na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:95/229)

Kokosowo - kakaowe kuleczki herbatnikowe 138

kokosowe 1/3 szklanki cukru pudru   2,5 opakowania maślanych herbatników     Przygotowanie : Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Herbatniki kruszymy na drobny proszek i wsypujemy do maślanej masy. Szybko łączymy wszystkie składniki i formujemy z niej drobne kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i pozostawiamy w lodówce

ChilliJemy
Sernik czekoladowy na zimno babci Basi 149

kremówki 30 %, 100 gram czekolady gorzkiej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady mlecznej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady białej Wedel lub Goplana, 1/3 szkl. wody, 3 łyżeczki żelatyny. herbatniki .   Sposób przygotowania : Formę o wymiarach 8-9 cm /27 cm wyłożyć folią spożywczą . Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem . Twaróg(...)rozpuścić w kąpieli wodnej , lekko przestudzić , wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać . Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać . Wylać na warstwę z mlecznej czekolady. Na górze ułożyć herbatniki , przykryć folą spożywczą i włożyć na kilka godzin , a najlepiej na noc do lodówki Sernik jest pyszny ! Gorąco polecam i życzę smacznego

Pysznosci Babci Basi
Blok czekoladowy babci Basi 263

Polecam wszystkim SKŁADNIKI : 250 g masła, 250 g cukru kryształu, 40 g kakao Wedel, 100 g czekolady Wedel, 400 g mleka w proszku, 120 ml wody, 200 g pokruszonych herbatników, 100 g. orzechów (włoskie, nerkowce itp. , w moim przypadku były laskowe,) 50 g. rodzynek , ewentualnie olejek zapachowy , lub kilka kropli alkoholu, np Amaretto. Sposób przyrządzenia : Cukier połączyć z kakao(...)wodę i masło, zagotować w rondelku. Masę ostudzić do temp. ok. 45 st. C. Do ostudzonej masy dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia grudek. Dodać pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki ( ewentualnie zapach lub alkohol ) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Formę z masą odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka

Pysznosci Babci Basi
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 132

jest to deser idealny. Nic dodać, nic ująć, Malinowy ideał i tak zwane niebo w gębie gwarantowane.  Składniki : Na spód: 125 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 60 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru(...)Całość delikatnie mieszamy delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę 5. Po tym czasie ubijamy śmietanę na półsztywno i starannie łączymy ją z schłodzonym kremem malinowym.  6. Herbatniki kruszymy tłuczkiem lub mielimy na drobno w malakserze i łączymy z miękkim masłem. Konsystencja ma przypominać mokry piasek.  7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia

vaniliowoczekoladowa
Blok czekoladowy 184

uważam, że robi go najlepiej na świecie. Składniki: 1 opakowanie mleka w proszku 250 g masła, margaryny 4 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 3 paczki herbatników bakalie (rodzynki, orzechy) Sposób przygotowania: Do garnka wlewam wodę i wrzucam masło. Następnie dodaję cukier. Wszystkie składniki mieszam pozostawiając na ogniu do momentu połączenia się składników. Odstawiamy masę(...)innej misce łączymy ze sobą mleko w proszku i kakao. Tak połączone składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z masła. Na końcu dodajemy do tego pokruszone herbatniki (nie mogą być za mocno pokruszone) oraz bakalie. Całość ponownie ze sobą mieszamy. Masa powinna nam wyjść dosyć gęsta. Na końcu formę wykładam papierem do pieczenia i przelewam gotową masę. Chłodna masę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Deserki z kiwi i mascarpone 131

można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by pozbyć się wszystkich). Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką nakładamy krem. Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być porzeczki), wkładamy(...)herbatnika i chłodzimy w lodówce

Kolorowy Przepisownik
Karmelowa tarta z jagodami – bez pieczenia 160

przepisami znaleźliśmy przepis na tartę bez pieczenia, ale w kuchni nie może być dwóch identycznych dań, dlatego przygotowaliśmy ją zmieniając odrobinę składniki. Przepis na karmelową tartę z jagodami Herbatniki kruszymy na drobne kawałki i mieszamy w wiórkami kokosowymi. Następnie łączymy z roztopionym w rondelku masłem i wykładamy tak przygotowaną masą formę do tarty. Wstawiamy do lodówki(...)żelatyny proponuję najpierw ją zahartować, czyli do kubka z żelatyną dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dopiero dodajemy do naszej masy. Całość mieszamy i przelewamy na nasz spód z herbatników. Umyte i przeprane jagody układamy na wierzchu i odstawiamy całość aby odrobinę stężało. Następnie wstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki. Post Karmelowa tarta z jagodami – bez pieczenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrójnie czekoladowy sernik na zimno 241

odpowiedni rodzaj czekolady. W ten sposób otrzymujemy potrójnie czekoladowy serniczek na zimno. Polecam!      Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 18-20 cm)   Spód: 130 g herbatników kakaowych 70 g masła, stopionego   Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 200 g śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady(...)gorzkiej 1 łyżka kakao 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 4 łyżeczki żelatyny+ 8 łyżek zimnej wody   Dodatkowo: kakao do oprószenia     Przygotowanie:   Spód: Herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze stopionym, jeszcze ciepłym masełkiem. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm, uprzednio wyłożonej

Nastoletnie Wypiekanie
Poziomkowa pianka sernikowa 184

masa: 250g twarogu (trzykrotnie mielonego) 300 ml śmietanki 30% (3-4 łyżki zostawiamy do polewy) 1 galaretka poziomkowa 250 ml wody 2-3 łyżki cukru spód: 80g herbatników 1 łyżka masła(...)płaska łyżka kakao 1 łyżeczka cukru pudru wierzch: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia, Herbatniki miksujemy, łączymy z kakao, cukrem pudrem i stopionym masłem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wykładamy na dno tortownicy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Twaróg miksujemy z cukrem

DefinicjaSmaku
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 223

piekarnik, nie otwieramy go i w środku pozostawiamy bezę do ostygnięcia (ok. 1 godzina).  Składniki na budyń herbatnikowy: - 500ml mleka - 70g herbatników - 20g mąki ziemniaczanej - 10g cukru/ksylitolu Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na mąkę. Następnie przesypujemy je do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę oraz cukier i gotujemy ok. 7-8 minut ciągle mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki

Be Fit Be Strong
Sernik gotowany na herbatnikach 1519

tradycyjnego pieczonego sernika. Przygotowany na herbatnikach, bez pieczenia zajmie Wam niewiele czasu. Smakuje wyśmienicie. Polecam na deser do popołudniowej kawki Post Sernik gotowany na herbatnikach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Rabarbarowo- truskawkowa pianka z bezami na biszkopcie 157

szkl wrzątku 100 g truskawek 3 łodygi rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: ok. 150 g herbatników małe beziki do dekoracji (ok. 30 sztuk)     Przygotowanie:   Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą(...)cukrem i nałożyć na niego rabarbarowo-truskawkową piankę, która powinna szybko tężeć, zostawiając kilka łyżek na bok. Dobrze rozprowadzić piankę po całej powierzchni biszkoptu. Na piance ułożyć warstwę herbatników, a je przykryć resztą pianki. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować bezami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Prince Polo 529

łyżki cukru 3 łyżki mleka   Dodatkowo: ok. 25 sztuk herbatników (ok. 140 g)    Przygotowanie:   Beza: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać do piany- już nie miksować, a jedynie wymieszać szpatułką!  Masę przelać do blaszki(...)Dobrze wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.   Na kakaowy biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a'la Prince Polo :)   Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe mini serniczki z wiśniami 181

mlecznej czekolady spód 150g herbatników 1 łyżka kakao 50g topionego masła 1 łyżka cukru lub ksylitolu dodatkowo 1/2 słoika domowej konfitury wiśniowej lub frużeliny wiśniowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy do konsystencji piasku. Łączymy z kakao, cukrem i topionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ser, jaja, cukier, kakao oraz ekstrakt waniliowy łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy posiekaną

DefinicjaSmaku
Sernik z brzoskwiniami 146

szklanki cukru ( szklanka 250 ml) - 2 duże łyżki kaszy manny - 1 budyń waniliowy - duża puszka brzoskwiń - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 300 g herbatników maślanych na spód ciasta Sposób wykonania : Odsączyć brzoskwinie z soku i pokroić ,blaszkę ( 36cm x 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatnikowy spód. Blaszka może być większa bo też już robiłam(...)Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łączymy pianę z masą serową , ja robię to ręką żeby było delikatniej i nie uciekło powietrze z masy . Masę wykładamy na herbatniki a na wierzch układamy brzoskwinie . Można też wyłożyć połowę masy potem brzoskwinie i na wierzch masę serową ale wtedy nie widać brzoskwiń i ciasto nie jest takie efektowne. Wstawiamy

Wypieki Rene