podobnie jak orzechy- wprost uwielbiam :) Zrobiłam tylko jedną i szybko zniknęła, więc chyba smakowała nie tylko mi ;) Składniki: Na jedną roladę: 1 płat kwadratowego wafla Masa kakaowa: 1 paczka herbatników kakaowych (ok 150g) 2 łyżki kakao 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mleka Masa kokosowa: 125g margaryny (np. Kasia, Palma) 1/2 szklanki cukru pudru 100g wiórek kokosowych 1 szklanka(...)mleka Dodatkowo: ok 10 cukierków "Galaretka w czekoladzie" 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 śmietanki 30% 1 wafelek kokosowy typu Princessa Sposób przygotowania: 1. Masa kakaowa: Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy. Mleko gotujemy z cukrem oraz kakaem. Do ugotowanego dodać rozdrobnione ciastka i dobrze wymieszać. Posmarować cały płat wafla. 2. Masa kokosowa: Mleko zagotować z dodatkiem
Kuchnia w czekoladziełyżki cukru 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Masa śmietanowa 0,5 śmietany 30 % 3-4 3-4 łyżki cukru pudru 1 galaretka Dodatkowo herbatniki [ u mnie kakaowe] polewa lub inna dekoracja Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę(...)dodać do soku, dokładnie wymieszać. Gotować chwilę aż masa zgęstnieje, najlepiej cały czas mieszając.Masę przelać na wystudzony biszkopt z dziurkami -wlewając masę w dziurki. Na masę wyłożyć herbatniki. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzącej wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem , dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Wyłożyć na herbatniki.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieJest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki: Spód: 376 g herbatników i holenderskich z mleczną czekoladą Łakotki -2 opakowania 200 g miękkiego masła Ptasie mleczko: 6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego(...)galaretki (pomarańczową i białą) Mleko z puszki dzielimy na 5 równe porcje. Pierwszą porcję mleczka skondensowanego miksujemy aż zrobi się puszyste, dodajemy płynną tężejącą fioletową galaretkę. Delikatnie wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tak samo postępujemy z następnymi galaretkami pamiętając o zachowaniu kolejności. Na koniec dekorujemy kolorowymi posypkami
Podróż w kulinariajest o wiele lepsze od 3 Bita ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na Sylwestra i od tej pory często będzie gościć w moim domu. Zapraszam!!! Składniki: Spód: 300 g herbatników, 200 g masła ( dobrej jakości), Masa: 600 ml śmietany(...)ubijania), 3 łyżki cukru pudru, 3 fixy do śmietany, Dodatkowo: 3 banany, 1 puszka masy kajmakowej, kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej Wykonanie: Herbatniki kruszymy, mieszamy dokładnie z masłem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Gotowy spód przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Dokładnie dociskamy. Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy na herbatnikowy spód
Passion of Cookingpaczki herbatników 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu 4 łyżki dżemu (u nas śliwkowy) rodzynki wiórki kokosowe aromat rumowy (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski, dodawać po kolei resztę składników. Wyrobić na jednolitą masę (można dodać kilka kropel aromatu rumowego). Uformować małe kulki o średnicy około 3 cm , obtoczyć w wiórkach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka) 3/4 kostki margaryny* 1 szkl cukru 2 łyżki kakao 100 ml wody 250 g mleka w proszku 10-15 dag herbatników 10 dag orzeszków ziemnych solonych ewentualnie ulubione bakalie *zamiast margaryny można użyć masła, pamiętając, że jego standardowa kostka ma 200 g a nie 250 g więc będzie(...)ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie wymieszać. 4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę i odstawić do lodówki
Kto ugości moich gości?smakowite połączenie. Powiem Wam tylko tyle: koniecznie musicie go upiec. Serdecznie zapraszam i polecam. Sernik z solonymi orzeszkami Czas wykonania: 180 minut Składniki: Spód 200 g herbatników 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki kakao Masa serowa 700 g sera białego mielonego 250 g mascarpone 4 jajka 200 g śmietany 18% 130 g cukru pudru 1 budyń(...)szklanki orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli kuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta Wykonanie: Składniki spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na niego zmielone herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy. Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę
Kulinarne przygody Gatityszklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda i sok z cytryny 2 opakowania herbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Obie mąki wymieszać(...)puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę miętową, następnie herbatniki i pianę. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1h po tym czasie posypać startą czekoladą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąkokosowa: 750 ml mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250g masła, 4 łyżki cukru pudru, 100g wiórków kokosowych, 75 ml spirytusu, Dodatkowo: 25 szt herbatników, 1,5 tabliczki białej czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej(...)puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję. 3. Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiroku:) foremka 24x27 cm Składniki: 3/4 szklanki mleka, 350g masła, 300g mleka w proszku, 2 czubate łyżki cukru waniliowego, 400g herbatników, puszka masy krówkowej (400g) użyłam Helio, 100g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki mleka, 150g orzeszków ziemnych w miodzie. Wykonanie Zwykłe mleko zagotować z cukrem(...)Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę ciastek, rozsmarować połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem
Z miłości do słodkościmasła 85 g margaryny 400 g kajmaku o smaku orzechowym 1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo: 60 g herbatników Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy(...)powoli dolewamy nalewki uważając aby krem się nie zważył. Na koniec dodajemy połowę przygotowanego słonecznika, mieszamy. 4. Na upieczony przestudzony biszkopt kładziemy kolejne warstwy: dżem porzeczkowy, połowę kremu, herbatniki, drugą połowę kremu i na wierzch resztę słonecznika. Wstawiamy do lodówki Forma: Blacha o wymiarach ok. 25 x 25 cm. Kaloryczność: Kcal
Malowane smakiemmleka w proszku 26 % (najlepsze w niebieskiej torebce) 160 g masła 225 g cukru 125 ml mleka 100 g bakalii ( u mnie rodzynki, żurawina i orzechy nerkowce) 160 g herbatników typu petit beurre (u mnie maślane pełnoziarniste) 3 łyżki ciemnego kakao Podłużną foremkę keksówkę o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)się połączą i powstanie jednolita masa. Zdjąć z palnika. Wsypać bakalie. Dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać masę dużą łyżką by nie pozostały w niej żadne grudki. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i dodać do czekoladowej masy. Wymieszać. Przełożyć gotową masę do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony blok wyjąć z formy
maniapieczeniaDelecta 1 1/2 szklanki cukru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta 1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 200-250 g kakaowych herbatników 180-200 g masła Delecta Decorada maczek(...)smak owocowy tutti frutti kawałek margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy * ilość cukru zależy od słodkości użytego sera; mój był dość kwaskowaty Przygotowanie: Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy
Słodkie okruszkiJest mocno czekoladowy i orzechowy! Składniki: 2 kwadratowe lub okrągłe suche wafle 3 czekolady gorzkie (300 g) 2 czekolady mleczne (200 g) 100 g masła 200 g herbatników Petit (ok.40 sztuk) 200 ml mleka 200 g orzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Przekładamy je do miski(...)garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. ¾ masy mieszamy z pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami. Masę równomiernie rozprowadzamy na waflu, przykrywamy drugim waflem i delikatnie, ale dość zdecydowanie dociskamy. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch i rozprowadzamy po całym waflu
bistro mamaszklanka mleka kokosowego/migdałowego 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy Spód : herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g 1 łyżka oliwy lub sposobem domowym 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oliwy 2 -3 łyżki cukru kokosowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody Masa(...)następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy tortownicę. Wykładamy papierem. Następnie zajmujemy się spodem sernika. Na dnie układamy warstwę wegańskich herbatników, 100-150g lub płatki owsiane blenderujemy, dodajemy cukier, przyprawy, wodę i oliwę i układamy na dnie tortownicy. Wkładamy tortownicę do lodówki. Po ostygnięciu maku, mielimy go 3 razy. Podczas mielenia dodajemy cukier
Przepysznik - BLW i nie tylko