na ciasta - 2000 przepisów (strona:2/134)

Ciasto cygan 3233

wiem skąd taka nazwa i z czym się kojarzyło to ciasto Siostrze Anastazji. W sumie nazwa i łatwa do zapamiętania. Ale też po spróbowaniu tego smakołyku smak na długo pozostanie w naszej pamięci.  Warto to sobie rozłożyć na dwa dni. Ja wieczorem upiekłam ciasto makowo orzechowe a na drugi dzień zajęłam się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe(...)zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu.Składniki:Ciasto150 g masła250 g cukru pudru6 żółtek100 g płynnego miodu200 g zmielonego maku( w oryginale 300g)100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek)50 g kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki maki ziemniaczanejKrem budyniowy 0,5 l mleka3 łyżki cukru2 łyżki cukru wanilinowego3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Amerykańskie ciasto dyniowe 146

Sezon dyniowy trwa… Amerykańskie ciasto dyniowe… Składniki:  Ciasto: 300 g mąki 2 łyżki cukru ¼ łyżeczki soli  113 g masła – pokrojonego w kosteczkę1 żółtko z dużego jajka 1,5-2 łyżki zimnej wody Wymieszać mąkę, cukier i sól, dodać masło i zagniatać aż składniki utworzą drobne grudki. Wmiseczce połączyć żółtko z 1,5 łyżką wody, wlać do ciasta(...)zagniatać, aż stanie się gładkie. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez ok. 1h w lodówce Nadzienie: 336 g puree z dyni ¾ kubka cukru (ok. 150 g) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki startej gałki muszkatowej szczypta sproszkowanych goździków ¼ łyżeczki soli 3 duże

Anioły w kuchni
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 481

ciastem Ameryki nie odkryłam, ponieważ od lat krąży na blogach kulinarnych:) Ale jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować. Ja przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek(...)budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2,5 szklanki mąki pszennej250 g zimnego masła5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA PIANKĘ:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasto ze śliwkami 225

Sezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i cytrynowa pianką więc nadszedł czas na najzwyklejsze kruche z pysznymi owocami. Kruche ciasto połączone z winnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha.  Czas pieczenia(...)Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Ciasto:3,5 szkl mąki2 jajka3 żółtka200g margaryny 1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenieszczypta soliDodatkowo:2 łyżki kaszy manny do posypania plackaok 700g śliwek węgierekpłatki migdałówWykonanie:Składniki na ciasto  zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%.Schłodzić w lodówce

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 204

wpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe.   Zrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny   Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże(...)masło, muszą mieć temperaturę pokojową . Natomiast mleko potrzebne do rozczynu z drożdżami trzeba podgrzać do temperatury 37 °C. Zasada Nr 2: Mąka , którą użyjemy ma wpływ na ciasto nie mniej niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych

Kuchnia u Krysi
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 202

Już chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło.  Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko  Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła  400g mąki  szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu

Mia Cucina Sofieta
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 319

pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami(...)cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie  z zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką 249

Pojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne .Czas pieczenia:  około 45 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy(...)cmNa ciasto:2,5 szkl. mąki pszennej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkl. cukru1 margaryna (250 g )5 żółtek2 łyżki gęstej śmietany Na piankę:5 białekszczypta soli1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki soku z cytryny0,5 szkl. cukruOwoce:Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)Płatki migdałówWykonanie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ciasto filo z truskawkami i jabłkiem prażonym... 169

Składniki: ciasto filo 1 opakowanie, woda 1/2 szklanki, mleko 3,2% 2 łyżki, truskawki 30 dag, jabłka prażone 250 ml/słoik, cukier puder - ile potrzeba płat ciasta filo posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z mlekiem i na ten posmarowany układać nowy płat i posmarować - i tak wszystkie płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, najlepiej kłaść na czystym ręczniku kuchennym, będzie(...)łatwiej się zwijać w roladę na wierzchu ciasta rozsmarować prażone jabłka i poukładać truskawki zwinąć dość ciasno ciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe z kokosem 352

czas temu otrzymałam do testowania olej kokosowy od portalu Uroda i zdrowie. Produkt ten bardzo mnie zaciekawił, ponieważ do tej pory nie miałam okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka,  szklanka cukru(...)kakao i cukrem. Przestudzić.Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki:  2 białka,  150g cukru,  200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec

Z miłości do słodkości
Najlepsze Ciasto Świata 70625

Najlepsze Ciasto Świata - sama nazwa powoduje, że większość z nas chętnie sięgnęłaby po jego kawałek. Ja także zwabiona znalezionym przepisem na wypiek o mianie najlepszego ciasta, stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. I chodź sama może nie połakomiłabym się o to stwierdzenie - muszę przyznać, że ciasto jest wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące(...)myśl brownies. Natomiast góra ciasta  puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć.Najlepsze Ciasto Świata - Składniki:Spód:6 białek160 g cukru pudru180 g migdałów (zmielonych)40 g kakao100 g gorzkiej czekoladyMus:6 żółtek700 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)100 g masła250 g białej czekoladyok

Słodka Strona
Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami i kakao 202

Pyszne wilgotne ciasto z kakao i śliwkami  , które powstało na bazie tego ciasta. Długo zachowuje świeżość, co jest dla mnie wielką zaletą.Czas pieczenia:  50 min - 60 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki 4 żółtka3/4 szklanki(...)margarynę i cały czas miksujemy do połączenia składników. Wlewamy pół szklanki mleka, miksujemy, dosypujemy suche składniki ( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy większą część ciasta białego a resztę mieszamy z kakao i wykładamy na ciasto białe. Posypujemy delikatnie mąką i układamy śliwki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka na kruchym cieście. 173

Szarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. Obecnie mamy sezon na ciasta z jabłkami więc polecam sprawdzony przepis.Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :)SKŁADNIKI(...)mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko razem dokładnie łączymy.W osobnej miseczce łączymy ze sobą żółtka, cukier i śmietanę, a następnie przekładamy do mąki i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie jednolicie wyrobione.Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Należy rozwałkować jedną część stosownie do wymiarów formy (ja miałam formę o wymiarach 36cmx25cm ). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy. Następnie wyciskamy

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto orzechowo - budyniowe 310

pewno każdy z Was jadł kiedyś ciasto o pysznej nazwie Snickers. Na blogu znajdziecie Sernik Snickers oraz Czekoladki z nadzieniem snickersowym. Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu(...)Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na dwie

Z miłości do słodkości
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23282

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki.Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć.Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto jogurtowo

Smakołyki Bereniki