muszle - 573 przepisów (strona:28/39)

Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 170

ośmiornica (przepis)  podana z ziołową bitą śmietaną Cafe de Paris, sosem winno czosnkowym i mizerią z ogórka i rzodkiewki. Prosta i efektowna przekąska, którą można podać w muszlach po przegrzebkach. Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw

SzczyptaSmaQ
Piknik Smakoszy – spotkanie blogerów nr II 166

wystąpiły: Tartaletki z burakiem ćwikłowym i kozim serem - które niewątpliwie były mistrzem całego stołu i rozeszły się w parę minut Sałatka z tuńczykiem podana w makaronie Conchiglioni tzn dużych muszlach - idealna na przystawkę na ,,jednego gryza" Piernik bez jajek pieczony na musie jabłkowym który jest idealną propozycją dla ludzi chorych na serce i jednocześnie leniwych... on naprawdę ZAWSZE wychodzi pyszny

sierotka maRysia w kuchni
Zazie Bistro - Chapeau bas 140

nieistotne. To jest post o miejscu zwanym Zazie, więc cóż mnie spotkało (oprócz miłych kelnerek, orientujących się  gdzie pracują, które dobrze zdały egzamin pierwszego wrażenia). Ślimaki w muszlach na masełku i winie z czosnkiem - delikatne mięso ślimaków, masło i wino... znakomite połączenie, no i sałata oblana świetnym vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle

Right Behind The Kitchen
Zuppa di cozze czyli włoska zupa z małżami 162

Wszystkich zwolenników tych muszli nie muszę nawet zachęcać a wszystkim niedowiarkom powiem tylko że jest pyszna, aromatyczna i nie tylko smakuje Włochom ale wszystkim smakoszom. Polecam gorąco. Zuppa de cozze czyli włoska zupa z małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Masa cukrowa - przepis doskonały ( + figurki do wystroju tortów ) 147

Mini Mini tak pokochał, że musieliśmy kupić złotą welonkę do domowego akwarium. Nie miałam więc problemu z aranżacją pierwszego tortu  W zestaw wchodzą: - rybka MiniMini - pomarańczowa ośmiorniczka - różowa muszla z perłą - żółwik - większe i mniejsze muszelki - elementy rafy koralowej A tutaj żółwik w przybliżeniu: Kolejnymi bohaterami są Teletubisie ( czego zupełnie nie rozumiem, ale każdy wiek ma swoje prawa

kawawszklance
Gomułki 141

Gomułki* czyli małże w białym winie z czosnkiem i mascarpone Omułki przygotowuje się w muszlach, a je tylko te które same się otworzą ponieważ zamknięte nie są świeże. Małże są delikatne, mają słodkawy posmak i są naturalnie słone. Pycha. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji

Bazując na smaku
,,LEKKA I SZYBKA SAŁATKA NADZIEWANA W MUSZLACH” 149

Przygotowanie: Paprykę, ogórki oraz pomidor kroimy w kostkę. Następnie sałatę lodową należy porwać na kawałki. Filet kroimy w kostkę i smażymy dodając do niego przyprawę curry. W tym czasie muszle gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzony makaron wypełniamy wymieszaną i doprawioną sałatą. Sałaty spełniają w odżywianiu ważną rolę zarówno ze względów zdrowotnych, a także smakowych. Wystarczy je skomponować kolorystycznie i uszlachetnić

Podróż w kulinaria
Mule w białym winie i pomidorach 143

miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp resztą pietruszki

codojedzenia
Małże Świętego Jakuba w sosie Beurre Blanc 110

Połączenie przegrzebków ze skarmelizowaną cykorią i dodatkiem selerowego puree, dla nas rewelacja. Duży nakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany

R'n'G Kitchen
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 186

wcześniej nie byłam na żadnej diecie. Ok, skłamałam... byłam raz przez dwa dni na diecie kopenhaskiej. Uległam modzie i niestety, już drugiego dnia jedzenia sałaty wisiałam z głową nad muszlą klozetową. Nie umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek

bistro mama
Mule -proste i szybkie do zrobienia 134

WINEM I SOKIEM Z CYTRYNY,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM,I DUSIMY TAK OK 15 MIN,AŻ WINO ODPARUJE,POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI,NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM (JAK SIĘ JAKAŚ MUSZLA NIE OTWORZY -TO WYRZUCAMY-NIE JEMY) SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alentejo 183

pochodzi z Alentejo tylko z leżącego na południu Portugalii Algarve. Użyłam do gotowania małży chirlas. Są to małże 2 - 4 centymetrowe w kolorze kremowym ( małże ) i szarawym ( muszle ), używane przeważnie do ryżu na sypko albo do hiszpańskiej paelli. Polecam danie bo jest znakomitym połączeniem małży i mięsa wieprzowego. Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alenejo. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Propozycje na sylwestra (2) 194

sylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe  Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki"  Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane  Kliknij tu po przepis. 5. Sałatka z tortellini  Kliknij

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania