schłodzi :) Składniki na 1 sporą keksówkę: 400 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego) 4 łyżki gorzkiego kakao 200 ml mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru 300-400 g herbatników ulubione bakalie-orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce Jeśli chodzi o bakalie(...)rodzaj oraz ilość żeleżą od Waszych upodobań. Ja najczęściej dodaję do bloku tylko suszone śliwki. Jeśli robię go na świeta, wtedy dodaję różne rodzaje orzechów i migdały, na bogato ;) Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w dużym naczyniu razem z mlekiem w proszku, kakao i bakaliami. W rondelku umieszczamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników
Zawsze głodna!Składniki: Na spód: - 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych ( 2x200(...)pół kostki masła Na nadzienie: - 125 g cukru - 250 ml śmietany 30 % - 3-4 małe dojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową
Kuchenne syntezybidi-theme-font:minor-bidi;} 1,5kg twarogu półtłustego 8 jajek 1 kostka masła / margaryny 2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 opakowania herbatników Petit Beurre 100g WYKONANIE: Ser, 1,5 szklanki cukru, masło i żółtka zmiksować na jednolitą(...)masę, Dodać mąkę i wymieszać, Ubić pianę z 8 białek, pod koniec ubijania dodać 0,5 szklanki cukru, Mieszając masę serową dodawać po łyżce ubitą pianę, Spód blaszki wyłożyć herbatnikami i wylać masę serową, Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C przez 60minut
Kuchnia Beatynasze studenckie stresy są już za nami.. Mamy teraz nieco więcej wolnego czasu i na pewno nadrobimy zaległosci w blogowaniu. Zapraszamy Was do przepisu: Składniki: 180g herbatników 80g rozpuszczonego masła 300g gorzkiej czekolady(...)300ml śmietanki 30% 2 jaja 3 łyżeczki syropu do kawy - amaretto Do posypania: szklanka płatków migdałów oraz 2 łyżki rumowego syropu kawowego lub 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Herbatniki kruszymy na drobno w malakserze, zagniatamy z rozpuszczonym schłodzonym masłem i wylepiamy spód formy tortowej (22cm) i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki
Symfonia Smaków150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki, stopione masło wlewamy do pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody
noteskulinarnyfigapodzielę się z wami innymi przepisami. Siba pochodzi z RPA dlatego nie mogę się doczekać afrykańskich akcentów w jej kuchni. Na razie zapraszam na pyszny deser 400 g herbatników 200 g masła(...)sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać do ciastek.Wymieszać i uformować spód na tortownicy o średnicy 28 cm. Ser zmiksować bardzo dokładnie na krem (użyłam Termomix'a) Dodać mleko
noteskulinarnyfigaunikam jak ognia ... Udało się! Przepis ten jest bez jajek a kuleczki rozpływają się w ustach :) Kuleczki Rafaello SKŁADNIKI: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 85 g herbatników 1 łyżka gęstej śmietany 80 g wiórków kokosowych migdały bądź płatki migdałowe PRZYGOTOWANIE: Miękkie masło ucieramy do białości, następnie(...)dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Kiedy całość połączy się dodajemy śmietanę, a następnie około 5 łyżek wiórków kokosowych - całość dokładnie miksujemy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Herbatniki kruszymy na drobniutko. Dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy placuszki na których układamy - płatki migdałowe bądź migdała i zawijamy formując kuleczki. Obtaczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami Składniki: 200g miękkiego masła 200g wiórków kokosowych 200g herbatników 1 szklanka cukru pudru 60g migdałów lub orzechów laskowych 2 całe jajka Wykonanie: Masło ucieramy mikserem. Dodajemy do niego cukier puder, dalej ucieramy. Dodajemy jajko, miksujemy(...)składniki się dobrze połączą.Wiórki kokosowe dodajemy do masy, mieszamy.- odkładamy pól szklanki na wierzch.Masę wstawiamy do lodówki,na min godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej pokruszone herbatniki . Formujemy kulki, w każdą w środek wkładamy migdał. Migdały wcześniej zalewamy wrzątkiem na 5 minut, aby dobrze zeszła z nich brązowa skórka.Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy
Z Majeczką w kuchniMogę Was tylko zapewnić, że w ustach siedziała wybornie! SERNICZKI Z TONKĄ I FIGAMI (bez pieczenia) 500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka łyżeczek galaretki z papierówek (jest słodka, więc użyłam jej zamiast cukru(...)można zastąpić cukrem pudrem dodając go do smaku) szczypta startego nasiona tonki (można zastąpić ekstraktem waniliowym, choć smak będzie już nieco inny) kilka świeżych fig kilka łyżek syropu klonowego Herbatniki pokruszyć lub zmielić. Połączyć z masłem i lekko zagnieść. Powstanie lekko sypka kruszonka. Ramekiny lub inne foremki na serniczki wyłożyć folią kuchenną. Na dno każdej foremki wysypać kilka
KUCHARNIAporcje: 0,5 kg węgierek mały, gęsty jogurt naturalny 4 łyżki cukru pudru pół paczki herbatników posypka czekoladowa lub 3 kostki czekolady(...)starcia ewentualnie pół szklanki mleka Śliwki blenderujemy cukrem. Dodajemy jogurt, ewentualnie mleko, blend ujemy. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby zupa się ochłodziła. Podajemy posypane czekolada i herbatnikami
Humanistka w kuchniduże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła S posób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie
Na słodko lub wytrawnieszkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem
Na słodko lub wytrawniegreckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny za pomocą blendera), 2/3 rozdrobnionych malin zużyć
Na słodko lub wytrawnie