Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować
Kuchnia Bon AppetitKruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy, mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym rozwałkować na blasze o wym 25/30 cm, na cieście rozsmarować powidła
Wanilia i Kardamonurodziny i zawsze staram się z tej okazji organizować przyjęcie dla znajomych i rodziny. Jak przystało na przyjęciu nie może zabraknąć łakoci :). Tym razem w słodkim menu znalazły się: ciasto "Anielski puch", ciasto "Waniliowiec", tort pomarańczowy z białą czekoladą oraz "Jabłkowe róże". Dziś prezentuję Wam "Jabłkowe róże". Nie są trudne w wykonaniu, a efekt jest świetny. Kolejne przepisy niebawem(...)kogo: dla poszukujących łatwego przepisu dla fanów ciasta francuskiego dla kochających wszystko co jabłkowe Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (może być też zwykłe opakowanie, ale wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć
Mania Wypiekaniabędzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane na 18 bułek, każda po około 90 g ciasta. Taka ilość bułek nie mieści się na jednej blasze, więc trzeba będzie piec je w dwóch turach (albo można zmniejszyć ilości składnikó w dzieląc je na dwa. Upieczemy wtedy(...)wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który dzięki mieszaninie mąki pszennej, orkiszowej razowej, żytniej razowej z zakwasu i siemienia jest pełen nieregularnych dziurek. I na koniec porada - ciasto jest stosunkowo luźne, nie bójcie się podsypywać je mąką podczas składania i formowania bułek. Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Odświeżony
Grahamka, weka i kajzerkaskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez(...)naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy
Domowy Smak JedzeniaSernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób(...)wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń
Przepisy i porady kulinarnemieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie(...)chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka(...)smarówkę tłuszcz do blach Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde. Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie
Przepisy i porady kulinarneCiasto wyszło super, z dużą ilością jabłek i fajnie kruche. Przepis znaleziony w, którejś z gazet, chyba Tinie, ale nie jestem pewna. Bo ja wycinam tylko, przepisy. Mam ich trochę, i ciężko mi stwierdzić z których gazet pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników.Składniki:Ciasto kruche:2 szklanki mąki3/4 (200 g) masła(...)mnie Roślinne)1/2 szklanki cukru pudrujajkołyżka zsiadłego mlekaNadzienie jabłkowe:1kg jabłek najlepiej kwaskowatych)2/3 szklanki cukrujajko2/3 szklanki kremówki3 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ciasto kruche:Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy jajko i zsiadłe mleko (można dać śmietanę 18%, ale akurat ja miałam jeszcze trochę mleka
Moje pyszne gotowanieMiałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa.Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia(...)Wielkość formy : 12 cm x 40 cmSkładniki ciasta:3 szklanki mąki20 dag płynnego miodu20 dag masła1 szklanka cukru3 jajka1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki lodowatej wody1 łyżka kakao1 paczka przyprawy piernikowej1 łyżeczka sody Składniki polewy:1 czekolada (mleczna lub deserowa)4-5 łyżek śmietankiWykonanie:Mąkę, sodę kakao - przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaRobiłam już z tego ciasta bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj klik , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :) Składniki na ciasto :300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2(...)roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy
charlotte gotujeWłoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia(...)potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw
Anioły w kuchniCiasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....Składniki;Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, Wykonanie;Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy
Anioły w kuchnisię nie mówi w zasadzie... Odgrzejemy sobie dziś stary jak świat temat PIEROGI... I użyjemy do nich OLEJU RZEPAKOWEGO ! Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne(...)składnikach odżywczych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, który przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw
Z Kuchni Do Kuchni