Ciasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu idealne na każdą okazję , jedyny minus trzeba poczekać minimum 3 h zanim będzie gotowe :)***Sernik marmurkowy***spód: 20 herbatników 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki) 8 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżki mleka masa: 500 g waniliowego serka śmietankowego • 120 g cukru(...)dałam 100 g) • 390 g jogurtu naturalnego • 250 g śmietanki kremowej • 20 g żelatyny • 50 ml wrzątku • 100 g stopionej białej czekolady • 100 g stopionej gorzkiej czekolady 1. Spód : Herbatniki pokruszyć ( mogą być większe i mniejsze kawałki ) , czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zmieszać z herbatnikami . Ciasno ubić na foremce tortowej 21 cm i włożyć do lodówki
ciemna strona patelnizrobiłam pyszny deserek z owoców z dodatkiem czekoladowej bitej śmietany który w upalne dni najlepiej smakuje po schłodzeniu. Składniki: 200 ml kremówki 30% 100 g białej czekolady 100 g herbatników owsianych musli kokosowe z crunchy czekoladowymi borówki amerykańskie maliny Przygotowanie: Kremówkę wlać(...)garnka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia się czekolady. Nie zagotować. Ostudzić i zimne włożyć na całą noc do lodówki. Herbatniki pokruszyć. Owoce umyć i osuszyć.Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Na dno szklanki wsypać dwie łyżki herbatników, nałożyć warstwę bitej śmietany, ułożyć borówki, kolejną warstwę bitej śmietany
Ala piecze i gotujecałości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało tego opanować
Emcia PichciSkładniki na spód:200 g herbatników maślanych150 g masłaSkładniki na sernik:1 kg sera twarogowego mielonego(...)jajek1 szklanka cukru1/2 szklanki śmietanki 30%5 łyżek mąki pszennej2 łyżki cukru waniliowego domowej robotyPolewa toffi:200 g krówek mlecznych kruchych1 łyżka masła4 łyżki mlekaPrzepis na spód:Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach
Emcia Pichciowsianych i 1 herbatników Petit) 200 g masła Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 żółtka sok z 4 cytryn + skórka( ja dodałam z dwóch) Herbatniki rozdrabniamy do postaci piasku. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Wszystko wykładamy do formy i ugniatamy. Pieczemy 10 min w 170st. Żółtka musimy roztrzepać widelcem, dodajemy mleko
Olikowa kuchniaBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy(...)łyżki miodu - orzechy W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy gotujemy 4 minuty. Na spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wykładamy 1/2 puszki kajmaku, przykrywamy andrutami, na to rozprowadzamy pozostały kajmak. Przykrywamy biszkoptami, które polewamy gorącym
SMYKWKUCHNIłyżeczek)6 łyżek wody1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie:- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia- herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód- spód schłodzić(...)jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować- 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie- identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany
Smakołyki Berenikiwiaderku "Mój Ulubiony" - Wieluń 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 300 ml kremówki 30% 100 ml mleka 3 łyżki żelatyny maliny 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Masa serowa: twaróg przełożyć do misy(...)sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatyną namoczyć, podgrzać i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników ułożyć na całej powierzchni maliny, wylać resztę masy serowej i wyrównać powierzchnię. Na górze ułożyć maliny i włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotować
Ala piecze i gotujeodrobinkę go zmodyfikowałam - ale tylko odrobinkę i... wyszło: niebo w gębie. Przepis: na spód potrzebne będą: 200g herbatników petit beurre; 100g roztopionego masła; 6 kostek białej czekolady; Herbatniki rozdrabniamy blenderem; czekoladę "kruszymy" lub trzemy na tarce i dodajemy do herbatników. Podobnie robimy z roztopionym masłem - dokładnie mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem lub folią wykładamy powstałą masę
MiksturownikDeser z kaszy manny.Składniki:1 l. mleka;1 szkl. cukru;3 łyżki kakao;1 szkl. kaszy manny;200 g masła;duże opakowanie herbatników;garść orzechów, rodzynki, migdały.Szklankę mleka mieszamy z kaszą manną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, kakao i masłem. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuję(...)dodajemy kaszę mannę z mlekiem i szybko mieszamy. Gotujemy około 3 - 4 minuty, aż całość zgęstnieje. Orzechy siekamy i razem z pozostałymi dodatkami mieszamy z masą. Na blasze układamy herbatniki i wylewamy na nie gorącą masę. Przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Pozostawiamy do ostygnięcia a później wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Można podawać z sosem owocowym.Smacznego
Miksturownikdzisiaj pyszny deserek, który może zastąpić niejeden suplement :) "Bombka" witaminowa z odrobiną słodyczy! Składniki (5 porcji): - 1 awokado - 1 limonka - 2 pomarańcze - 3 jabłka - paczka pokruszonych herbatników - 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego - kilka łyżeczek konfitury truskawkowej (lub dowolnej innej w czerwonym kolorze) Przygotowanie: 1. Awokado, pomarańcze i jabłka obieramy ze skórki. Pomarańczę należy dokładnie(...)obrać z całej białej części skórki. Z limonki wyciskamy sok. Dokładnie miksujemy te składniki blenderem, aż powstanie jednolity mus. 2. W przezroczystych szklankach układamy warstwy: serek, konfitura, mus, herbatniki itd. Ja niestety miałam troszkę za mało konfitury truskawkowej i nie wystarczyło na jeszcze jedną warstwę, ale kolejność zasadniczo dowolna ;) 3. Wierzch posypujemy odrobiną herbatników, posiekanymi orzechami
Kraina Tysiąca Smakówktóry mimo tylko kilku składników prezentuje się całkiem ładnie. Składniki /4 porcje/: 150 g gorzkiej czekolady 375 ml śmietanki 30% 1 szklanka jagód (mogą być mrożone) 2 małe opakowania herbatników kilka listków mięty Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli(...)wodnej i odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić na sztywno śmietankę. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ją ze śmietanką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Herbatniki rozkruszyć w misie blendera. Listki mięty opłukać i posiekać. W pucharkach układać warstwami: rozkruszone herbatniki, mus, jagody i miętę, aż do wyczerpania składników. Ozdobić miętą i wstawić
Pasja Smakułyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra 250 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie: Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć . Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier(...)cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki.Czarną porzeczkę razem z cukrem(200 g) zmiksować blenderem na mus.Dodać do reszty masy serowej i wylać na białą masę serową.Włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc.Przed podaniem
Ala piecze i gotujemaliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce(...)masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć
Ala piecze i gotujeKamis 100 ml kremówki 1 opakowanie sernix 200 g marchewki 200 ml wody 4 łyżki cukru 0,5 białka 3/4 szk cukru marcepan i barwniki na dekorację Przygotowanie: Herbatniki zmiksować na proszek dodać letnią rozpuszczoną margarynę. Zagnieść i wyłożyć na dno tortownicy. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagotować wodę z cukrem dodać marchewkę i smażyć(...)Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości. Dodać twaróg, sernix, kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać na herbatniki połowę masy serowej , wyłożyć marchewkę na okrąg i wylać resztę masy serowej. Górę wyrównać. Tortownicę od spód owinąć dwoma warstwami foli aluminiowej. Na blachę położyć tortownicę nalać wody. Włożyć
Ala piecze i gotuje