki cukru trzcinowego 30 g masła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli dodacie więcej masła masa po upieczeniu stanie
Ladylaura.wersji o niższej zawartość tłuszczu i cukru, bo jak by nie było rolada jest dosyć kaloryczna. Wy pamiętacie ten smakołyk? Składniki: Masa kakaowa: 150 g biszkoptów 250 g herbatników kakaowych 50 g cukru pudru 20 g kakao 4-5 łyżek spirytusu lub rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym Ale-raj 200 ml gorącej wody Nadzienie kokosowe(...)kokos do obsypania Przygotowanie: Nadzienie kokosowe: Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem wsypać kokos i wymieszać. Masa kakaowa: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić kawę i ostudzić. Herbatniki i biszkopty zmiksować w blenderze na proszek. Przełożyć do miski dodać cukier puder, kakao, spirytus, zimną kawę i zagnieść. Masę rozwałkować na macie silikonowej 30*40 cm. Całą powierzchnię
Ala piecze i gotujeświetną, naturalną ozdobą świątecznego stołu. Przypominam również o konkursie! Szczegóły tutaj 3/4 kostki margaryny 3/4 szkl wody 1 szkl cukru 3 szkl mleka w proszku 4 łyżki kakao 300g herbatników 50g płatków migdałów 100g rodzynków 4 łyżki rumu 200g całych migdałów W garnku zagotować wodę, dodać margarynę(...)cukier. Gotować, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Dodać mleko w proszku, kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do ciepłej masy wsypać rodzynki, płatki migdałów i drobno pokruszone herbatniki. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części i przełożyć na papier do pieczenia. Uformować mokrymi dłońmi 2 łezki a następnie zaczynając od węższej strony przyklejać migdały aby wyglądem przypominały szyszkę
Smakołyki Asipodałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. ok 22-24 cm wyłożyć ciasteczkami, wyrównać i uklepać. Odstawić do lodówki. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2l gorącej
Smakołyki Asimąki pszennej 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy około 20 szt czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować(...)kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada
Ala piecze i gotuje