Wszystkich zwolenników tych muszli nie muszę nawet zachęcać a wszystkim niedowiarkom powiem tylko że jest pyszna, aromatyczna i nie tylko smakuje Włochom ale wszystkim smakoszom. Polecam gorąco. Zuppa de cozze czyli włoska zupa z małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMini Mini tak pokochał, że musieliśmy kupić złotą welonkę do domowego akwarium. Nie miałam więc problemu z aranżacją pierwszego tortu W zestaw wchodzą: - rybka MiniMini - pomarańczowa ośmiorniczka - różowa muszla z perłą - żółwik - większe i mniejsze muszelki - elementy rafy koralowej A tutaj żółwik w przybliżeniu: Kolejnymi bohaterami są Teletubisie ( czego zupełnie nie rozumiem, ale każdy wiek ma swoje prawa
kawawszklanceGomułki* czyli małże w białym winie z czosnkiem i mascarpone Omułki przygotowuje się w muszlach, a je tylko te które same się otworzą ponieważ zamknięte nie są świeże. Małże są delikatne, mają słodkawy posmak i są naturalnie słone. Pycha. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji
Bazując na smakuPrzygotowanie: Paprykę, ogórki oraz pomidor kroimy w kostkę. Następnie sałatę lodową należy porwać na kawałki. Filet kroimy w kostkę i smażymy dodając do niego przyprawę curry. W tym czasie muszle gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzony makaron wypełniamy wymieszaną i doprawioną sałatą. Sałaty spełniają w odżywianiu ważną rolę zarówno ze względów zdrowotnych, a także smakowych. Wystarczy je skomponować kolorystycznie i uszlachetnić
Podróż w kulinariamiąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp resztą pietruszki
codojedzeniaPołączenie przegrzebków ze skarmelizowaną cykorią i dodatkiem selerowego puree, dla nas rewelacja. Duży nakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany
R'n'G Kitchenwcześniej nie byłam na żadnej diecie. Ok, skłamałam... byłam raz przez dwa dni na diecie kopenhaskiej. Uległam modzie i niestety, już drugiego dnia jedzenia sałaty wisiałam z głową nad muszlą klozetową. Nie umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek
bistro mamaWINEM I SOKIEM Z CYTRYNY,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM,I DUSIMY TAK OK 15 MIN,AŻ WINO ODPARUJE,POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI,NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM (JAK SIĘ JAKAŚ MUSZLA NIE OTWORZY -TO WYRZUCAMY-NIE JEMY) SMACZNEGO
Swojskie jedzonkopochodzi z Alentejo tylko z leżącego na południu Portugalii Algarve. Użyłam do gotowania małży chirlas. Są to małże 2 - 4 centymetrowe w kolorze kremowym ( małże ) i szarawym ( muszle ), używane przeważnie do ryżu na sypko albo do hiszpańskiej paelli. Polecam danie bo jest znakomitym połączeniem małży i mięsa wieprzowego. Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alenejo. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniesylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki" Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane Kliknij tu po przepis. 5. Sałatka z tortellini Kliknij
W kuchni u Monikiprzygotowania tego dania zainspirował mnie... kształt makaronu castellane. Przypomina mi muszle, które można znaleźć w Morzu Śródziemnym. Od razu wiedziałam, że dodam do nich owoce morza. Do tego najlepsze na świecie domowe pesto sycylijskie. Ja robię je zawsze z przepisu Jamiego Olivera, choć jego wersja różni się nieco od tradycyjnego sycylijskiego sosu. Zamiast suszonych pomidorów są w nim słodkie
Kulinarne InspiracjeDzisiaj szybki obiad, ale bardzo dobry. Lubię makaron , bo można z niego wyczarować cuda. Ostatnio robiłam muszle zapiekane (przepis) , a dzisiaj makaron z boczkiem w sosie. Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce. Składniki: 400 g makaronu świderki 200 g pieczarek 1 duża cebula 150 g boczku 1 szklanka śmietany (dałam
O kuchni z uczuciemktóre są otwarte i nie zamykają się po jednokrotnym naciśnięciu. Wkładamy je do dużego garnka wraz z cebulą, czosnkiem oraz winem. Gotujemy całość 3-4 minut. Wyrzucamy te muszle, które się nie otworzyły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku