podpatrzyłam u Żaków, ale nieco go zmodyfikowałam. Jak dla mnie sernik idealny:) Spód:200g herbatników, 100g masła lub margaryny, 30g gorzkiej czekolady.Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.Masa serowa:1kg półtłustego twarogu, 100g białej czekolady, 3 jajka,3 łyżki
Z miłości do słodkościnieco inaczej. Ciasto: 200 g maślanych herbatników, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła lub margaryny. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z margaryną stopić. Herbatniki pokruszyć za pomocą blendera na pył. Dokładnie wymieszać ze stopioną czekoladą. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o śr. 21 cm. Schłodzić. Nadzienie
Z miłości do słodkościtarcie, rogalikach czy po prostu wyjadając ze słoiczka. Pineapple curd: ananas (ok. 500g) 3 żółtka pół szklanki cukru połowa cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła Spód: 200g herbatników 1/4 szklanki kakao pół kostki masła Kruszonka: szklanka mąki pół kostki masła pół szklanki cukru 1/4 szklanki kakao Ananasa dostosowujemy do miski, obierając tego świeżego(...)zagotowujemy, cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia w stopniu przypominającym budyń, dodajemy masło i sok wyciśnięty z połówki cytryny i podgrzewamy jeszcze chwilę. Połamane herbatniki miksujemy z kakao i połową kostki rozpuszczonego masła. Po łyżce masy przekładamy do papilotek, delikatnie przyklepując, a następnie wykładamy lekko wystudzony krem ananasowy. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą
sama złodyczogóle ją pominąć, a sernik przygotować w odrobinę mniejszej tortownicy, żeby był wyższy. Mam nadzieję, że będzie wam smakować tak bardzo, jak mi :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl(...)wymiarach 24cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą (chyba, że nie obawiacie się wypływania masy - mi wypłynęła pomimo folii :)). Masło topimy razem z 1/2 tabliczki czekolady i miksujemy razem z herbatnikami na masę przypominającą mokry piasek. Wykładamy nią dno tortownicy, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia. 2. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 1 1/2 czekolady i herbatę
Tajskie smakitaką metalową po rozgrzaniu nie stwarza oporów. Sernik z sporą ilością czekolady, ale też wyczuwalne są biszkopty moczone w kawie Składniki 500g twarogu sernikowego z wiaderka kilka biszkoptów paczka herbatników 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady mlecznej 100 g białej czekolady 3 łyżki cukru kawa Przygotowanie 1.Rozpuszczamy(...)układamy pośrodku na białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy połowę masy serowej z żelatyną, mleczną czekoladą i przelewamy całość do keksówki. Na masę czekoladową układamy herbatniki. Sernik wsadzamy na 2h do lodówki. 3. Wyjmujemy sernik z lodówki. Gotujemy odrobinę wody w dużym garnku, gdy woda zacznie wrzeć keksówkę stawiamy na garnku, aby gorąca para rozgrzała
zjem to blog kulinarnygdyż tempo w jakim znikały ciasteczka ze stołu mogło się skończyć połamaniem zębów. Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 20 dag wiórek kokosowych 2 opakowania herbatników (2x85g) 5 dag orzechów laskowych Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały(...)czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić
ciastkarnia na kruchym spodziełyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa: puszka masy krówkowej lub kajmakowej 30 dag słonecznika 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła 15 dag cukru do dekoracji: paczka herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Orzechy kroimy drobno. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy pokrojone orzechy. Wszystkie suche składniki(...)dokładnie mieszamy. Biszkopt kroimy na pół. Na jedną część ciasta kładziemy 3/4 masy i przykrywany drugim biszkoptem które smarujemy pozostałą masą. Na wierzch ciasta możemy ułożyć herbatniki namoczone wcześniej w wódce. Na całości ciasta zrobiłam esy floresy z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej, oczywiście dekoracja według uznania, Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieFantastyczny sernik na lato. Jest delikatny, "piankowy", a kwaskowaty smak matchy idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml(...)łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wody 3 łyżki cukru pudru 1. Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy folią aluminiową. Masło topimy razem z 1/2 tabliczki czekolady i miksujemy razem z herbatnikami na masę przypominającą mokry piasek. Wykładamy nią dno tortownicy, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia. 2. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 1 1/2 czekolady i herbatę
My Culinary Artstężeją) Ilość porcji: ok. 12 Składniki: 1500g serka homogenizowanego 500g twarogu chudego 20 łyżeczek żelatyny (ok 60g) 180g cukru pudru Wrzątek Barwniki spożywcze Wafle lub herbatniki Waflem lub herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawimy by trochę ostygło. Do miski wkładamy 300g serka homogenizowanego, 100g
Kolizje Smakówschłodzeniu w lodówce ciasto będzie gotowe do krojenia. Smacznego. Rada. Zamiast markiz można też użyć innych ciastek, przykładowo 3 paczek herbatników. Sam użyłem markiz i dwóch paczek herbatników. The post Tarta z malinami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyorzeźwiający krem cytrynowy, który idealnie łączy smaki dwóch pór roku. Sernik: 500 g twarogu 3 jajka kubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem: 2 opakowania serka do smarowania cytryna 3 łyżki cukru pudru(...)Dynię odpestkowujemy, obieramy i kroimy na centymetrowe paski. Pieczemy przez 45 minut - godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu miksujemy na gładkie puree. Herbatniki kruszymy na mniejsze części i miksujemy z masłem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Twaróg, puree
sama złodyczminut można zrobić coś pysznego, jednak należy pamiętać aby dać mu trochę czasu na schłodzenie i będzie pysznie. Składniki: spód 2 szklanki migdałów 50 g masła 10 herbatników masa serowa(...)twarogu tłustego 100 g cukru galaretka malinowa galaretka kiwi pół szklanki wrzątku dodatki 3 łyżki dżemu truskawkowego 500 g jagód Przygotowanie: Migdały zblenduj razem z herbatnikami, dodaj masło i wymieszaj, aż powstanie gładka masa, ułóż nią spód tarty. W szklance wymieszaj obie galaretki z wrzątkiem ( jeżeli połączysz galaretkę kiwi z malinową powstanie ciemny kolor - fioletowy, dzięki
Niezły Młynekzaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych, łyżka cappuccino, 50g stopionego masła. Herbatniki zmielić w blenderze, dodać stopione masło i sypkie cappuccino. Masę wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa cappuccino: 40g mąki kukurydzianej, 2 żółtka
Z miłości do słodkościpaczki herbatników Masło, wodę, cukier i kakao rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy całkowicie ostygnie wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Można mieszać łyżką bądź mikserem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Blachę lub keksówkę smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy masę. Wkładamy do lodówki na noc, żeby dobrze stężało. Gotowe! :) Można dodać orzechy i w wersji
Olikowa kuchniaosób. Spód: 150 g herbatników Masa: 500 g sera twarogowego 250 g jagód 3 łyżki cukru pudru ( tutaj zależy od Twojego smaku) 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Herbatniki kruszymy i wsypujemy na dno do czterech szklanek. Żelatynę rozpuszczamy w 4 dużych łyżkach wrzątku, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jagody dobrze myjemy i miksujemy
Niezły Młynek