Serniki są ciastami, które uwielbiam. Ten nowojorski chodził już za mną od dłuższego czasu i śmiało można powiedzieć, że jest to mój debiut w jego przygotowaniu. Wszyscy zachwycali się jego smakiem, teraz i ja dołączam do grona smakoszy owego sernika i śmiało mogę rzec, że to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Jest delikatny, a kompozycja czekolady świetnie wpasowała(...)się w całokształt. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane i nie zabiera wiele czasu. Sernik nowojorski z nutą czekolady SKŁADNIKI: Ciasto: 3 żółtka 3 duże łyżki cukru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa serowa 1kg sera z wiaderka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka ¾ szklanki cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZwykłe ciasto w nowej odsłonie, dodatek herbaty nadał lekkości i aksamitnego smaku, nie wspomnę już o kolorze i aromacie. Smak herbaty i czekolady jest w tym cieście doskonałym połączeniem. Wcale się nie dziwię, że w Japonii duża część słodyczy ma takie połączenie. Polecam osobom lubiącym odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka. 4 jajka 100 g cukru pudru(...)cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec
Kuchcik gotujeminut w ciepłe miejsce jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/ ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu wyrośnięte ciasto znowu wyrobić(...)robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka
W Mojej Kuchni Lubięłyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć(...)ćwiartki jabłek bez skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną czekoladą ciasto jest mocno jabłkowe
W Mojej Kuchni Lubiępotrzeba jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie na koniec wlać(...)resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero jak wystygnie cukier puder wymieszać ze śmietaną około 2 łyżeczki aby był gęsty, jak wolisz rzadszy to dać więcej śmietany ciasto polukrować i posypać wiórkami kokosowymi ciasto jest przepyszne i można je jeść i jeść..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępotrzeba do misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić ale tylko chwilę ok. pół minuty 22 cm dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia(...)równo dodać ciasta do każdej keksówki powciskać umyte, osuszone truskawki KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki krupczatki, 10 dag cukru wyrobić na dość sypką kruszonkę i posypać nią ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut - ciasto z blaszki wyjąć ostudzone i można posypać cukrem pudrem ciasto jest pyszne np. z masłem do kawki na śniadanie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię200ml mleka, mieszając zagęścić i dobrze wystudzić jajka "L", olej, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać, wsypać mąkę, proszek, sodę, wiórki kokosowe i tylko parę razy wymieszać dość gęste ciasto silikonowa forma z kominkiem 24cm - na dno dać połowę ciasta i 1/3 część truskawek - jak są duże to przekroić je na połowę - następnie wyłożyć zimny, mocno gęsty budyń na budyń dać(...)połowę truskawek - następnie dać resztę ciasta, truskawek i posypać 2 łyżkami cukru wierzch ciasta ciasto piec w 200C około 45-50 minut i dopiero wyjąć ciasto z formy jak będzie zimne ciasto jest po prostu pysznie pyszne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO KRUCHE: masło 125 gram, cukier 125 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżeczka, mąka pszenna 250 gram, proszek do pieczenia - szczypta DODATKI: jogurt owocowy 380 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, truskawki 500 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 2 łyżki składniki na ciasto kruche zrobić w robocie, mieszać około(...)minuty na zakresie 1 - następnie na zakresie 2 3-4 minuty, ciasto zawinąć do woreczka i do lodówki na godzinę forma silikonowa 22 cm do tarty - ciastem wylepić formę i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone ciasto przełożyć do tortownicy galaretkę brzoskwiniową wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do zimnego jogurtu brzoskwiniowego, wymieszać i dać
W Mojej Kuchni Lubięmąki pszennej 25 g stopionej czekolady białko do posmarowania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami. Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić. Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu(...)ciasta ,rozwałkować na prostokąty o szerokości 7-8 cm i grubości 1 cm. Jeden kawałek posmarować roztrzepanym białkiem i nakryć drugim płatem ciasta. Ciasto przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek .Posmarować jego brzeg białkiem i przyłożyć do drugiego tak ,aby przypominały szachownicę. Docisnąć ,aby się skleiły. Ciasto pokroić na kawałki o szerokości 2cm ,położyć je płasko na natłuszczonej blasze
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis na ciasto znalazłam na forum ogrodniczym. Postanowiłam wypróbować (wprowadzając drobne zmiany) i oto efekt. Ciasto 30 dag mąki 10 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:2 opakowania (duże na 3/4 L mleka) budyniu śmietankowego 1 litr mleka3 - 4 pomarańcze50 g płatków migdałowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć(...)folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.Ugotować budyń i wylać na podpieczone ciasto. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry i ułożyć na budyniu. Obsypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 - 20 minut.Ciasto zostało upieczone w blaszce 24x36.Moja rada:Pomarańcze można by pokroić
Praktyczna plCzarno biały pyszny sernik :) , dla tych co lubią sernik z dodatkiem ciasta. Składniki na ciasto: 3 szk mąki tortowej 1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera(...)olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło, mąkę z kokosem i olejek, nadal ucierając. Na formę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. źródło,, ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaDelikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto, tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2 szk cukru 1/4 kostki smalcu 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane(...)jajko z cukrem. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 łyżeczki
Apetyczna babeczkaTakie ciasto można przygotować z różnymi sezonowymi owocami. Ja bardzo uwielbiam truskawki więc zrobiłam z truskawkamiDrożdżowiec z truskawkami SKŁADNIKI:margaryna - 1/4 kostmleko -1 szklcukier -1/3 szklcukier waniliowy - 1 opakmąka - 3 szkldrożdże - 50 gszczypta solijajko - 1 szttruskawkitłuszcz do formyKRUSZONKAmargaryna - 0,5 kostcukier - 0,5 szklmąka - 250 gcukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:Do rondelka wlać pół szklanki mleka, lekko podgrzać(...)Drożdże rozmieszać ciepłym mlekiem odrobiną cukru i 3 łyżkami mąki, przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Następnie gdy podwoi objętość dodać pozostałe składniki i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto wyrobić aby było elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, przekroić na połowę. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze do wyrośnięcia
Kuchnia Danusiporze roku ciasta z jabłkami są niezwykle popularne , ja proponuje ciasto z jabłkami trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek . Dzieki temu dodatkowi ciasto ma niepowtarzalny smak .Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła ok.200 g 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, 4 łyżki cukru kryształu, 1/2 łyżeczki(...)cynamonu ; to na masę jabłkową na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel Wykonanie:Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie
Gorący kąsekPyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka gęstej śmietany1 duże opakowani cukru waniliowego2 łyżki kakaoDodatkowo: 5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie(...)budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka)rodzynkiok. 1 kg jabłekNa polewę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 łyżki kakao5 łyżek wody Z podanych składników (bez kakao) zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto
Praktyczna pl