masła3 budynie waniliowe z cukremWARSTWA ŚMIETANOWA:0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego+ galaretka cytrynowaWYKONANIE:Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło(...)Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia.Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać
Serce zamknięte w formie pysznościmaślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki:Spód:240 g herbatników maślanych100 g masłaMasa:400 g borówek amerykańskich700 g twarogu półtłustego (mielonego)400 ml śmietany kremówki3/4 szklanki cukru pudru1/2 szklanki mleka1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)3 łyżki żelatyny3 łyżki(...)soku z cytrynyPrzygotowanie:Spód:Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.Masa:Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić
Oryginalny smakmakiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki.Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją
Poezja smakuGalaretki rozpuszczamy w 750 ml wody ( 3 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno formy wykładamy herbatnikami. W garnku umieszczamy mleko z cukrami i masłem. Należy to zagotować. Do gorącego dodajemy szklankę kaszy manny i znów zagotować i tak około minuty lub dwóch trzymamy(...)ogniu, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy. W jeszcze ciepłą kaszę trzeba powciskać truskawki które nam zostały, i zalewamy to przestudzonym musem truskawkowym. Kiedy wystygnie zalać tężejącą galaretką. Smacznego :-). * ja robiłam to ciasto na gorąco, nie czekałam i truskawki co do jednej wypłynęły mi na wierzch galaretki
Malinowe Pocałunkimasła, 16 herbatników. W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem cappuccino
Z miłości do słodkościwszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej.Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26 Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę(...)przez około 35 min. Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Herbatniki
Anioły w kuchnizawsze możesz pominąć;)Składniki; 50 dkg truskawek, 50 dkg oczyszczonego ,obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki naturalnego jogurtu, 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych /wg. mnie można pominąć i ja tak zrobiłam/, Wykonanie;Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach wody. Rabarbar zasypujemy cukrem zalewamy 1/2 szklani wody i rozgotowujemy(...)Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Studzimy. Po tym czasie miksujemy i dodajemy jogurt. Mieszamy. Mrozimy w zamrażalce co 15 minut mieszając. Jeżeli robicie torcik z opcja z herbatnikami to wykładacie dno tortownicy pokruszonymi herbatnikami. Na tej warstwie rozsmarowujemy masę z zamrażalnika. Przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godz. Podajemy z truskawkami:) smacznego... Źródło
Anioły w kuchniszklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna 2 łyżki cukier lub aromat waniliowy 1 torebka / kilka kropli cukier 2 łyżki woda 2 szklanki truskawki około 1/2 kg herbatniki do wyłożenia tortownicy (niekoniecznie)Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka o grubym dnie i uprażyć, aż lekko się przyrumieni i zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat. Przepłukać kilkakrotnie wrzącą wodą. Dolać(...)masy rodzynki lub owoce (np. borówki, truskawki). Jeśli dodajemy świeże owoce, to po wymieszaniu trzeba spróbować czy masa nie jest zbyt kwaśna i ewentualnie dosypać cukru pudru. Jeśli mamy herbatniki, można wyłożyć nimi dno tortownicy. Ja robiłam bez ciastkowego spodu, bo akurat nie miałam bezglutenowych ciasteczek ale chyba wygodniej nakładałoby się gdyby użyć herbatników. Masę przełożyć do tortownicy
głodny alergikposiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl) 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo herbatniki Przygotowanie:Beza:W misce wymieszać orzechy, kokos i pokrojone wafelki. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Wsypać mieszankę bakaliową(...)końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujełyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 500 ml śmietany kremówki żółta galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek.2. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami(...)obiema mąkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować masę budyniową przez 2-3 minuty, a następnie zmiksować, aby masa była gładka. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwa ciastek. Całą foremkę owinąć folią spożywczą i na kilka godzin wstawić do lodówki, aby ciasta zupełnie zmiękły.3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka
Apetyczna babeczkaodmienionym wydaniu, bo zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów. Składniki: 30 dag podkarpackiego miodu spadziowego 20 dag herbatników 50 dag mleka w proszku(...)masła 5 łyżek kakao 15 dag orzechów laskowych 200 ml wody Wykonanie: 1. Roztapiamy masło z miodem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. Rozdrabniamy herbatniki i przygotowujemy orzechy. 2. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy herbatniki i orzechy w całości, delikatnie mieszamy masę łyżką. 3. Przygotowujemy
Apetyczna babeczkaSkładniki: 100 g miękkiego masła, 2/3 szklanki cukru pudru, 100 g herbatników, 2 łyżki kakao, 3 łyżki rumu, 2 łyżki(...)posiekanych migdałów (u mnie słupki migdałów), do obtoczenia - kakao Przygotowanie: Do miski wkładamy miękkie masło, cukier puder i kakao. Mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie zagniatamy masę. Herbatniki wkładamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem lub młotkiem. Pokruszone herbatniki dodajemy do masy. Następnie dodajemy migdały oraz rum. Jeśli mieliśmy bardzo miękkie masło, możemy masę troszkę schłodzić
Aga w kuchnitwarogu sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 3 jajka 150 g masła szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego opakowanie dowolnych herbatników sól Przygotowanie: Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy 50 g roztopionego masła, zagniatamy. Powstałą kruszonką wykładamy tortownicę. Odstawiamy do lodówki na 20 min. Jajka ubijamy z cukrem i pozostałym roztopionym masłem, dodajemy cukier(...)wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min. Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukasza100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie: Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min. Mleko(...)mieszamy i wracamy do garnka. Gotujemy przez ok. 5-6 min. Do ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła. Ostudzamy. Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką. Smacznego
Kuchnia Łukaszaukladamy herbatniki ... a na nich delikatnie rozsmarowywujemy mase krowkowa Na masie krowkowej ukladamy warstwe krakersow a na krakersach rozsmarowywujemy mase budyniowa Na mase dajemy tym razem herbatniki Odstawiamy do lodowki gdyz bedziemy ubijac smietane na sztywno z dodatkiem dwoch fiksow do smietany ( nie musimy dodawac cukru do bitej smietany gdyz 3 BIT jest wystarczajaco slodki(...)przez budyn oraz mase krowkowa) Gotowa bita smietane nakladam na herbatniki i rozsmarowywuje dokladnie Wkladam do lodowki i zabieram sie za miksowanie-blenderowanie czekolady , ktora to posypie bita smietane po wierzchu... I tak gotowy 3 BIT wkladam do lodowki. Najlepiej zeby sobie "lezakowal" w lodowce na najwyzszym poziomie ( nic na niego wtedy nie spadnie i nie bedzie nas kusilo
Z Kuchni Do Kuchni