białą czekoladą! Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę! Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe słodkości. Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×20 ) SPÓD: * kruche, kakaowe herbatniki – 250 g * orzechy włoskie – 50 g * masło – 120 g * miód – 1 łyżka MASA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 500 g * cukier drobny(...)mleczne – 6 szt * rozbełtane jajko – 1 szt GÓRNA WARSTWA: * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 100 ml * biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy z orzechami, dodajemy bardzo miękkie masło oraz miód – wyrabiamy na gładką masę, wylepiamy foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy spód delikatnie smarujemy cieniutką warstwą rozbełtanego
Ostra na Słodkopołączenie! Tarta jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki! http://lusette.pl/ Ps. do jej wykonania zainspirowały mnie wafelki Lusette – jest pysznie ! SKŁADNIKI: ( forma do tarty ok. 20 cm ) SPÓD: * herbatniki – 100 g * wafelki Lusette mleczne – 2 szt * masło min. 82% – 50 g * miód wielokwiatowy – 2 łyżki MASA: * jogurt grecki – 300 g * śmietana 36% słodka(...)biała czekolada + czekolada mleczna – ok. 50 g * żelatyna – 2 łyżeczki BEZA WŁOSKA : * białko – 1 szt * drobny cukier – 0,5 szkl + 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Herbatniki miksujemy na „piasek” razem z wafelkami Lusette, dodajemy miękkie masło i miód, dokładnie wyrabiamy na zwartą gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy miodu ). Wylepiamy foremkę do tarty
Ostra na Słodkoprzepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 400 g śmietany kremówki (36%) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka żelatyny ciastka herbatniki cukier puder według własnego smaku (dałam 1/2 szklanki ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w dwóch szklankach wody i przestudzić. Galaretka powinna(...)być zimna, ale płynna. Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Dodać ser i zmiksować, a następnie miksując wlewać cienkim strumieniem galaretkę. Dno tortownicy o przekroju 24 cm wyłożyć herbatnikami. Wlać masę na ciastka. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. śnieżny puch
O kuchni z uczuciemobtoczenia w herbacie matcha która daje lekko gorzki posmak i oblać część polewą czekoladową i a potem obtoczyć w wiórkach. Mnie smakują obie wersje. Składniki: 25 dag korzennych herbatników ¼ szklanki mleka ¼ szklanki cukru ¼ kostki masła 2 łyżki ciemnego kakao 2 czubate łyżki gęstych powideł śliwkowych 2 łyżki dowolnych ulubionych bakalii- u mnie berberys, rodzynki, mielone orzechy włoskie(...)wałkiem lub tłuczkiem. W rondelku umieszczamy: mleko, masło, cukier i kakao, stawiamy na palniku i gotujemy 2-3 minuty, mieszamy, zdejmujemy z ognia, do przestudzonej masy wsypujemy pokruszone herbatniki, dodajemy powidła oraz bakalie, wlewamy rum, masę dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką masę , formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na tacy, wkładamy na 30 minut do lodówki
Wanilia i KardamonSkładniki: gruszki 8 sztuk, galaretka gruszkowa 2 opakowania, jogurt wiśniowy 900 gram, żelatyna 1 opakowanie/na 1 litr, herbatniki kakaowe 11 sztuk tani, prosty i pyszny deser = gruszki średniej wielkości przekroić na połowę a większe na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować z 3 minuty, podgotowane gruszki układać w formie silikonowej 25x25(...)stężenia żelatynę rozpuścić i rozmieszać w 100 ml gorącej wody, jogurty wlać do pojemnika, dodać żelatynę i dobrze wszystko wymieszać, przelać na zastygniętą galaretkę na masie jogurtowej poukładać kakaowe herbatniki lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę wyjąć z lodówki, delikatnie poodchylać-poruszać brzegi, formę nakryć talerzem i obrócić, zdjąć formę z deseru
W Mojej Kuchni Lubięsłodkiej śmietanki 30%, 250 ml mleka 3,2%, ½ laska wanilii, 1 łyżka cukru białego, 2 łyżeczki żelatyny (wg proporcji podanej na opakowaniu na 400 ml płynu), ponadto: 6 herbatników, 2 wafelki Lussette smak mleczny i nugatowy http://lusette.pl/ , owce mrożone: maliny, wiśnie, czarna porzeczka. Przygotowanie: Do przygotowania deserów potrzebne będą metalowe krążki, jeśli ich nie macie deser można(...)gładką masę. Masę pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godz., następnie miksujemy na krem, robotem z końcówkami do ubijania. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Krążki układamy na deseczce. Herbatniki rozkruszamy i wypełniamy nimi dno krążków. Następnie dodajemy połowę masy czekoladowej. Nugatowe wafelki Lusette kroimy w kostkę, wkładamy w masę czekoladową i przykrywamy je pozostałą częścią masy. Wierzch delikatnie
Moniki SmakołykiDesery przygotowałam na Walentynkowy wieczór, wyszły bardzo smaczne i wręcz się rozpływają w ustach. Składniki: 350 ml. śmietany 30% 300 gram twarogu mielonego 3 galaretki truskawkowe 2 opakowania herbatników 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 szklanki Sposób przygotowania: Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody(...)jedną część przelewamy na płaski talerz a pozostałą część przelewamy do miseczki. Pozostawiamy do zastygnięcia, z galaretki na płaskim talerzu wycinamy serduszka za pomocą foremki, pozostałą galaretkę rozdrabniamy widelcem. Herbatniki kruszymy na małe kawałki, wsypujemy na dno szklanek, do ścianek szklanki przyklejamy wycięte serduszka. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, ucierając dodajemy po łyżce
Bajeczna Kuchniaopakowania krakersów 1 duże opakowane herbatników 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie - Formę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nie wylać gorącą masę budyniową. Na całym kremie budyniowym ułożyć krakersy, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu masy budyniowej, na krakersy wyłożyć krem toffi, przykryć go także krakersami
Domowa cukiernia Ewyjogurtów greckich, z przepysznym dodatkiem zanurzonych w karmelu bananów, z czapą bitej śmietany i pyszną posypką kruszonych wafelków. Wspaniały! Wygląda przepysznie, smakuje obłędnie! składniki: spód: 200 g herbatników 120 g stopionego masła masa jogurtowa: 1200 ml jogurtu greckiego 8 jajek 1 szkl(...)cukru szczypta soli 3 budynie waniliowe ponadto: 1/2 puszki masy kajmakowej 4 banany 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 batonik Lusette Herbatniki zmiksować na pył, dodać stopione masło, masą przypominającą mokry piasek wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, wciąż
6nieboCiasto z herbatników, z owocami i pomarańczową galaretką. Pyszne ciasto bez pieczenia. Edyta Guhl. Pyszne ciasto z herbatników z galaretką pomarańczową i domowym kremem budyniowym nie należy do ciast pracochłonnych. Pomysł na ciasto znalazłam w Mikserze Kulinarnym na blogu: Przepisy Kulinarne ze zdjęciami, krem jest z przepisu na ciasto rafaello, a pod galaretką jest warstwa pokrojonych
dolcevitainmykitchendobrą jakością. Jeśli nie przepadacie za owocem granatu możecie go pominąć i dodać ulubiony owoc na przykład pokrojonego w kostkę ananasa. Spód ciasta jest kruchy zrobiony z herbatników. Składnik: 600 g tłustego białego sera 120 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietanki kremówki 250 g kruchych ciasteczek 40 g masła(...)podgrzewam ( śmietanka nie może się zagotować) dodaję żelatynę i energicznie mieszam, aż się rozpuści. Następnie studzę i wlewam powoli do masy. W garnuszku roztapiam masło i łącze z pokruszonymi herbatnikami. Dno tortownicy wykładam pokruszonymi ciasteczkami, wlewam masę i posypuję pestkami granatu. Sernik wkładam do lodówki na minimum 3 godziny
KukuleczkiSkładniki na spód: 100 g solonych, prażonych orzechów arachidowych 100 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych, np digestive) 75 g masła masa serowa: 600 g dobrze zmielonego twarogu 350 g masy kajmakowej 3 jaja 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do posypania: karmel/kajmak ( w ilości dowolnej(...)posiekane słone orzeszki Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 150 st. Przygotujcie tortownicę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem. Teraz spód: masło roztopcie. Słone orzeszki zmiksujcie razem z herbatnikami, dodajcie roztopione masło, wymieszajcie. Masą wyłóżcie spód tortownicy. Twaróg zmiksujcie z jajami, kajmakiem i mąką ziemniaczaną- nie miksujcie długo- napowietrzona masa pięknie urośnie podczas pieczenia, a potem spektakularnie opadnie
OliveandThymeSmaczny serniczek, który rozpływa się w ustach, idealny do porannej kawy i do popołudniowej herbatki. Składniki: Spód herbatnikowy: 20 dkg herbatników 10 dkg margaryny słoik wiśni smażonych(...)sera białego twarogowego 15 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 15 dkg margaryny 4 łyżki kaszy manny 4 jajka aromat cytrynowy 1. W garnku roztapiamy margarynę i studzimy, Herbatniki drobno rozdrabniamy, dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki. 2. Na herbatnikowy spód
Kuchnia u BietkiSernik ten robi się bardzo szybko, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie że błyskawicznie. Trzeba jednak trochę poczekać na rezultaty bo herbatniki muszą zmięknąć, inaczej są niesmaczne. Dziś Dzień Babci i fajnie byłoby poczęstować ciastem babcię, niestety(...)swoich babć już nie mam a sama babcią jeszcze nie jestem. Sernik zjem sobie do kawy w innym towarzystwie a wszystkim babciom zadowolenia z wnuków. Sernik gotowany na herbatnikach w 15 minut. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemleka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 200 gram herbatników kakaowych, 150 g rozpuszczonego masła, winogrona do przystrojenia. Wykonanie: Herbatniki kruszymy (ja w tym celu używam rozdrabniacza), dodajemy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24 cm). Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach
paapilotkaa