na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:130/229)

Sernik idealny 149

cukier waniliowy 100 g herbatników czekoladowych 2 łyżki roztopionego masła Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ºC.  Masło rozpuścić i ostudzić. Tortownicę ( 25 cm ) wyłożyć folią aluminiową.  Herbatniki przełożyć do lnianej ściereczki i drobno rozkruszyć. Dodać 2 łyżki masła, wymieszać. Przełożyć do tortownicy i lekko docisnąć, schłodzić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier

Atlas Smaków
Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami 435

łyżki proszku do pieczenia, Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%; 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem(...)rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. 4. Na wierzchu ciasta układam herbatniki. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta śmietankowo-czekoladowa z malinami (bez pieczenia) 180

roboty przy niej też jest niewiele a efekt jest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa)   30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych*  15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka(...)żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 30 dag czekolady mlecznej maliny lub inne owoce * ja po prostu powrzucałam wszystko co miałam ponapoczynane (jak to przy dziecku) - połowa to były herbatniki a reszta biszkopty, ciastka zbożowe i jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała

Kto ugości moich gości?
Kaszanka waflowa 235

zapasie wafle tortowe, a pomysł na fajne co nieco do kawy już macie:) Składniki: opakowanie kwadratowych wafli tortowych 250 g margaryny 3 łyżki kakao galaretka-kolor nieważny 100 g herbatników 1 szklanka cukru dowolne bakalie około 150-200 g (u mnie rodzynki, ale mogą być też posiekane orzechy, skórka pomarańczowa-co kto lubi) Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w szklance(...)wafle zmiękły i dały się rolować. Margarynę roztapiamy w rondelku, dodajemy szklankę cukru, mieszamy i pod koniec wsypujemy kakao, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy. Pozostałe wafle oraz herbatniki kruszymy, wrzucamy do miski dodajemy bakalie, mieszamy. Wlewamy margarynę z kakao, lekko stężałą galaretkę i dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na 2 miękkie wafle i dokładnie rozprowadzamy po całości

na moim stole...
Sernik miętowo-czekoladowy 196

wodnej, przez co sernik nie urósł i nie opadł, więc był idealnie płaski, gotowy na przyozdobienie. Polecam zwłaszcza do kawy w upalne dni.  Składniki: na spód: 200 g herbatników petit 100 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 500 g zmielonego sera białego 400 ml śmietany 30% 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)również barwnik, by kolor był bardziej intensywny) polewa: 50 ml śmietany 30% pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 kostki białej czekolady odrobina barwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce) Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Mieszamy. Spód musi mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę (u mnie średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy mąką. Tortownicę obwiązujemy

na moim stole...
Sernik na zimno z czarną porzeczką 315

Można najeść się samymi oczyma. Kolorowy, orzeźwiający, pyszny. I prosty oczywiście w wykonaniu. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, można dodać więcej cukru.  Składniki: na spód: 2,5 opakowania herbatników petit (250 g) 100 g masła masa serowa(...)sera mielonego 400 g jogurtu greckiego 250 g cukru 4 łyżki żelatyny 500 g czarnej porzeczki wierzch: czerwona galaretka 100 g czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze i połączyć z przestudzonym masłem.  Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć folią spożywczą, na dno wsypać masę herbatnikową i dokładnie wyrównać i lekko docisnąć. Wstawić

na moim stole...
Rabarbarowy sernik na zimno. 111

formę o średnicy 20 cm CIASTECZKOWY SPÓD: 100 g zmielonych w blenderze herbatników 40 g stopionego masła       Tortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód formy i grzbietem łyżki, równomiernie, dociskamy spód do dna formy, chłodzimy. MASA SEROWO-RABARBAROWA: 700 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g rabarbaru około

Rozpustne gotowanie
Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą 713

czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania ) 120 g masła Masa serowa: 750 g sera sernikowego(...)wiadereczka ) 200 g białej czekolady 2 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne ) 250-300 g malin Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować

kolorowotorcikowo
Ciasto porzeczkowe toffi 184

porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki(...)miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku   Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka

Jadło i czytadło
Ciasto Kubuś (bez pieczenia) 199

duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30% 1 galaretka brzoskwiniowa dodatkowo 1 galaretka brzoskwiniowa herbatniki Wykonanie: Z soku odlewamy szklankę w której rozpuszczamy budynie(...)cukrem. Rozrobione budynie wlać do gotującego soku i gotować jak tradycyjny  budyń. Schłodzić. Do wystudzonego budyniu dodawać miękkie masło i ucierać (mikserem)do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy herbatnikami, następnie wylewamy na nie masę  i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odkładamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną

magiczna kuchnia Kasi
Budyń warstwowy czekoladowo-waniliowy 125

Składniki: 1 budyń czekoladowy 1 budyń waniliowy 1 litr mleka 8 sztuk herbatników kolorowa posypka do ozdoby Wykonanie: Pierwszy ugotować budyń(...)czekoladowy według przepisu na opakowaniu .   Przelać do szklaneczek, wyrównać powierzchnię (zostawić 2 łyżki budyniu do ozdoby) . Następnie ugotować budyń waniliowy. Na warstwę czekoladową wyłożyć pokruszone herbatniki i zalać waniliowym budyniem. Wierzch ozdobić pozostałym budyniem i odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać ozdobną posypką

magiczna kuchnia Kasi
Trufle bananowe 138

Składniki: 2 banany 2 szklanki pokruszonych herbatników 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem na gładka masę. Herbatniki pokruszyć i połączyć z bananem. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki do zastygnięcia

magiczna kuchnia Kasi
Deser porzeczkowy z ksylitolem i kokosem ZDROWE ZĘBY 242

przygotowania: 2 godziny Składniki 2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści 5 łyżek cukru brzozowego łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN 15 listków mięty Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny) Herbatniki  150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł Przygotowanie: 1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją konfitur-fixu i ksylitolu (patrzymy na opakowanie ile dodać na konfiturę) gotujemy zalane wodą tylko(...)minut 2/ Gdy konsystencja będzie odpowiednia, ubijamy bitą śmietanę dodając przy końcu cukier brzozowy i wyskrobane łyżką kawałki oleju wyjętego z lodówki. Nakładamy bitą śmietanę i wbijamy herbatniki. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tort malinowy bez pieczenia 273

musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste :). Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciemny spód: 30 dag ciemnych herbatników 10 dag miękkiego masła 1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa

Apetyczna babeczka
Tarta z owocami 165

cukru pudru, 300 g herbatników, 100 g masła, 600 g owoców ( maliny, truskawki, jeżyny, borówki) 1 galaretka (cytrynowa, agrestowa lub kiwi) Wykonanie: Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. Herbatniki kruszymy i dokładnie mieszamy z masłem. Gotową masę przekładamy do formy na tartę o średnicy 26cm. Mocno dociskamy. Odstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła. Śmietanę ubijamy na małych obrotach

Passion of Cooking