Cake from the pan. Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki: 200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami(...)małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry. Na patelni roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który nadaje kunafie tego
Kulinarny karnet ChristopheraTarta na cieście francuskim z ricottą, kurczakiem i pomidorami. Składniki Ciasto francuskie ok. 250-275g Jajka 2 duże Ser Ricotta 500g Cebula dymka 2 cebulki + 3-4 duże łodygi szczypiorku z tych cebulek Piersi z kurczaka 2 pojedyncze sztuki (ok. 300g) Przyprawa do kurczaka Gyros Oliwa z oliwek Parmezan 55g Pomidory 1-2 sztuki Pieprz czarny(...)post Tarta na cieście francuskim z ricottą i kurczakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKlasyka wśród ciast! Będąc w temacie jabłek prażonych (przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu(...)cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g
Grunt to przepis!Pleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic spleśniało. Nazwę swą ciasto zawdzięcza zapieczonej pianie, która w przekroju wygląda jak biała pleśń. Znany jest również pod nazwą „skubaniec”. Być może z tego powodu, że drobna kruszona na wierzchu ciasta jest(...)idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki
Jacob TastesByłam przekonana, że czas jagód się skończył. Tymczasem w lesie krzaczki jagód ozdobione były pięknymi, dużymi fioletowymi koralikami :) trafiły do buź i do ciasta. Zapraszam Was dzisiaj na biszkopt z jagodami. Za tego typu ciastami nie przepadam ale to było wyjątkowo smaczne. Upieczone wieczorem nie dotrwało do rana.Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.Ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam takie słodkie połączenia. Wpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe, mocno pachnące i pełne smaku. POLECAM!!!Ciasto orzechowo karmelowe kruchy spód:250 g mąki pszennejszczypta soli70 g cukru 170 g zimnego masła1 łyżka bardzo zimnej wody, u mnie śmietanynałożenie
Dzieje kuchennej WiewiórySzarlotka z Masą Budyniową to smakowita alternatywa dla tradycyjnego ciasta z jabłkami. Aromatyczne, smażone jabłka idealnie komponują się z delikatną masą budyniową tworząc przepyszne ciasto.Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej150 g masła (schłodzonego)1/2 szklanki cukru3 żółtkałyżka śmietany3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:ok. 1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonucukierMasa Budyniowa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3(...)kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę
Słodka Stronapiękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ?? Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto(...)około 45 minut Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto: 4,5 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru3 jajka3 -4 łyżki śmietany1 margaryna50 gram smalcumały proszek do pieczeniacukier waniliowyMąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanka mąki- szklanka wody- pół szklanki wiórków kokosowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia- olej do smażenia - cukier puder do posypania Wykonanie naszych bananków jest nad wyraz proste - wystarczy zrobić ciasto, mieszając w misce wodę, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe... ...i pokroić banana w takie trochę grubsze plasterki, najlepiej nieco pod ukosem. Radzę nie kroić wszystkich(...)smażenie jest dość czasochłonne i kawałki owoców mogłyby zacząć ciemnieć. Teraz rozgrzewamy na patelni olej, powinno być go dość dużo. Bierzemy wykałaczkę i zanurzamy po kolei każdy plasterek w cieście, po czym wrzucamy go na patelnię. Smażymy do momentu, w którym ciasto stanie się brązowe, następnie przekładamy na papier, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, przekładamy na talerz, posypujemy cukrem
Kulinarne zapędy KokosaSzukacie zdrowego pomysłu na drugie śniadanie? Tadammm ;-) Przepyszne ciasto jaglane z dużą ilością świeżych żurawin, rozgrzewających przypraw i polskich= najlepszych malinówek! Super pomysł na drugie śniadanie, możecie zapakować w lunchbox i wsiąść ze sobą do pracy czy szkoły, bądź też podać domownikom z filiżanką gorącego kakao czy też kawy! Smacznie, zdrowo i pięknie! DZIEŃ DOBRY! SKŁADNIKI: - 2 szklanki suchej kaszy(...)masę z żółtek i jogurt grecki - białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach - wymieszaj wszystkie składniki, masa będzie rzadka i taka ma być kasza napęcznienie i zwiąże ciasto w piekarniku - blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę - piecz 45-50 minut na złoty kolor SMACZNEGO! Przepis bierze udział w akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję
SMYKWKUCHNIPyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą(...)pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2 min z każdej strony do złotego koloru. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszałyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy(...)pianę. Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego
prawdziwe jedzenieprzepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli(...)Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich
bastalenaserniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie nie może zabraknąć słodkiego wina Monte Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Włożyć do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec
https:KKuchniaMniaminternetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste do zrobienia, świetnie się z nim pracowało, a samej roboty wbrew pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki(...)wyrobiłam hakiem miksera na gładkie i elastyczne ciasto, a w czasie gdy ono rosło, wypestkowałam śliwki i wymieszałam twarożek ze śmietanką i cukrem. Samo rozwałkowywanie ciasta, a następnie jego zwijanie to świetna zabawa, chwilę później ciasto siedzi już w piecu
Słodko-Słony Świat Ilony